İki Kültürü Birleştiren Sergi

Yunanistan’ın Midilli Adası’nda baba oğul seramikçilik yapan Yiannis ve Dimitris’in, “Geldiği Yere Geri Dönüş” isimli seramik sergisi Çanakkale Seramik Müzesi’nde açıldı. Serginin adını ise ailenin Biga’dan göç etmiş olması belirledi.

İki Kültürü Birleştiren Sergi
Yayınlama: 02.11.2016
1.774
A+
A-

Hatzigiannis Ailesinin Seramik Eserleri Müzede Sergileniyor

Osmanlı döneminde Biga’da seramikçilik yapan Simeon’un vefatıyla baba mesleğini devralan Anastasis, yaşanan savaşlar ve mübadele sonucunda Midilli’ye göç eder. Anastasis burada bir seramik atölyesi kurarak üretimlerini sürdürür. Şekillendirdiği ürünlerde Ada üslubunun yanına Çanakkale geleneğini de harmanlayarak kendine has bir tarz oluşturur. Belli bir zaman sonra Anastasis’in küçük oğlu Yiannis aile mesleğinin başına geçer. Sahip olduğu yetenek, sır ve dekor becerileri ile birleşince çok başarılı seramikler üretmeye başlar. Yiannis’in oğlu Dimitris de dördüncü kuşak olarak atölyeciliği seçer. Hatzigiannis ailesi hala Midilli’nin Agiasos Köyü’ndeki atölyelerinde üretimlerine devam ediyor.

Hazırlıklarına Mart ayında başlanan serginin açılışına Yiannis ve Dimitris Hatzigiannis de katıldı. Seramik sanatına ilgi duyan çok sayıda kentlinin katılım gösterdiği açılışta konuşma yapan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale’de ve Ege’de seramikçiliğin önemine dikkat çekti. “İki kültürü birleştiren bu sergide, barışın sanatla olacağı inancını taşımaktayız. Hem Yiannis’e hem Dimitris’e teşekkür ediyorum” diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar sergiyi gezdi.

Özgün eserlerin dikkat çektiği sergiyi 23 Aralık 2016 tarihine kadar (Pazartesi günleri haricinde) Çanakkale Seramik Müzesi’nde gezebilirsiniz.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.