Bir ulusun şahlandığı bir devrin battığı topraklar Gelibolu Yarımadası

Gelibolu Yarımadası Türk tarihinde yeri doldurulamayacak derecede önemli bir tarihi olaya şahitlik etmiş, eşsiz tabiat güzelliğine sahip bir coğrafyamız.
Her yıl yerli ve yabancı binlerce kişinin akınına uğrayan Gelibolu Yarımadası’nı eğer şimdiye kadar ziyaret etmediyseniz çok şey kaçırmışsınız demektir.
Artık vakit kaybetmeyin, şanlı zafer nasıl kazanılmış, nasıl fedakarlıklar yapılmış gidin ve yerinde görün…

Bir ulusun şahlandığı bir devrin battığı topraklar Gelibolu Yarımadası
Yayınlama: 10.11.2016
5.063
A+
A-

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Çanakkale ili sınırları içerisinde, Gelibolu Yarımadası’nın güney ucunda, Çanakkale Boğazı’nın Avrupa yakasında 33.000 hektarlık bir alanı kapsıyor. Milli Park’ın batısı, güneyi ve doğusu sırasıyla Ege Denizi ve Çanakkale Boğazı tarafından çevrilmiş. Milli Park’ın kuzeyinde ise karasal bir sınır var. Eceabat ilçesinin toplam 12 adet yerleşim birimlerinden 8 tanesi Milli Park içinde kalıyor. Bunlar; Alçıtepe, Behramlı, Bigalı, Büyükanafarta, Kilitbahir, Kocadere, Küçükanafarta ve Seddülbahir köyleri.

 

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’na kent merkezinden de araba vapuruyla sadece 15 dakikada ulaşılabiliyor. Savaşın izlerinin her yerde görülebildiği Gelibolu’daki 33 bin hektarlık alan, Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutuyor.

 

1973’te kurulmuş olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, Birleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları listesinde yer alıyor. Milli Park, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temellerinin atıldığı, Türkiye’nin ve Çanakkale’nin geçilmez olduğunu tüm dünyayı gösteren, eşine az rastlanır bir kahramanlık destanının yaşandığı, her Türk vatandaşının ziyaret etmesi gereken nadide yerlerimizin başında yer alıyor.

 

Binlerce kişi büyük bir heyecanla geldikleri Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nı ziyaret edip tarifi mümkün olmayan bir duygu yoğunluyla ayrılıyorlar buradan. Çanakkale Savaşları’nın hangi şartlarda, ne şekilde yaşandığını ve kazanıldığını anlamak istiyorsanız Gelibolu Yarımadasını mutlaka ziyaret etmeniz gerekiyor.

 

Birinci Dünya Savaşı Çanakkale Deniz ve Kara Muharebelerinin yapıldığı yerler milli park içerisinde. Ayrıca batık gemiler, toplar, siperler, kaleler ve burçlardan ve savaşla ilgili yüzlerce başka kalıntıdan oluşan geniş bir yelpazenin yanı sıra 60.000’i aşan Türk şehidinin ve yine 250.000’i aşan Avustralya, Yeni Zelanda, İngiliz ve Fransız askerlerinin savaş mezarları ve anıtları burada bulunuyor.

 

Tarihi Milli Parkı kendi başına gezmek isteyenlerin alandaki her şeyi görebilmeleri oldukça zor. Ziyaret için seyahat acentelerinin düzenlediği turlara katılmanızda fayda var.

Gelibolu Yarımadası’nın denizlerin kendine has akıntıları, az yükseltili, dik yamaçlı kıyıları, oya gibi işlenmiş girintili çıkıntılı koyları, uzun kumsalları ile ormanlık tepelerinin kendine has güzellikleri var. Tabii çevrenin zengin güzellikleri ve savaş alanları dışında, müzelerden, piknik ve kamp alanlarından da faydalanılabilinirsiniz. 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş