Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Biga İlçesinde, Bigalı Mehmet Çavuş’un mezarını ziyaret etti.
Biga Belediyesi’nin davetlisi olarak ilçeye gelen emekli Orgeneral İlker Başbuğ, dün Atatürk Kültür Merkezi’ndeki ‘Atatürk’ konulu söyleşiye katıldıktan sonra aynı akşam Müjdat Gezen Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu ‘Mucize’ isimli oyunu izledi. Emekli Orgenaral Başbuğ’un yazdığı oyunun ilk perdesinde Biga’nın Bahçeli Köyü’nden olan Mehmet Çavuş’un hikayesi anlatıldı. Başbuğ, oyun sonunda yaptığı konuşmada, Mehmet Çavuş’un Bigalı olduğunu bilmediğini ve oyun sırasında CHP’li Biga Belediye Başkanı İsmail Işık’tan öğrendiğini söyledi.
Mehmetçiğin isim babasıdır
Başbuğ, bugün Başkan Işık ile Bahçeli Köyü’ne gidip Bigalı Mehmet Çavuş’un mezarını ziyaret etti, başında dua okudu. Başbuğ ve Başkan Işık’ı Bahçeli Köyü’nde Bigalı Mehmet Çavuş Derneği Başkanı Necdet Özer, dernek yöneticileri ve köylüler karşıladı. Ardından köydeki Mehmet Çavuş Müzesi gezildi. Ziyaret sırasında hatıra defterini imzalayan İlker Başbuğ, aynı zamanda Bigalı Mehmet Çavuş’un torunu Recep Eren’e madalya, müzede sergilenmek üzere dernek başkanına ise Atatürk portresi hediye etti.
İlker Başbuğ ziyaret sırasında çok önemli bir bilgiyi de şu ifadelerle paylaştı:”Bigalı Mehmet Çavuş; Çanakkale Savaşı’nın ilk kahramanıdır. Onun bu kahramanlığı Türk askerine Mehmetçik denmesine ilham kaynağı olmuştur. Mehmetçiğin isim babasıdır.”
Müze hakkında bilgiler alan İlker Başbuğ, hatıra defterine ise şu satırları yazdı:
“Çanakkale Savaşı’nın ilk kahramanlarından Mehmet Çavuş’un doğduğu ve yaşadığı Bahçeli Köyünü ziyaret etmekten büyük mutluluk duydum. Mehmet Çavuş’un kabrini ve adına yapılan Müzeyi de gördük. Mehmet Çavuş’un kabri ve müzenin onun tarihi kişiliğine uygun ve saygın şekilde yapılmış olması her türlü takdirin üzerindedir. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Başta, Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün gazi ve şehitlerimizin aziz hatırası önünde bir defa daha saygı ile eğiliriz.”
Mehmet Çavuş kimdir
Rumi 1294, Miladi 1878 yılında Bulgaristan’ın Filibe Kasabasında dünyaya gelmiştir. 1877 – 1878 Osmanlı Rus Savaşı sırasında ailesi Anadolu’ya göç ederek Bahçeli Köyüne yerleşir.
Balkan Savaşlarına ve Birinci Dünya Savaşına 16 Yıl askerlik yapar.
4 Mart 1915 günü Seddülbahir çıkarması sırasında bir yandan gemilerin bombardıman ateşi diğer yandan makinalı tüfek ve İngiliz askerlerinin saldırısına 15 – 20 kişilik askerleriyle Mehmet Çavuş karşı koyar. Karşısındaki düşmanın sayıca çokluğunu ve silah olarak üstünlüğünü önemsemeden askerleriyle birlikte yere yatarak düşamana ateş açar. Üç saat süren dişe diş, kana kan bir mücadele esnasında Mehmet Çavuş’un tüfeğinin mekanizması işlemez olur.Tüfeğini yere atarak istihkam küreğini eline alır. Yanındaki askerleride süngü hücumuna kaldırır. Sonuçta İngilizler 23 Ölü, 25 yaralı ve 4 kayıpla gemilerine geri dönerler. Bu çarpışmada Türk askerlerinden 6 şehit, 13 yaralı vardır. Mehmet Çavuş da başından ve göğsünden yaralanır. Avuçlarının içi de paramparçadır. Hastanede tedavi olur, hava değişimi için izin verilerek köyüne gönderilir. Fakat izin süresini tamamlamadan tekrar cepheye döner ve çarpışmaya devam eder.
Çanakkale Savaşı bitince köyüne döner. Mütevazi bir hayat yaşar. Kendisine teklif edilen maddi yardımları; “Ben vatanım için savaştım, para için savaşmadım” diyerek reddeder. 3 Şubat 1964 tarihinde 86 yaşında vefat eder. Köyünün mezarlığına eşinin yanına defnedilir.