Lastik patlaması sonucu yaşandığı iddia edilen ve 8 vatandaşın hayatını kaybettiği, 21 kişinin yaralandığı feci kaza, ömrünü tamamlamış lastiklerin saçtığı tehlikeyi bir kez daha gözler önüne serdi.
Çanakkaleli lastik ustası, uyarılara rağmen özellikle ağır tonajlı araçların patronların zorlamasıyla diş kalmamış kabak lastik kullandığını açıklayarak; “İnsan hayatı bu kadar ucuz” dedi…
Hafta sonu Ezine ilçesinde meydana gelen korkunç kazada tomruk yüklü kamyon ile otobüs çarpışmış 8 vatandaşımız hayatını kaybederken 21 kişi yaralanmıştı. Soruşturma devam ederken kazanın kamyonun lastiğinin patlamasından kaynaklandığı iddia edilmiş ve söz konusu kamyona daha önce farklı maddelerden defalarca ceza uygulandığı ortaya çıkmıştı.
KABAK LASTİKLE YOLA ÇIKMAYIN…
Yaşanan feci kaza, güvenli sürüş için araçlarda en önemli ekipmanların başında gelen lastiğin hayati değerini bir kez daha gündeme getirdi. Lastik fiyatlarının yüksek olması nedeniyle ekonomik sebeplerden özellikle TIR, kamyon ve otobüs gibi ağır tonajlı araçlarda halk arasında kabak olarak tabir edilen ömrünü tamamlamış lastiklerin kullanılması trafikte tehlikeye davetiye çıkartıyor. Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte öğrenci ve diğer gezi turlarının yoğunlaşması ise can güvenliği açısından bu yönde ki denetimlerin önemini ortaya koyuyor.
SİZİ HAYATA BAĞLAYAN TEK ŞEY LASTİK…
Çanakkale’nin tanınmış lastik ustalarından Metin Arslan’ın söyledikleri ise tehlikenin büyüklüğü ve denetimlerin önemini açısından acı bir itiraf niteliğinde. Kimseyi töhmet altında bırakmak istemediğini ancak yaşanan katliam gibi kazanın ömrünü tamamlamış lastikten kaynaklanmış gibi göründüğünü söyleyen Arslan; “Lütfen ömrünü tamamlamış lastik ile yola devam etmeyin. Bilhassa ağır vasıtaların bu hususta çok iyi bir şekilde denetlenmesi gerekiyor” dedi ve yaşadığı şok edici olayı örnek verdi.
PATRONLAR MASRAFTAN KAÇIYOR…
Hafta sonu saat 19.00 sıralarında sanayi de bulunan iş yerine bir otobüs geldiğini kaydeden Lastik Ustası Metin Arslan; “Alanya’dan Çanakkale’ye geziye yolcu getiren otobüsün lastiği patlamış. Çıkma bir lastik vererek onu takmamı istediler. Verdikleri lastiğin ömrünü tamamlamış olduğu konusunda uyararak, ‘İnsan hayatı bu kadar ucuz mu’ diye sordum. Şoför ise, ‘Usta, patron bu lastiği taktıracaksınız dedi, biz napalım’ şeklinde cevap verdi. Demek ki insan hayatı bu kadar ucuz” diyerek denetimlerin önem,ne bir kez daha vurgu yaptı.