Çanakkale Belediyesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında ikinci bir kriz patlak verdi. Daha önce belediyenin okullarda elma dağıtmasını yasaklayan müdürlük şimdi de 2018 Troia yılı kapsamında öğrencilere yönelik Troia Antik Kenti gezisini hayli ilginç bir gerekçeyle reddetti…
Çanakkale Belediyesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında ikinci bir kriz patlak verdi. Daha önce belediyenin okullarda elma dağıtmasını yasaklayan müdürlük şimdi de 2018 Troia yılı kapsamında öğrencilere yönelik Troia Antik Kenti gezisini hayli ilginç bir gerekçeyle reddetti…
ÖĞRENCİLERE ÖNCE ELMA ŞİMDİ DE TROİA YASAK…
Bilindiği gibi kısa bir süre önce Çanakkale Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında elma krizi yaşanmış ve müdürlük, her yıl okullarda öğrencilere elma dağıtan belediyeye bu yıl gerekçe göstermeksizin izin vermemişti. Üreticiye destek olmayı ve çocuklara meyve yeme alışkanlığı kazandırarak Kaz dağlarının altını olarak nitelendirilen elmayı tanıtmayı amaçlayan belediye yaşanan olumsuz gelişme karşısında elmaları kapı kapı dolaşılarak evlere dağıtmak zorunda kalmıştı.
Ülgür Gökhan Başkanlığında ki Çanakkale Belediyesi ve Osman Özkan idaresinde ki Milli Eğitim Müdürlüğü arasında ikinci kriz, 2018 Troia Yılı kapsamında Troia Antik Kentine düzenlenmesi planlanan öğrencilere yönelik kültür gezisi ile patlak verdi. Özkan bu projeye de izin vermedi ama Gökhan bu defa meclisten ona çok sert karşılık verdi…
“TÜBİNGEN TROİA VAKFI” YABANCI DEDİ REDDETTİ…
2018 Troia Yılı etkinlikleri kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurarak il genelindeki 8.sınıf öğrencilerini Troia Antik Kentini gezdirmek isteyen Çanakkale Belediyesinin resmi talebine, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan imzasıyla gönderilen yazıda, belediyesinin proje ortağının yabancı bir kuruluş olan Çanakkale Tübingen Troia Vakfı olması gerekçe gösterilerek kabul edilmemiş. Aynı zamanda öğrencilerin Orta öğretime geçiş sınavlarına girecek olmasının da bu kararda etken olduğu belirtilerek proje kapsamında 7.sınıflar için başvuru yapılması halinde yeniden değerlendirme yapılacağı Belediye’ye bildirilmiş.
Devletin iki kurumu arasında yaşanan krizi Belediye Meclisine taşıyarak tepki gösteren Başkan Ülgür Gökhan; “Proje 7.sınıf öğrencilerine göre düzenlenip tekrar İl Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderildi. Ancak İl Milli Eğitim Müdürlüğü maalesef 7. sınıf öğrencilerimize de Troia Antik Kentini gezdirme isteğimizi reddetti. Gerekçesi de Çanakkale’de faaliyet yürüten Çanakkale Tübingen Troia Vakfı’nın yabancı vakıf olmasıdır” dedi.
TROİA ÇOCUKLAR İLE HAYAT BULACAKTI…
2018 Troia Yılı kapsamında vakıf ile bir işbirliğimiz oldu diyen Ülgür Gökhan, Milli Eğitim Müdürlüğüne sunulan proje hakkında bilgi vererek; “Vakıf ve belediyemiz Troia Pulları basacaklar, Çanakkaleli çocuklar Troia’yı tüm ülke genelindeki yaşıtlarına göndereceklerdi. Mart ve Aralık ayı arasında 8.sınıf öğrencilerimiz Troia Antik Kentini gezecek buradan izlenimleri de 81 ildeki öğrencilere gönderilecekti. Biz bunun için İl Milli Eğitim Müdürlüğünden izin talep ettik. Biz bunun üzerine 19 Şubat tarihinde Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yazı yazarak gerekli izinlerin verilmesi ve 8.sınıf öğrencilerinin sayısı ile ilgili bilgi almak için yazı yazdık. İl Milli Eğitim müdürlüğü ise cevaben, 8.sınıf öğrencilerimiz ile gerçekleştirmek istediğiniz proje ‘Yabancı bir vakıf ortaklı olması’ nedeniyle uygun görülmemiştir ibaresi yer alıyor. ‘7.sınıf öğrencileri için başvurulursa tekrar değerlendirilecektir’ cevabı üzerine biz 7.sınıf öğrencileri için ikinci başvurumuzu yaptık. Kültür Müdürlüğümüze 26 Mart tarihinde yazı geliyor. İlimiz 7.sınıf öğrencileri ile ilgili projeniz ‘Yabancı bir vakıf ortaklı olması’ sebebi ile kopyala yapıştır yapıp aynı cevabı göndermişler. Bunu yazan kim? İl Milli Eğitim müdürlüğü” dedi.
MÜTEVELLİ HEYETİNİN TAMAMI TÜRK…
9 Ağustos 2004 tarihinde Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann tarafından kurulan Çanakkale Tübingen Troia Vakfı’nın mütevelli heyetinin tamamının Türk isimlerden oluştuğunu açıklayan Başkan Gökhan, eski Tekel binasını satın alarak restore ettirdiklerini ve belediye meclisi kararı ile 30 yıllığına vakfa tahsis ettiklerini kaydetti. Aynı zamanda Çanakkale’nin öz Türk sermayesi ile kurulmuş önde gelen tanınmış kuruluşları tarafından da vakfa destek verildiğinin altını çizdi.
YUNAN KENTİ DİYENLER BUGÜN TROİA HAVARİSİ KESİLDİLER…
Yunan kentidir diyerek adını bile telafuz edemeyenler bugün birden Troia Havarisi kesildiler diyen Gökhan, sert açıklamalarına şu cümlelerle devam etti; “Troia’nın ne olduğunu bile ancak bu sene öğrenen, zorla öğrenenler var. Yerini bile ancak bu sene öğrenenler var. Troia’nın adını bile telafuz etmekten çekinenler var. Kentte bunu yaşıyoruz. Burada yabancı vakıf dedikleri varya; bunlar içerisinde bir tek Koffman var. Gerçi kendisi de Türk’tür. Vakıf burada Türkiye’de Çanakkale’de kurulmuştur. Bu vakıf yıllarca Troia’ya ve kentimize emek vermişlerdir. Kazılar ile ilgili olarak kuruldu, sponsorluk sağlanması için kuruldu. Meclisimiz oraya 150 bin TL bir bağışta bile bulunma kararı almıştık. Yeter ki kazı çalışmaları durmasın demiştik. Çünkü Troia kentimizin çok önemli bir varlığıdır. Bu çalışmaları da bugün bile vakıf takip etmektedir.”
BU VAKFIN TARİHİNDE ÇOCUK TACİZİ, TECAVÜZ, İSTİSMAR YOK…
“Bu vakfın tarihinde çocuk tacizi, tecavüz, istismar yok “ diyerek başka vakıfları işaret eden Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Vakfın adını ağzına almayı bilmeyenler, vakfın kimler tarafından oluşturulduğunu bilmeyenler, neye hizmet etmediğini bilmeyenler bunu yazabiliyorlar. Allah’a şükürler olsun ki; bu vakfın tarihinde çocuk tacizi, tecavüz, istismar yok. Kimse bu kişiler ve kurumlar, protokollerde en önde oturan diğer vakıflarla karıştırmasınlar. 2018 yılında böyle bir vakfın bu şekilde anılmasından büyük üzüntü duyuyorum. Bir işi yaparken; ne iş yaptığımızı bile bilmiyoruz, işi ucundan tutuyoruz. Biz Çanakkale Belediyesi olarak 2018 Troia Yılı ile ilgili olarak elimizden gelen gayreti, Çanakkale Belediyesini yok saysalar bile, Troia’nın ilimiz için büyük bir kazanç olduğunu bile bile çalışmaya gayret edeceğiz. Yıllarca da ilimizin değerini dünyaya anlatmaya devam edeceğiz” dedi.