Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajında yağış azlığına bağlı olarak doluluk oranı yüzde 42,5 seviyelerine geriledi. Kuraklık kapıya dayanırken Çanakkale Belediyesi, yeraltı suyu rezervlerini tespit ederek açtığı kuyuları ana şebekeye bağlamak için çalışmalara başladı…
Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajında yağış azlığına bağlı olarak doluluk oranı yüzde 42,5 seviyelerine geriledi. Kuraklık kapıya dayanırken Çanakkale Belediyesi, yeraltı suyu rezervlerini tespit ederek açtığı kuyuları ana şebekeye bağlamak için çalışmalara başladı…
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de küresel ısınmanın olumsuz etkilerine şahit oluyoruz. Küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişiklikleri ve buna bağlı olarak yağış rejimlerindeki değişimler ile birlikte tüm su kaynakları tehlike altına girerken Çanakkale için de bir kez daha tehlike çanları çalmaya başladı.
Yapılan tespitlere göre Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajında da yağış azlığına bağlı olarak doluluk oranı yüzde 42,5 seviyelerine geriledi.
Bu nedenle kente alternatif su kaynakları yaratma ihtiyacı doğarken Çanakkale Belediyesi 2020 yılında jeofizik ve hidrojeolojik etütler yaparak şehrin muhtelif noktalarında yer altı suyu rezerv ve kalite tespit çalışmalarına başlanmıştı.
KUYULAR İLE BİRLİKTE YER ALTI SUYU KAPASİTESİ ARTTIRILACAK…
Bu araştırmalar sonucunda tespit edilen verimli bölgelerde, 2022 yılı sonu itibariyle dört adet sondaj kuyusunun tamamlanıp enerji nakil hatlarının çekildiğini hatırlatan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “2023 yılında bu kuyulardan Yeni Arıtma Tesisimize iletim hatları tamamlanacaktır. Üretilecek olan yer altı suyu, hidrolojik denge gözetilerek, yaşanabilecek kuraklık durumlarında arıtılarak şehir şebekesine verilebilecektir. Önümüzdeki yıllarda, gerçekleştirilecek sondajlar ile yer altı suyu kapasitemiz arttırılarak kuraklık nedeniyle yaşanabilecek su sıkıntılarının önüne geçilebilmesi hedeflenmektedir” dedi.
TEDBİR BELEDİYEDEN TASARRUF BİZDEN…
Çanakkale Belediyesi olarak yaşanması olası kuraklık sorununa karşı tüm bu çalışmalar devam ederken göz ardı edilmemesi gereken en büyük konu ise su tasarrufudur uyarısı yapan Ülgür Gökhan; “Bilinçli su kullanımı ile kaynaklarımızın ömrünü uzatmak elimizde. Tasarruf yöntemlerine ise bakacak olursak alacağımız küçük önlemler ile tonlarca suyu israf olmaktan kurtarabiliriz.
KÜÇÜK DOKUNUŞLARLA BÜYÜK TASARRUFLAR…
Örneğin; bulaşıkları elde yıkamak yerine bulaşık makinesinde yıkamak, tuvaletlerde çift kademeli rezervuar kullanmak, ekonomik duş başlığı kullanmak, damlatan muslukları tamir ettirmek, el yıkarken, diş fırçalarken ve tıraş olurken suyu doğru kullanmak, çamaşır makinelerimizi tam doluyken çalıştırmak, mutfakta kullandığımız kirli olmayan suları bahçe ve çiçek sulamalarında kullanmak, sebze ve meyveleri akan su yerine bir kapta birikmiş suda yıkamak, bahçe ve tarla sulamalarımızda hortum ve fıskiye yerine damla su sistemini tercih etmek, halılarımızı silerek temizlemek evde basitçe uygulayabileceğimiz temel tasarruf yöntemlerinden en önemlileridir” şeklinde konuştu.