Yapımına bir süredir devam edilen Assos ve Troya tünelleri açıldı. Açılış törenine canlı bağlantı ile katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Hem zamandan hem yakıttan hem de emisyondan elde ettiğimiz kazanç, yılda 133 milyon liraya tekabül ediyor” dedi.
1700 metre uzunluğundaki Assos ile 4 bin 17 metre uzunluğundaki Troya tünelleri 50 dakikalık yolu 5 dakikaya düşürüyor…
Yapımına bir süredir devam edilen Assos ve Troya tünelleri açıldı. Açılış törenine canlı bağlantı ile katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Hem zamandan hem yakıttan hem de emisyondan elde ettiğimiz kazanç, yılda 133 milyon liraya tekabül ediyor” dedi.
1700 metre uzunluğundaki Assos ile 4 bin 17 metre uzunluğundaki Troya tünelleri 50 dakikalık yolu 5 dakikaya düşürüyor…
Çanakkale-İzmir kara yolunun Ayvacık-Küçükkuyu arasındaki Kazdağları rampaları geçişinde yapımı tamamlanan Assos ve Troya tünelleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katıldığı törenle açıldı.
Sadece Çanakkale’yi değil Marmara’yı Ege’ye bağlayan yolun tehlikelerle dolu rampalarında bugüne kadar sayısız kaza meydana gelmiş nice hayatlar yitirilmişti. Çözüm için önce ara yol planlansa da sonra tünel yapılmasına karar verildi. İkiz tüneller sayesinde asırlık yol kabusu sona ererken yolculuk artık daha güvenli ve daha kısa süreli hale geldi. Köprüden sonra bu tüneller de Çanakkale’nin olumsuz talihini olumluya çevirecek bir yatırım olarak bugün tarihe geçti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Esasen bu heyecanı sizlerle birlikte yerinde yaşamak arzusundaydık ancak yurt içi ve yurt dışı programlarımızın yoğunluğu buna el vermedi. Biz de açılışı daha da geciktirmeyelim diyerek canlı bağlantıyla bu programı gerçekleştirmek istedik. Açılışını yapacağımız Ayvacık Küçükkuyu Yolu ile Troya ve Assos tünellerinin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.
DAHA ÖNCE 50 DAKİKA SÜREN YOLCULUK 5 DAKİKAYA İNDİ…
Uzunluğu 5,7 kilometreyi bulan tünelleriyle birlikte toplamda 9,6 kilometrelik bu yol, Balıkesir ve İzmir’e ulaşımı sağlayan kuzey-güney aksının en önemli kısımlarından biridir. Böylece geçtiğimiz Mart ayında hizmete açtığımız 1915 Çanakkale Köprüsü’yle bölgede hızlanan trafiğe cevap verecek, yatırım bedeli 4,6 milyar lira olan bir projeyi daha şehrimize kazandırmış oluyoruz. Açtığımız tüneller sayesinde Kazdağları’nın tabiatına en küçük bir zarar vermeden, Ayvacık-Küçükkuyu arasındaki mesafeyi yaklaşık 2,5 kilometre kısalttık. Daha önce 50 dakika süren yolculuğun 5 dakikaya inmesiyle hem zamandan hem yakıttan hem de emisyondan elde ettiğimiz kazanç, yılda 133 milyon liraya tekabül ediyor.
BÖLGEDE BÖLÜNMÜŞ YOL STANDARDINA SAHİP OLMAYAN ANA GÜZERGAH BIRAKMADIK…
Vatandaşlarımıza konforu artan, güvenliği yükselen, süresi kısalan bir seyahatle sevdiklerine ulaşabilecekleri eserleri kazandırmayı sürdüreceğiz. Açılışını yaptığımız bu yolla birlikte bölgede artık bölünmüş yol standardına sahip olmayan ana güzergah bırakmadık.
Tünellerin giriş ve çıkışlarında yapılan kaplamaların ve rölyeflerin projeye ayrı bir güzellik kattığına inanıyorum. Çanakkale Savaşı’nın önemli sembollerini içeren bu çalışmalar, tünelleri kullanan vatandaşlarımıza zaferlerin coşkusunu da yaşatacaktır.
Tarihimizin şanlı şehri, Cumhuriyetimizin üretim ve turizm kenti, iki kıtanın birleşim yeri Çanakkale’ye de böylesi yakışır. Yazın tatilcilerin, kışın bölge halkının ulaşımını rahatlatacak bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen Bakanlığımızı, kurumlarımızı, yüklenici firmayı, mühendisinden işçisine herkesi tebrik ediyorum.
HER ALANDA ÇANAKKALE’Yİ GELİŞTİREREK ECDADIN EMANETİNE SAHİP ÇIKIYORUZ…
Tıpkı Anadolu’nun diğer yerleri gibi, Çanakkale’nin her bir köşesi hem insanlık tarihinin hem kendi tarihimizin hazineleriyle bezelidir. Aristo’nun şehri Assos ile Homeros’un şehri Troya da bunlar arasındadır. Anafartalar kahramanı Gazi Mustafa Kemal’in ve bize bir asır önceki büyük zaferi yaşatan tüm kahramanlarımızın hatıraları hala bu şehrin her avuç toprağında buram buram kokmaktadır. Ortasından deniz geçen Çanakkale, tıpkı İstanbul gibi iki yakasındaki iki hisarla misafirlerini selamlamaktadır. Fatih’in mirası, Kale-i Sultaniye ve Kilitbahir Kalesi’nin bize verdiği mesajları, bu vatanın her bir köşesini eser ve hizmetlerimizle donatarak en güzel şekliyle aldığımızı düşünüyorum.
Şehitliklerimizi abat ederek, köprümüzü inşa ederek, yollarımızı yaparak, sanayisiyle, tarımıyla, ticaretiyle, turizmiyle, her alanda Çanakkale’yi geliştirerek ecdadın emanetine sahip çıkıyoruz. Marmara’yı çepeçevre saran 1915 Çanakkale Köprüsü’yle boğazı geçen otoban projesi bile başlı başına tarihe kazınmış bir mühürdür.
TRAFİK ÇİLESİ BİTİYOR, KAZA RİSKİ MİNUMUMA İNİYOR…
Çanakkale – İzmir karayolunun Ayvacık – Küçükkuyu arası dağ, deniz ve termal turizminin bir arada yaşandığı bölge olması nedeniyle trafik akışının sağlıklı olması büyük önem arz ediyordu.
Tek şeritli ve tırların yoğunlukla kullandığı keskin virajlara sahip olan bu yol, Çanakkale’yi İzmir’e bağlayan bir yol olduğu için araç trafiğinin yoğun yaşandığı bir bölgeydi. Dolayısıyla yolda sollama yapılamıyordu. Örneğin bir kamyon yavaş gidiyorsa arkasındaki tüm araçlar yavaş gitmek zorunda kalıyordu. Kamyonların, tırların ve trafiğin çok yoğun olduğu bir bölge olan Kazdağı rampaları şimdi daha konforlu bir hale getirildi.
Ayvacık-Küçükkuyu arasında kalan 9.6 kilometrelik bölünmüş yol yapım çalışmaları kapsamında onlarca keskin virajı içinde barındıran bölgeye toplam 5 bin 745 metre uzunluğunda çift tüp 2 tünel inşa edildi.
Tünellerin tamamlanmasıyla ağır tonajlı kamyonların arkasında oluşan kilometrelerce uzunluğundaki konvoy nedeniyle sollama yapamayan sürücüler için çekilmez olan onlarca virajlı Kazdağları rampalarındaki çileli ulaşım son buldu.
Can ve mal kaybına yola açabilecek kazaların önünü geçerek 2,52 kilometrelik kısaltmayla birlikte bölünmüş yol standartlarında trafik akışı sağlanmış oldu. Kesintisiz seyirle zaman ve yakıt tasarrufu açısından ülke ekonomisine katkı sağlanacak.