CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Çanakkale’de faal durumda bulunan beş termik santralin bölgede kanser vakalarında artışa neden olduğunu belirterek, “2009 yılında 537 olan ölüm sayısı, 2011’de 816, 2013’te 863, 2018’de 859 kişiye çıkmıştır. 2018’de ölümlerin 305’i gırtlak ve soluk borusu, bronş ve akciğer tümörleri kaynaklıdır” dedi…
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan Çanakkale’de faal durumda bulunan beş termik santralin bölgede kanser vakalarında artışa neden olduğunu belirterek, “2009 yılında 537 olan ölüm sayısı, 2011’de 816, 2013’te 863, 2018’de 859 kişiye çıkmıştır. 2018’de ölümlerin 305’i gırtlak ve soluk borusu, bronş ve akciğer tümörleri kaynaklıdır” dedi…
Özgür Ceylan Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ile Sağlık Bakanı’nın yanıtlaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıt verdiğini ancak sorularının hiç birine cevap alamadığını söyledi.
Özgür Ceylan, Bakanların yanıt vermemesine karşın TÜİK rakamlarının Çanakkale’deki termik santrallerin kansere ve üst solunum yolu hastalıklarına bağlı ölümleri arttırdığını ortaya koyduğunu söyledi. Özgür Ceylan, Çanakkale’de 5 termik kömür santralinin faal durumda olduğunu belirterek, “Çanakkale termikler ve maden projeleri nedeniyle tehdit altındadır. Kömürden elde edilecek 1 megavat elektrik için doğaya 1 ton karbondioksit salınmakta ve baca gazları bronşit, kanser ve damar hastalıklarını tetiklemektedir” dedi.
Özgür Ceylan, TÜİK rakamlarına göre, Çanakkale’de 2009 yılından itibaren kansere bağlı ölümler artarak devam ettiğini belirterek, “2009 yılında 537 olan ölüm sayısı, 2011’de 816, 2013’te 863, 2018’de 859 kişiye çıkmıştır” dedi. Özgür Ceylan, 2018’de ölümlerin 305’inin gırtlak ve soluk borusu, bronş ve akciğer tümörleri kaynaklı olduğunu belirtirken, “Biga’da 45, Çanakkale Merkezde 87 ve Çan’da da 29 ölüm gerçekleşmiştir; 2019’da da rakam Biga’da 62, merkezde de 75, toplamda 318’e çıkmıştır. Ölümlerin önüne geçmek için artık termik santrallere izin verilmemeli” diye konuştu.
ÇANAKKALE’DE YAŞANAN BİR TRAJEDİ…
CHP’li Özgür Ceylan, Çanakkale’de yaşayan tüm toplum kesimlerine seslenirken, “İnsan ve çevre sağlığı açısından yakın gelecekte yaşayacağımız trajedi konusunda Çanakkale’de yaşayan bütün toplum kesimlerinin daha duyarlı ve aktif reaksiyon göstermesi gerekiyor” diye konuştu. Özgür Ceylan Çanakkale’de 5 adet termik kömür santraline ek olarak, Biga ve Lâpseki’de olmak üzere çok kısa süre sonra iki termik santral daha ekleneceğini belirtirken, “Sayısı kaç olduğu net olarak bilinmeyen, yapılması planlanan santraller de hayata geçtiğinde Çanakkale’de kıyamet kopacak. Çevresel sorunlar sadece termiklerden ibaret de değil, maden ocakları nedeniyle de doğası talan edilen bir kent Çanakkale” dedi. Özgür Ceylan, santrallerin sosyal ve doğal çevreye, tarıma, yerleşim alanlarına zarar verme riskleri olmasına rağmen, “ihtiyaç” gibi zorunluluğu çağrıştıran ifadelerle meşrulaştırılarak inşa edilmesinin bölgede canlı yaşamı açısından telafisi mümkün olmayan sağlık sorunlarına ve çevre sorunlarına yol açacağını söyledi.
1 MWH ELEKTRİK İÇİN 1 TON KARBONDİOKSİT SALINIYOR…
Özgür Ceylan Global Energy Monitor tarafından yayımlanan “Yükseliş ve Çöküş 2021: Kömürlü Termik Santrallerin Küresel Takibi” adlı raporda geçtiğimiz yıl 37,8 GW kapasiteli kömürlü termik santralin kapandığının bildirildiğini belirterek, “11,3 GW’lık santrali kapatan ABD ile 10,1 GW’lık santrali kapatan Avrupa Birliği (AB) üyeleri, bu ülkelerin başında yer aldı” dedi. Birçok bilimsel çalışmada termik santrallerde yakılacak kömürden elde edilecek 1 MWh elektrik üretimi için doğaya 1 ton karbondioksit salındığının ifade edildiğini belirten Özgür Ceylan, “Termik santrallerin çalışması sonucu ortaya çıkan baca gazı (SO2, NOx gibi zararlı gazlar) birçok çevresel problemi de beraberinde getirmektedir. Ortaya çıkan gaz ve partikül maddeler uzun zaman boyunca havada asılı kalmaları nedeniyle bronşit, anfizeme, damar hastalıkları, kanser gibi hastalıkları tetikleyerek insan ölümlerine de sebebiyet vermektedir. TÜİK rakamları da bu doğrulamaktadır” dedi.