1915 Çanakkale Köprüsü için devlet günlük 45 bin araç geçiş garantisi verdi ancak yılın en yoğun gününde dahi rakam yaklaşık 15 bin dolayında kaldı. Eksik kalan rakamı ödemek devlete, yükünü çekmek bize kaldı..!
Ne yaz tatili, ne bayram seyahati, nede gurbetçilerin memleket hasretinin neden olduğu kilometrelerce uzunlukta ki yoğun araç trafiği, 1915 Çanakkale Köprüsü için yapılan matematik hesabını çözmeye yetmedi. Köprü için verilen günlük geçiş garantisi tek bilinmeyenli denklem olsa da ortaya çok bilinmeyenli bir hesap hatası çıktı.
Sezonun en yoğun dönemin de bayram tatili boyunca gemi ile boğaz geçişi yapan araç sayısı, 1915 Çanakkale Köprüsü için verilen günlük 45 bin araç geçiş garantisinin yarısına bile yaklaşamadı. En iyi ihtimalle yıllık 10 milyon araç eksiği bulunan taahhüttün açığı, köprüyü kullanmak bir yana hayatında hiç görmese de vatandaşın ödediği vergilerle devlet hazinesinden karşılanacak.
DA VİNCİ’NİN ŞİFRESİ DEĞİL GESTAŞ’IN MATEMATİĞİ..!
Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş. 10 günlük tatil süresince aralıksız çalışan feribotlarla 5 bin 780 sefer yapılarak 147 bin araç taşındığını açıkladı. Üstelik bu rakama Bozcaada ve Gökçeada ile Güney Marmara hattı da dahil. Aynı zamanda CHP’nin düzenlediği Adalet Kurultayı’nın neden olduğu yoğunlukta dahil. Görüp görebileceğimiz en yoğun bu 10 günlük süreçteki 147 bin aracın günlük ortalama karşılığı ise14 bin 700. Yıllık hesaba vurduğumuzda ise en iyi ihtimalle 5 milyon 365 bin araç geçişi.
KUR YÜKSELECEK AÇIK BÜYÜYECEK..!
Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımını Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi’nden oluşan ortak girişim grubu almış ve yatırım bedeli 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 TL olarak açıklanmıştı. 16 yıl 2 ay 12 gün süreyle işletilecek olan köprüden geçiş ücreti ise otomobil başına 15 Avro artı KDV olduğunu duyurmuştu. Fiyat kamuoyunda yüksek bulunmakla birlikte Karayolları Genel Müdürlüğünün (KGM) şirketlere, Çanakkale köprüsü bittiğinde günlük 45 bin araç garanti ettiği yönünde ki iddia eleştirileri daha da körüklemişti.
DELİ DUMRUL KÖPRÜSÜ, GEÇEN 1 GEÇMEYEN 2 ÖDEYECEK..!
GESTAŞ’ın kamuoyu ile paylaştığı rakamlar endişeleri haklı çıkardı. En yoğun dönemde taşınan araç sayısı gülük 45 bin taahhütlünün yarısına bile yetişemedi. Yıllık bazda ise uçurum daha da büyüdü. Verilen garanti kapsamında köprüden yılda 16 milyon 425 bin araç geçmesi gerekiyor ki en iyimser tabloda bile bu rakam sadece 5-6 milyonda kalıyor. Yani garanti kapsamı dışında kalan yaklaşık 10 milyon araç için devletin şirketlere ekstra ödeme yapması gerekiyor.
İSTESEKTE İSTEMESEKTE KÖPRÜDEN GEÇİRECEKLER…!
Bir otomobilin geçiş ücreti 15 Avro artı KDV olarak belirlendiği için bugünkü kur üzerinden hesaplandığında bile hazineden çıkacak para şimdiden yılda yarım milyar lirayı geçiyor. Ödemenin yapılacağı tarihte ki kur esas alındığında ise zarar daha da katlanacak. Özetle, köprüden geçmeyen her aracın parası verilen garanti kapsamında devletin kasasından, diğer bir deyişle köprüyü kullanmak bir yana hiç görmesek bile vergilerimiz kanalıyla cebimizden çıkacak.