Tehlike Çanları Çalıyor!!!

Kuraklığın vurduğu Atikhisar barajı’nın eski halinden eser kalmadı. Beklenen yağmurlar geç kalınca depolama hacmi 54 milyon metreküp olan Atikhisar Barajında su miktarı 15 milyon metreküpe kadar gerileyerek doluluk oranı %28’lere düştü. İlk defa barajın dibindeki midye yatakları gün yüzüne çıkarken görenleri hayrete düşüren inanılmaz bir görüntü oluştu…

Tehlike Çanları Çalıyor!!!
Yayınlama: 28.11.2016
1.621
A+
A-

Çanakkale’nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılaması, aynı zamanda tarımsal sulama ve taşkınlardan koruma amaçlı olarak 1971 yılında yapımına başlanan Atikhisar Barajı 1975’te tamamlandı. 54  milyon metreküp hacme sahip barajdaki su miktarı tarihinde belkide en dip orana düştü. Kuraklık nedeniyle Atikhisar Barajı’nda su miktarı Kasım ayı itibarıyla 15 milyon metreküpe kadar gerileyince doluluk oranı yüzde 28’e kadar düştü.

 

Yılbaşından itibaren az yağış alan bölge, suların çekilmesinin ardından, baraj yatağındaki taşlara tutunan milyonlarca tatlı su midyesi de gün ışığına çıktı. Midye tarlasını andıran baraj yatağı ve toprak zemindeki çatlaklar kuraklığın en açık göstergesi.

 

Atikhisar Barajı tabanında ortaya çıkan midyeler hakkında bilgi veren ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültes Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezginer Tuncer, “Zebra midye” olarak bilinen “Dreissen Polymorpha Pallas”ın, son derece hızlı üremesi ve bulunduğu çevredeki planktonlarla beslenmesi nedeniyle “istilacı canlılar” olarak tanımlandığını belirtti.

 

Midyelerin yararı yok zararı var…

Son derece zararlı olan ve yararı bulunmayan bir türdür olduğunun altını çizen Tuncer; “İnanılmaz hızlı yayılım gösterirler. Şu anda biz bu türleri barajın savaklarındaki ve savak  yakınlarındaki derelerde de bulduk. Bunlar larva ile çoğalan canlılar. Ekonomik  değerleri yok. Bulundukları yerde de tüketicileri olmadığı için çok hızlı şekilde  yayılım gösteriyorlar. Kuraklık nedeniyle ekolojik bir felakete doğru gidiyoruz.  Susuzluk çok fazla. Yağmurun yağmaması nedeniyle büyük tehlike altındayız.  Çiftçiler, üreticiler yağmuru bekliyorlar” dedi.

 

Bilinçsiz sulama etkili oldu… 

 

Baraja hakim bir noktada kurulu bulunan Kayadere Köyünün Muhtarı Mustafa Erol, çocukluğundan buyana böyle bir manzara ile karşılaşmadığını belirterek; “Bizim köyümüz barajın hemen çevresinde bulunan  köylerden birisi. Ben küçükken bir kez daha böyle azalma olmuştu ama bu kadar  inmediğini tahmin ediyorum. Yakın dönemde barajda su seviyesi çok yüksekti. Kuraklık nedeniyle barajdaki su miktarı azaldı. Sanıyorum bunda bilinçsiz sulama  da etkili oldu. Bu yıl yağış da olmayınca seviye iyice azaldı. Su dibe inince de  midyeler bile ortaya çıktı” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş