BİBER ÜRETİCİYİ YAKTI… SON UMUTLAR DA SÖNDÜ..!

BİBER ÜRETİCİYİ YAKTI… SON UMUTLAR DA SÖNDÜ..!
Yayınlama: 19.09.2024
Düzenleme: 20.09.2024
1.161
A+
A-

Meyve ve sebzeden umduğunu bulamayan Yeniceli üreticiler son kaleleri Kapya Biberde de hüsrana uğradı. Ürünü para etmeyen üreticiler yola döktükleri biberlerle protesto eylemi gerçekleştirirken; “2024 çiftçi için perişan bir yıl olarak kayıtlara geçecek” diyerek yaşadıklarına isyan ettiler…

 

 

Yenice Seyvan köyünde 60 dönüm alanda kapya biber üretimi yapan 53 yaşındaki Önder Kaya, kapya biberinin alıcı bulmaması ve fiyatların da bir önceki yıla göre çok düşük olması nedeniyle bir römork kapya biberini ana yola dökerek protesto gerçekleştirdi.

 

BİBER BEDAVA SALÇA NEDEN PAHALI…

 

Gözyaşları içerisinde ektiği kapya biberinin salçalığın dört liradan dahi satın alınmadığını ve alan firmaların ise 150 günlük vade teklif ettiğini kaydeden üretici Önder Kaya, “Peki bizden yok pahasına alınmaya çalışılan bu biber fiyatlarına rağmen salça fiyatları neden tüketiciye yansıtılmıyor” diye isyan etti.

 

 

18 LİRADAN 8 LİRAYA DÜŞTÜ… SALÇALIK BİBER 4 LİRA…

 

Kapya biber de yaşanan duruma isyan eden Yeniceli üreticilerden İsmail Kolaş ise geçen sezon 17-18 liradan açılan kapya biber hasadının bu sezon 10 liradan açıldığını iki gün sonra 8 liraya düştüğünü ifade etti.

Bugün itibarı ile bölgede közleme biberin 8 TL, salçalık biberin 4 TL olduğunu dile getiren Kolaş, “Aynı şekilde domates, mısır para etmiyor tarlada kaldı. Biberi veriyorsun en erken ödeme yılbaşında diyorlar nasıl olacak bu iş. Bu çiftçi üretmese ne olacak bu ülkenin hali. Ne demişlerdi ekilmedik, dikilmedik bir karış yer kalmasın diye Türkiye genelinde çiftçi ekti biçti ama ürünü elinde kaldı. Şimdi bir Türkiye vatandaşı olarak soruyoruz geçen yıldan bu zamana kadar ne değişti de çiftçi bu duruma geldi. Mazot mu, gübre mi, salça mı ucuzladı. ? Girdi maliyetleri iki katına çıktı. Allah aşkına bir yetkili çıkıpta bize bunu açıklasın.

 

 

Çok beklentimiz yok. Gübre, mazot, parası çıksın emeğimizin karşılığını alalım seneye dikim için hazırlık yapalım hepsi bu kadar. Emekli yılı dediler, çiftçiye destek dediler. Uzaya astronot gönderdiğimiz 2024 Türkiye vizyonunda geldiğimiz yere bakın. 2024 çiftçi için perişan bir yıl olarak kayıtlara geçecek” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş