BOĞAZIN ÇOCUKLARI DENİZ İLE BÜTÜNLEŞECEK..!

Çanakkale Belediyesi tarafından deniz kültürünün kentte daha fazla görünür kılınmasının yanı sıra bölgedeki denizel ekolojinin tanıtılması amacı ile hayata geçirilen Karina Deniz Kültürü Merkezi, açılış töreni ile kapılarını kentlilere açtı…

BOĞAZIN ÇOCUKLARI DENİZ İLE BÜTÜNLEŞECEK..!
Yayınlama: 02.12.2021
2.643
A+
A-

Çanakkale Belediyesi tarafından deniz kültürünün kentte daha fazla görünür kılınmasının yanı sıra bölgedeki denizel ekolojinin tanıtılması amacı ile hayata geçirilen Karina Deniz Kültürü Merkezi, açılış töreni ile kapılarını kentlilere açtı…

 

Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Dardanel Önentaş A.Ş işbirliği ile hayata geçirilen Karina Deniz Kültürü Merkezi açılışı çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleştirildi.

 

 

DENİZİN KIYMETİNİ BİLEMEMİŞİZ…

 

Açılış töreninde söz alan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Çanakkale suyun ve rüzgarın kenti. Çanakkale aynı zamanda Muğla’dan sonra Türkiye’nin 2’inci kıyıya en uzun sahili olan şehir. 2 tane adamız ve 2 tane denizimiz var. Saroz Körfezimiz var ve çift taraflı akıntısı olan bir boğaza sahibiz. Bütün bunlara rağmen yeteri kadar denizle haşır neşir olamamışız. Biz denizin kıymetini tam bilememişiz. Bunun için Çanakkale’nin yeni nesil çocukları denizi, denizciliği, balıkçılığı tanısın ve balık avlamasını öğrensin. Yat limanı dediğimiz bir alan ve orada küçük tekneler var. Halbuki orada yelkenliler olması lazım. Onların boğazda yaz kış dolaşıyor olması lazım ancak bizde yok. Özellikle Avustralya’ya gittiğimde görmüştüm hafta sonu olduğunda denizin üzerinde yer olmuyor. Neredeyse tekneler birbirine değecek. Dolayısı ile bizim denize bakmamız lazım. Denizin kıymetini anlamamız lazım” dedi.

 

 

ÇANAKKALE DENİZ EKOLOJİSİNİ TANITACAĞIZ…

 

Çanakkale’nin denizle daha fazla haşır neşir olması ve kent yaşamında deniz kültürünün daha fazla yayılması gerektiğini vurgulayan Başkan Gökhan; “Burayı yapmakta ki amacımız; Çanakkale’deki deniz ekolojisini tanıtmak, su altı ve rüzgar sporlarını görünür kılmak. Burayı düşünürken değerli rektörümüzün cesaretlendirmesi ile Deniz Bilimleri Fakültesi dekan ve öğretim görevlileri bizimle birlikte buranın yapımı ile ilgili emek sarf ettiler. Özellikle kendilerine ve bu merkezin açılmasında emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile açılan merkez binasını gezen katılımcılar, merkezde gerçekleştirilecek faaliyetler ve burada yer alan deniz canlıları hakkında teknik personelden bilgi aldı.

 

 

KARİNA DENİZ KÜLTÜRÜ MERKEZİ…

 

Karina Deniz Kültürü Merkezi bahçesi ve binası ile kullanıcılarına birçok imkan sunuyor. Bahçede dönemsel olarak sportif balıkçılık, deniz ve gemicilik bilgileri, uygulamalı etkinlikler ile merkeze gelen misafirler ağırlanabilecekken, ayrıca Piri Reis Gelibolu haritası, Çanak kale Boğazı tarihi, rüzgar yönlerine ilişkin bilgilendirme panoları, çocuk oyun ve piknik alanları yer alıyor.

 

150 m2 alana sahip merkez binası içerisinde ise; sergi ve koleksiyon bölümünde dönemsel olarak temaları değişen sergiler yer alacak. Karina’nın ilk sergi ve koleksiyon teması ”Çanakkale Sualtı yaşamı”. Sergide sualtı görüntüleme yönetmeni Tahsin Ceylan’ın su altı fotoğrafları ve videoları yer alıyor. Alg ünitesinde; denizel besin zincirinin örnekleri mikroskop vasıtasıyla ekrandan izlenilebilecek. Akvaryum alanında ise; iki farklı akvaryum yer alıyor. İlk akvaryum, Çanakkale Boğazında yaşayan yerel türleri içeriyor. Bu akvaryumda Karagöz, mercan, çipura, gelin balığı gibi 14 çeşit tür bulunuyor. Diğer akvaryum ise Türkiye karasularına sonradan giren istilacı balık türlerini içeriyor. Bina içerisinde son olarak denizcilik bölümünde de deniz kültürüne ilişkin araç ve gereçler yer alıyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.