Diyanet İşleri Başkanlığı, Corona virüsünün yayılma tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verildiğini açıklasa da en büyük risk grubunu oluşturan yaşlı vatandaşlar hergün beş vakit camilerde bir araya gelmeye, secde edip el ve yüzlerini aynı halıya sürmeye devam ediyor…
Diyanet İşleri Başkanlığı, Corona virüsünün yayılma tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verildiğini açıklasa da en büyük risk grubunu oluşturan yaşlı vatandaşlar hergün beş vakit camilerde bir araya gelmeye, secde edip el ve yüzlerini aynı halıya sürmeye devam ediyor.
Buna karşın birçok bakanlığın toplam bütçesinden daha büyük bir maddi kaynağa sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı ise camileri ilaçlatarak dezenfekte etmemekte ısrar ediyor. Başta belediyeler olmak üzere kamu kurumları, özel sektör, esnaf ve hatta vatandaşlar virüse karşı adeta seferberlik başlatırken, kendisini zırhlı makam aracıyla korumayı düşünen ancak cami cemaatine üç kuruşluk ilaçlı korumayı çok görerek fetva ile yetinen Diyanet Başkanlığına tepkiler büyüyor…
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, koronavirüsün yayılma riskine karşı, cami ve mescitlerde cemaatle kılınan vakit namazları ve Cuma namazıyla ilgili açıklamada bulunmuş, virüsün yayılma tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verildiğini açıklamıştı.
YAŞLI VATANDAŞLAR CAMİLERDEN VAZGEÇEMİYOR…
Bu karar sonrası camii görevlileri namaz saatlerinde ibadethanelere gelmeye devam ediyor fakat arkalarında saf tutturup cemaate toplu olarak namaz kıldırmıyor. Vakit namazlarının salgın hastalık riski nedeniyle evlerde kılınmasının önemi vurgulanmasına karşın isteyenlerin camiye gelmesinde herhangi bir engel ise bulunmuyor. Bu nedenle özellikle alışkanlıklarından vazgeçmemekte zorlanan yaşlı vatandaşlar, camilere gelmeye devam ediyor.
KENDİ ARALARINDA SAF OLUŞTURUYORLAR…
Görevlilerce, mümkün olduğunca birbirlerine yakın oturmamaları ve namazlarını aralarında mesafe bırakarak kılmaları konusunda uyarılmalarına rağmen, bazıları daha sevap olduğu gerekçesiyle kendi aralarında saf oluşturmaya devam ediyorlar. Her namaz saatinde camii cemaatini bu konuda uyardıklarını belirten imamlar, uymayanlara herhangi bir yaptım güçleri bulunmadığını ifade ediyor. Öte yandan münferit olarak namaz kılınmaya da devam edilmesine karşın camilerde başta ilaçlama olmak üzere herhangi bir önlem alınmamış olması ölümcül virüsün yayılma riskini arttırıyor.
GÜNDE BEŞ VAKİT VİRÜS VE MİKROP RİSKİ TAŞIYOR…
Bilindiği gibi başta belediyeler olmak üzere birçok kamu kurumu ve özel sektör, virüse karşı ciddi tedbirler alarak ilaçlama seferberliği başlatmıştı. Toplu ulaşım araçları, okullar, salonlar, sokaklar vs. bir çok yer ilaçlanarak dezenfekte edilmesine karşın özellikle en büyük risk grubu olan yaşlıların yoğun olarak bir araya geldiği camilerde maalesef halen hiçbir ilaçlama yapılmadı. Oysa günde beş vakit secde ederek el ve yüzümüzü sürdüğümüz camilerdeki halılar başta Corona olmak üzere birçok bulaşıcı virüs ve mikrobu barındırıyor.
Bu nedenle başta camii görevlileri olmak üzere cemaat, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından acil olarak ibadethanelerin ilaçlanmasını, elleri temizlemek için dezenfektan bulundurulmasını ve kapıda maske dağıtılmasını istiyor.
DEV BÜTÇELİ DİYANET MÜMİNLERİ ALLAH’A HAVALE ETTİ…
Fakat, bir çok bakanlığın toplam bütçesinden daha büyük dudak uçuklatan bir kaynağa sahip olan Diyanet İşleri Başkanlı, bu beklentileri karşılamak yerine “Tedbir Müminden, Takdir Allah’tandır” hutbesi ile vatandaşı Allah’a havale ediyor. Milyonluk zırhlı makam aracıyla kendisini koruyan Diyanet İşleri Başkanının, camileri tedbirsiz, cemaati korumasız bırakması ise tepki topluyor. Buna karşın, Başkan Erbaş, “İnsanlığın bu virüsten kurtulması için gerekli çalışmaların yapılmasında Rabbimden kolaylıklar niyaz ediyorum” diyerek halkı sadece Allah’a emanet etmekle yetiniyor.
BAHÇELERE SERİLEN HASIRLAR MİKROP SAÇIYOR…
Öte yandan toplumda oluşan Corona virüsü hassasiyeti ile birlikte camilerde hijyen konusunda ciddi tedbirler de alınması bekleniyor. Özellikle kalabalık Cuma namazlarında cami bahçesine serilen hasırlar adeta mikrop saçıyor. Cemaatin camiye sığmadığı günlerde ya da yaz aylarında içerisi sıcak olması nedeniyle dışarıya çıkıldığında hasırlar serilerek üzerinde namaz kılınıyor. Ancak sokaktan gelenlerin ve tuvaletlerden çıkanların ayakkabılarıyla bastığı yerlere serilen o hasırlar her hafta ters düz edildikçe, mikrop barındıran yüzeyine el ve yüz sürülüyor. Hastalığa davetiye çıkartan bu duruma bir an önce kalıcı bir çözüm üretilmesi bekleniyor.