DOKUNULMAZ MÜDÜRÜN TORPİLİ KİMDEN..!

DOKUNULMAZ MÜDÜRÜN TORPİLİ KİMDEN..!
Yayınlama: 05.07.2024
Düzenleme: 05.07.2024
3.281
A+
A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın Çanakkale’de devam eden inşaatlarında yaşanan olaylar TOKİ’de neler oluyor sorusunun gündeme getirdi.

Kanuna aykırı olarak ruhsat almadan inşaat yapan ve kaçak çıktığı katlar mahkeme kararıyla yıkılarak milyonlarca lira kamu zararı oluşturan TOKİ’de bu defada iş güvenliği zafiyeti nedeniyle yaşanan patlamada bir kişi hayatını kaybetti.

3 bakan eskiten Çanakkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen ise sessizliğini ve koltuğunu korumaya devam ediyor…

 

Vatandaşlar ile ilgili en küçük konuda çok hassas olan ve kanunları titizlikle uygulayarak yazdığı cezalar ve aldığı yıkım kararlarıyla dikkatleri üzerine çeken Çanakkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, söz konusu bakanlığa bağlı TOKİ olduğunda ne kanun tanıyor nede kural.

TOKİ Çanakkale’de deprem ve heyelan riskine karşı kaçak katlar çıkıyor, ruhsatsız inşaatlar yapıyor, yıkım kararıyla milyonlar çöpe atılıyor, denetim yetersizliğinden patlamada insanlar can veriyor ama ne İl Müdürü görüyor nede bakan duyuyor.

 

 

TOKİ İNŞAATINDA Kİ PATLAMADA CAN VERDİ…

 

Vukuatları giderek kabaran TOKİ’de hukuksuzluk ve milyonlarca liralık kamu zararının ardından yaşanan son olay, iş güvenliği, denetim ve insan hayatının değerinin sorgulanmasına neden oldu.

Biga ilçesine bağlı Karabiga beldesinde devam eden TOKİ inşaatında önceki gün sıcak su kazanında henüz belirlenemeyen bir nedenle patlama meydana geldi. Patlama nedeniyle inşaatta çalışan Hatice Öksüz hayatını kaybederken, ismi öğrenilemeyen 1 kişi de yaralandı. Yaralı Biga Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Polis olayla ilgili inceleme başlatırken, patlama nedeniyle şantiye şefi ile 2 kişi gözaltına alındı.

 

DEPREM VE HEYELAN RİSKİ HİÇE SAYILDI…

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından 2018 yılında imar iznini 4 kat olarak alıp Erenköy köyünde yapımına başlanan 171 konutun, 6 kat olarak inşa edildiği ortaya çıkmıştı.

Önce katı dikip ardından imar iznini 6 kata çıkartmak isteyen TOKİ, izin için Çanakkale İl Genel Meclisi’ne başvurmuş ancak meclis söz konusu talebi reddetmişti. İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu’nda, reddedilme gerekçesi olarak; “İmar planına konu alanın 1. derecede deprem bölgesi olması ve heyelan riskinin bulunması, ayrıca onaylanmış imar planı bulunmaksızın mevcut imar planlarının 4 kat izinli olmasına rağmen inşaatın 6 kat seviyesinde yükseltildiği ve kaçak yapı mahiyetinde bulunduğu” ifadeleri yer almıştı. Ancak 6 kat için resen imar onayı alınmıştı.

 

 

MİLYONLAR DEVLETİN VE MİLLETİN CEBİNDEN ÇIKTI…

 

İntepe konutlarıyla kanunları delmeyi başaran TOKİ bu defa aynı kanunsuzluğu Çanakkale merkezde denedi ancak baltayı taşa vurdu. Ruhsat almadan inşaata başlayan TOKİ, 4 kat sınırına da uymadı. Belediye inşaatı mühürledi, mahkeme yıkım kararı verdi. Kaçak 5’inci katlar yıkıldı, milyarlar çöp oldu.

Çevre Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ), Esenler Mahallesi’nde yapımı devam eden konut projesi için 2019 yılında kuraları çekildi, 2023’te inşaat çalışması başladı. TOKİ arazisi olduğu için imar planını Bakanlık, ruhsatı belediyenin vermesi gerekiyordu. Fakat ruhsat alınmadan, kaçak inşaat yapıldığı için Mayıs 2023’te belediye binaları mühürledi.

Kendi koyduğu kurala uymayan ve Hava Mania Planını (Hava araçlarının geçişlerinin engellenmemesi için düzenlenen yüksekliğe ilişkin imar planı) ihlal eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü proje için yıkım kararı çıktı. Binaların üzerine çıkarılan kepçeler kaçak katları yıkarken darbeler nedeniyle diğer katlar ve kolonların zarar gördüğü iddia edildi. Tasarruf tedbirleri uygulanırken milyonlarca lira kamu zararı ise devletin ve milletin cebinden çıktı.

 

 

İKLİM DEĞİŞİYOR MÜDÜR DEĞİŞMİYOR…

 

Tüm bu yaşananlara rağmen ise kimse sorumluluk almadığı gibi bugüne kadar ciddi bir soruşturma yada görevden alma yaşanmadı. Yasalar delindi, ruhsatsız binalar dikildi, kaçak katlar yıkıldı, milyonlar heba edildi, patlamada hayatlar yitirildi ama bir tek Çanakkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen’in makam ve koltuğu sallanmadı.

Çelen, 2020 yılında Çanakkale’ye atandıktan sonra 3 kez bakan değişikliği yaşandı ama tüm olumsuzluklara rağmen nedendir bilinmez o koltuğunu korumayı başardı.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş