Ne zaman iki veya daha fazla anne-baba bir araya gelsek konu hep çocuklar… Çocukların okulları, kursları, gelecek kaygıları, öğretmenler, eğitim sistemi, kitaplar, materyaller vb… Konuşuyoruz, konuşuyoruz ve tabi ki herkes kendi çocuğu için en doğru kararları almaya çalışıyor… Çocuk yetiştirmek, insan hayatının en önemli ve en zorlu görevlerinden biri. Her ebeveyn çocuklarına en iyi şekilde rehberlik etmek, onları sağlıklı, mutlu ve başarılı bireyler olarak yetiştirmek istiyor. Ancak bu süreç, hepimizin de bildiği gibi birçok zorluk ve belirsizlikle dolu. Sevgi, sabır ve anlayış gerektiren bu yolculukta, doğru yaklaşımı bulmak elbette ki önemli.
Çocuk yetiştirirken, öncelikle sevgi dolu bir ortam sağlamak gerek. Çünkü sevgi, çocuğun duygusal gelişimi için en temel unsurlardan biri. Çocuğun kendisini değerli hissetmesi, sağlıklı bir özsaygı geliştirmesi ve sosyal ilişkilerinde başarılı olması için sevgi dolu bir aile ortamı kritik bir rol oynuyor. Ebeveynlerin çocuklarıyla olan iletişimi, onlara olan sevgilerini ifade etmeleri güven duygusunu pekiştiren en önemli unsur. Çocukların birey olarak kendi kimliklerini bulmalarına izin vermek gerekiyor. Her çocuğun kendine özgü yetenekleri, ilgi alanları ve kişilik yapısı vardır. Biz ebeveynler de, çocuklarımızın bu özelliklerini keşfetmelerine yardımcı ve destek olmalıyız.
Bu yolculukta sadece sevgi yeterli değil tabi ki… Disiplin de çocuk yetiştirmenin ayrılmaz bir parçası. Bunu göz ardı etmek çocuklar açısından oldukça önemli sıkıntılar doğurabiliyor. Çünkü disiplin, çocuklara sınırlar koymayı ve sorumluluk almayı öğretir. Ancak disiplinin nasıl uygulanacağı çok önemlidir. Sert ve otoriter bir yaklaşım yerine, anlayışlı ve yapıcı bir disiplin yöntemi benimsemek, çocukların daha iyi anlamasını sağlar. Kuralların neden var olduğunu açıklamak, çocukların bu kurallara saygı duymasını ve içselleştirmesini kolaylaştırır. Pratikte zaman zaman bunu uygulamakta zorlandığımız oluyor, ama denemek ve çabalamaktan vazgeçmemek çok kıymetli. Geçenlerde Ali Koç’un bir paylaşımına denk gelmiştim. Diyor ki, bizler sadece sorumluluklarını bilen çocuklar olarak büyük, şimdi de sadece haklarını bilen çocuklar yetiştiriyoruz. Bu ikisi arasındaki dengeyi kurmanın çok önemli olduğunu belirtiyor Ali Koç. Siz ne düşünüyorsunuz, katılıyor musunuz bu görüşe?
Ebeveynlik, aynı zamanda sürekli bir öğrenme süreci. Her çocuk farklı ve her yaş dönemi kendine özgü zorluklar ve gereksinimler getiriyor. Bu nedenle, ebeveynlerin kendilerini geliştirmeleri, yeni yaklaşımlar denemeleri de önemli bir rol üstleniyor. Çocuk büyütürken yaşadığımız / yaşayacağımız bazı deneyimleri ve duyguları şöyle sıralayabiliriz:
1. Sevinç ve Gurur
2. Stres ve Endişe
3. Yorgunluk
4. Öğrenme ve Gelişim
5. Bağlantı ve Sevgi
6. Sosyal İlişkiler
7. Disiplin ve Sınırlar
8. Fedakarlık
9. Anılar ve Deneyimler
10. Kendini Yeniden Keşfetme
Çocuk büyütme süreci, her ebeveyn için farklıdır; ancak bu duygular ve deneyimler birçok ebeveyn için ortaktır. Öyle değil mi? Bu süreçte her anın kıymetini bilmek, zorlukları aşmak ve güzel anıları biriktirmek önemlidir diye düşünüyorum.
Aileden sonra ilk adımı oluşturan anaokulu tercihi ise birçok ebeveyn için çok zor bir karar oluyor. Anaokuluna olan güven, çocukların sağlıklı bir gelişim süreci geçirmeleri ve sosyal beceriler kazanmaları açısından oldukça önemli. Anaokulunu seçerken nelere dikkat etmeliyiz peki?
1. Eğitim Programı
2. Eğitmenler
3. Güvenlik
4. İletişim
5. Hedefler ve Değerler
6. Sevgi Dolu, Mutlu Bir Ortam
Ve tüm bunları destekleyecek olan, onları yeni bir sosyal ortama hazırlayan, ailesine bağlı ama bağımlı olmayan çocuklar yetiştirirken çocuklarımızla kaliteli zaman” nasıl geçirebiliriz?
1. Ortak Aktiviteler
2. Dikkatli Dinleme
3. Oyun Zamanı
4. Eğitici Aktiviteler
6. Doğa ile Zaman Geçirme
7. Rutinler Oluşturma
8. Teknolojiyi Dengeleme
9. Yaratıcılığı
5. Teşvik Etme 10. Arkadaş Buluşmaları Organize Etme
Unutmamak gerekir ki, kaliteli zaman geçirmek sadece süre ile değil, aynı zamanda bu süre içinde geçirilen anların içeriği ile de ilgilidir.
Gündem: Çocuk
O zaman çocuklarla kalın… Sevgilerle…
Ebru MUTLU ÖZDAMAR
Okul Öncesi Eğitimcisi