ECDAD HATIRASI AÇIK HAVA MÜZESİ OLDU..!

ECDAD HATIRASI AÇIK HAVA MÜZESİ OLDU..!
Yayınlama: 18.03.2023
Düzenleme: 20.03.2023
1.578
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, restorasyon ve çevre düzenlemesi tamamlanan tarihi Seddülbahir Kalesi açılışına katıldı…

 

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ile AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, katıldı. Törenden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan beraberindeki protokolle birlikte Seddülbahir Kalesi’ni gezerek, Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’den bilgi aldı.

 

TARİHE SAYGI DUYMAK VE HATIRALARI YAŞATMAK, ESERLERİNE SAHİP ÇIKMAYI GEREKTİRİR…

 

Çanakkale Zaferi’nin Cumhuriyeti kurma şevkini aşıladığını söyleyen Erdoğan, “Ülke ve millet olarak bize son dönemde karşılaştığımız sınamaların üstesinden gelme cesareti ve azmini veren saiklerin başında da Çanakkale Zaferi geliyor. Terörden sokak olaylarına, vesayet girişiminden darbe teşebbüslerine, milletimizin iradesini gasp etmeye yönelik saldırılar karşısında verdiğimiz tüm mücadelelerde Çanakkale Kahramanlarını örnek aldık. Bugün de ekonomiden doğal afetlere tüm bunlara yaşadığımız her sıkıntıda Çanakkale ruhunu hatırlıyor, oradan aldığımız feyzle mücadelemizi yürütüyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonunu üzerine inşa ettiğimiz temelin en sağlam taşlarından biri de Çanakkale’de yedi düvele karşı kazandığımız zaferdir. Şu anda bizler bir açık hava müzesindeyiz. Burası Seddülbahir. Gerek bakanımıza gerek saygıdeğer hocamıza ve ekibine çok çok teşekkür ediyorum. Dünyada bu tür açık hava müzeleri nadirdir. 10 yaşından 100 yaşına kah orada olduk kah tek başına canlar verdik. Her taşına dünya şahit, yılmadık, yılmayacağız. Bugün 108 yıl sonra bir kez daha şehitlerimizin aziz hatıralarını yad etmek, istiklalimize ve istikbalimize bağlılığımızı haykırmak için Çanakkale’deyiz. Tarihe saygı duymak ve hatıraları yaşatmak, eserlerine sahip çıkmayı gerektirir. Şehitlerimizi ayağa kaldırarak, emanetleri koruyarak kültürel mirası ihya ederek ecdada saygımızın gereğini yerine getiriyoruz” dedi.

 

 

BÖLGEYİ ECDADIN HATIRASINA YARIŞIR GÖRÜNÜME KAVUŞTURDUK…

 

Bölgedeki çalışmaları daha derli toplu yürütmek için Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’nı kurduklarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Faaliyete geçen Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, restorasyon projeleri, çevre düzenlemesi, kurulan müze ve verilen pek çok hizmet sayesinde bölgeyi ecdadın hatırasına yarışır görünüme kavuşturduk. Seddülbahir Kalesi de bu çalışmalardan biridir. Valide Turhan Sultan tarafından 3,5 asır önce boğazın girişinde inşa ettirilen Seddülbahir Kalesi ve karşısındaki Kumkale Çanakkale Savaşı’nda da önemli rol oynamıştır. Düşmanın ilk saldırdığı ve en son ayrıldığı yer olan bu kalenin açık hava müzesi olarak ziyarete açılmasını fevkalade isabetli görüyorum. Geçmişi bilmeyenin, geleceği kuramayacağı gerçeğinden hareketle evlatlarımızın Çanakkale Zaferi’ni kazandığımız yerleri mutlaka görüp, manevi havayı teneffüs etmeleri gerektiğine inanıyorum. Kalenin restorasyonunda emeği geçenleri kutluyorum” diye konuştu.

 

SEDDÜLBAHİR KALESİ, GÖNÜL MUHABBETİNİN BİR NETİCESİ OLARAK KAPILARINI AÇMAKTADIR…

 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da konuşmasında, milli hafızanın kitabeleri olan kültür varlıklarını ihya etmeyi daima bir vefa borcu olarak gördüklerini söyleyerek, “Aynı zamanda bu emanetleri 21’inci yüzyıl dünyasında kendimiz olarak kalmanın, çocuklarımızın ecdadımızı doğru şekilde tanımasının, dolayısıyla kendisini bilmesinin ve güvenmesinin teminatı bildik. Duvarların dili olsa da konuşsa temennisi, onları dinlemeyi bilen herkes için hakikate dönüşür. Biz, emanet aldığımız bu kutlu vatanın çakıl taşlarından dağlarına, çeşmelerinden kalelerine her birinin sözünü dinliyor ve ahvalini biliyoruz. Seddülbahir Kalesi bugün bu gönül muhabbetinin bir neticesi olarak kapılarını açmaktadır” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş