FACİA YAŞANIRSA SORUMLU KİM..?

Binlerce araç ve yayanın geçiş yaptığı Gestaş’a ait Kilithahir iskelesinde oluşan beton çatlakları görenlerin tüylerini diken diken ediyor. Feribotlar her yanaştığında sallandığı belirtilen iskelenin kum çuvallarıyla desteklenerek geçici çözümlerle ayakta tutulmaya çalışıldığı iddiası ise tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor…

FACİA YAŞANIRSA SORUMLU KİM..?
Yayınlama: 22.01.2021
Düzenleme: 23.01.2023
9.597
A+
A-

Binlerce araç ve yayanın geçiş yaptığı Gestaş’a ait Kilithahir iskelesinde oluşan beton çatlakları görenlerin tüylerini diken diken ediyor. Feribotlar her yanaştığında sallandığı belirtilen iskelenin kum çuvallarıyla desteklenerek geçici çözümlerle ayakta tutulmaya çalışıldığı iddiası ise tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.

Yaz sezonuyla birlikte yolcu ve sefer sayısının arttığına dikkat çeken yetkililer, sallantıda ki iskele için çöktü çökecek ifadesini kullanırken yaşanacak olası bir facianın sorumlusu kim diye soruyor…

Yaz mevsimi ile birlikte tatil sezonun açılmasıyla boğaz hattında araç ve yolcu taşımacılığı yapan GESTAŞ’ın yükü yoğunlaştı. Geçiş yapan araç sayısı ile birlikte sefer sayısı da artarken yılların yorgunluğunu taşıyan iskelelerin üzerinde ki yük ve baskı da giderek artıyor.

Daha fazla araç taşımayı planlayan GESTAŞ’ın alışılmışın dışına çıkarak mini feribotlara uygun olmasına karşın büyük araba vapurlarını çalıştırdığı Kilitbahir iskelesi için tehlike çanları çalıyor. Feribotlar her yanaştığında sallanan iskele üzerinde ki çatlaklar tehlikenin boyutunu gözler önüne sererken kum çuvallarıyla desteklenerek adeta güçlükle ayakta tutuluyor. Büyük gemilerin güçlü pervaneleriyle altı oyulan rampa ve araç depolama alanını tehdit eden çökme riskine karşın taşeron firmaların desteğiyle geçici tedbirler alınmaya çalışılıyor.

TEHLİKEYİ CİMER’E ŞİKAYET ETTİ…

Kilitbahir köyündeki feribot iskelesinin durumu hakkında CİMER’i bilgilendirerek şikayette bulunduğunu ifade eden CHP Eceabat İl Genel Meclisi Üyesi Ali Şinasi Tınaz, çöken ve kum torbalarıyla ayakta tutulmaya çalışılan iskelenin tehlike arz ettiği konusunda yetkilileri uyardı ve bir an önce önlem alınması gerektiğini kaydetti.

Tınaz, mevcut yapının eski gemilere göre tasarlandığını, şuan kullanılan gemilerin, gücü itibariyle iskele ve rampaları daha da çok zorladığını aktararak acil önlem çağrısı yaptı.

ÇATLAKLAR BÜYÜYOR, İSKELE SALLANIYOR…

Konuyla ilgili gerekli mercilere dilekçe de sunduğunu belirten Tınaz, “Çanakkale ili Eceabat ilçesi Kilitbahir köyünde bulunan, halihazırda Gestaş tarafından kullanılmakta olan iskele ve rampalar, Gestaş tarafından kullanılmasından önceki süreçte özel bir şirket olan Alınteri firması tarafından, bu dönemde faaliyet gösteren gemilerin makine gücü ve kapasitesi doğrultusunda yapılmış bulunmaktadır. Rampalar yapılırken, deniz suyunun ilgili sahadaki derinliği yaklaşık 2-2.5 metre dolaylarında bulunmaktaydı. Gestaş, faaliyete geçtiği tarihten itibaren ilgili iskele ve rampalar kullanılmaya devam etmektedir. Ancak faaliyette geçen sürede, DLH’ye ait bir adet kazar ve iki adet duba tipi geminin taş ve kum temizliği için yapmış olduğu faaliyetler neticesinde ve de sığlık olan kum dolgusunun kazılması sonucu deniz suyu derinliği 6 metreye çıkarılmış oldu. Bu faaliyetler gösterilirken doğru tekniklerin uygulanmadığı kanaatindeyiz. Zira halihazırda, ilgili rampalara yanaşmakta olan 3 adet geminin makinelerinin de güçlü olması, yanaşıp kalkarken pervane sularının mevcut betonların altındaki taşları oyarak, deniz suyu derinliğini arttırmakta olduğu, gemilerin yanaşıp kalkması esnasında iskelelerin sallanmaya başlamış olduğu tarafımızdan fark edilmiştir. Akabinde yüzeyde bulunan betonlar çatlamaya başlamış olup, güvenlik zafiyet oluşmuştur” dedi.

TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN CAN VE MAL GÜVENLİĞİ RİSKİ VAR…

İskelelerde acil önlem alınması gerektiğini dile getiren Tinaz, “İlgili iskele ve rampaların hem rutin kullanılma yoğunluğu hem de turizm sezonunda yoğunluğun arttığı göz önüne alınırsa, iş bu iskelede beton bloklar üzerinde pek çok zaman 20-30 adet motorlu araç ve yoğun bir yaya trafiği oluşmaktadır. Bu araç ve yaya trafiğinin artabileceği de öngörülmektedir. Deniz suyu derinliği, temelin aşınması, yüzey betonlarının çatlaması ve iskelelerin kullanımı esnasında oluşan ağırlık nedeniyle telafisi mümkün olmayan can ve mal güvenliği rizikolarının ortaya çıkmamasını teminen gerekli çalışmaların yapılarak ilgili iskele ve rampaların güvenliğinin sağlanması gerekmektedir. Kaldı ki, Gestaş’a ait arabalı gemilerin mevcut rampalara yanaşması için Liman Başkanlığı’ndan hat izni almaları gerekmektedir. Mevcut gemilere hat izni veren Liman Başkanlığı, iskelelerin uygun olup olmadığını bildiren herhangi bir teknik çalışma yapmış mıdır?” diye sordu.

BİR FACİA YAŞANIRSA SORUMLUSU KİM OLACAK…

Kilitbahir’deki çöken mevcut rampalar ile ilgili olarak Sayın Valimize bu konuda bilgi verilmediğini tahmin ediyorum diyen ve aynı zamanda Kilitbahir köyünün eski muhtarı olan Ali Şinasi Tınaz: “İskelelerde çökmeler olmuştur. Taşeron bir firma tarafından yapılan göz boyama işlemi de fayda vermemiştir. Yolun trafiği kaldırmadığı, vatandaşların kendi köyüne bile gidemediği bir durum söz konusudur. Ben bir Kilitbahirli olarak söylüyorum; zaman zaman otobüsler minibüsler, kamyonlar geliyor, bizim yolumuz tek şerit, köyümüze girip çıkmakta zorlanıyoruz. Her Allah’ın günü dışarıdan gelenlerle tartışma yaşıyoruz.

Gestaş yönetiminde -eskiden 2 siyasi arkadaşımız vardı şimdi 3-4 oldu- bu konunun sayın Valimize aktarılmasını istiyorum. İskele ve yolların önüne acilen alternatif yol uygulaması yapılmasını istiyorum. Aksi takdirde burada bir facia olursa bunun sorumlusu kim olacak?” dedi.

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş