KATİLLERİ BİZİZ..!

Çay yatağında yapılan ıslah çalışması nedeniyle bölgeye atılan beton üzerinde yeterli su bulunmaması nedeniyle yumurtlamak için göç etmeye çalışan çok sayıda balık öldü…

KATİLLERİ BİZİZ..!
Yayınlama: 28.01.2017
2.867
A+
A-

Bayramiç’te ilçe merkezinden geçen Karamenderes Çayı’nda toplu balık ölümleri yaşanıyor. Sanayi bölgesi yakınından geçen çay yatağında yaşanan ölümler halk arasında kirlilik olasılığıyla tedirginlik yaratsa da işin aslı çok başka. Uzmanlar balık ölümlerine, doğa ve içinde yaşayan canlılar düşünülmeden yapılan insan müdahalesinin yol açtığını söylüyor.

 

Yaşam alanları ve göç yollarına müdahale edildi…

 

Balıkların güçlü yüzme yetenekleri sayesinde yaşamları boyunca sürekli yer değiştiren su canlıları olduğunu söyleyen Veteriner Hekim Onur Kocabıçak, bazı balık türleri aktif olarak hareket etse de çok uzun mesafeli yer değişiminde bulunmadıklarını ifade ederek; “Bazı türler ise çok uzun mesafede göç eder. Balıklarda ve diğer canlılarda da görülen uzun mesafeli yer değişimi göç olarak adlandırılır. Balıkların göç etmesine neden olan bazı faktörler vardır. Fiziksel faktörlerin başında suyun derinliği, basıncı, akıntılar, ısı, ışık, kimyasal faktörler, kirlilik, tuzluluk ve benzerleri geliyor. Buradaki sıkıntı balıkların sürekli hareket halinde olması, yer değiştirme isteği nedeniyle suyun aktığı yöne olan hareketliliği, yapılan uzun beton ve yeterli su olmaması. Oksijen sıkıntısı ve balıkların göç esnasında bölgede bulunan su yalakları, ağaç kökleri ve kaya diplerindeki su birikintilerinde dinlenen balıkların şimdi bu şansları ortadan kalktı. Balıklar uzun beton üzerinde yeterli su bulamadığı için ölüm kaçınılmaz oluyor. Aynı zamanda beton üzerinde çok uzun süre yüzmek zorunda kalan balıklar alışkın olmadığı bu durum nedeniyle ölmeye başlamış.” dedi.

 

Bu bir başlangıç, ölümler artacak…

 

İlerleyen günlerde bu ölüm vakalarının artacağını savunan Kocabıçak; “ Yumurta göçü için yola çıkan bu balıklar suyun aktığı yöne gitme ısrarını sürdürecek. Eğer baraj kapağından yeterli miktarda su bırakılmazsa önümüzdeki günlerde balık ölümleri artacak. Balıklar yumurtalarını bırakmak için göçü sürdürecek, yeterli su bulamayınca da ölmeyi sürdürecektir.”

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.