SAHTE İÇKİ NASIL ANLAŞILIR..!

Geçtiğimiz yıllarda sahte içkiden kaynaklanan zehirlenme olayları neticesi yaşanan ölümlerin tekrarlanmaması amacıyla yılbaşı öncesi ardı ardına operasyon düzenleniyor. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri tarafından ev ve iş yerlerine yapılan baskınlarda litrelerce kaçak içki ele geçirilirken çok sayıda kişi de gözaltına alındı…

SAHTE İÇKİ NASIL ANLAŞILIR..!
Yayınlama: 25.12.2019
4.923
A+
A-

Geçtiğimiz yıllarda sahte içkiden kaynaklanan zehirlenme olayları neticesi yaşanan ölümlerin tekrarlanmaması amacıyla yılbaşı öncesi ardı ardına operasyon düzenleniyor. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri tarafından ev ve iş yerlerine yapılan baskınlarda litrelerce kaçak içki ele geçirilirken çok sayıda kişi de gözaltına alındı.

 

Operasyonlarda en dikkat çekici ayrıntı ise gerçek şişelerde ki sahte içkilerin etiket ve bandrolleriyle orijinallerinden neredeyse ayırt edilememesi. İçki simsarlarının tek bir hedefi var, yılbaşı gecesi piyasaya sahte içki sürüp kirli para kazanmak. Peki ölümcül olabilecek bu sahte içkiler nasıl anlaşılır. İşte dikkat edilecek o çok önemli ayrıntılar…

 

Yılbaşı yaklaşırken yurdun dört bir tarafından binlerce litre, 10 binlerce şişe sahte içki ele geçirildiğine ilişkin haber yağıyor. Benzer şekilde Çanakkale Emniyet Müdürlüğüne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ile Jandarma timlerince yerleşim alanları ve kırsalda aralıksız operasyon düzenleniyor. Operasyonlar kapsamında litrelerce alkol, yüzlerce şişe sahte içki, etiket, bandrol ve şişe ele geçirilirken gözaltılar yapıldı.

Öte yandan, yürütülen çalışmalar kapsamında balıkçı restoranları, ocak başı restoranlar, barlar, diskolar, içkili lokantalar ve tekel büfelerinin de arasında bulunduğu çok sayıda işyerinin denetlenmesine devam ediliyor. Kanuna aykırı hareket eden işyerine ise adli ve idari işlem uygulanıyor.

 

 

İŞYERİNDE SATILAN SAHTE İÇKİ ELE GEÇİRİLDİ…

Son olarak Çanakkale Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından alkollü içki satışı yapan bir iş yerinde yapılan kontrollerde çok sayıda sahte bandrollü içki ele geçirildi.

Tespit edilen adreste yapılan aramalarda sahte bandrollü olduğu belirlenen 48 adet 35 santilitrelik, 23 adet 50 santilitrelik, 31 adet 70 santilitrelik ve 19 adet 100 santilitrelik olmak üzere toplam 121 adet rakı şişesine el konuldu. İş yeri sahibi M.K. alınan ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

Başka bir sahte içki operasyonunda ise 2 kişi bir markette sahte rakıları satmak üzereyken yakaladı. Operasyonda sahte bandrollü 150 şişe rakı ele geçirildi. Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

 

 

İMALATHANEDE 688 LİTRE SAHTE İÇKİ ELE GEÇİRİLDİ…

Jandarma tarafından düzenlenen baskında ise 688.40 litre sahte içki ele geçirildi, 2 şüpheli gözaltına alındı.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Ezine ilçesi Seferşah Mahallesi ile Kızılköy köyünde kaçak içki üretimi yapıldığı bilgisi üzerine harekete geçti. Operasyonda, 681.50 litre sahte rakı, 1.40 litre viski, 5.50 litre votka, 6 kutu cinsel içerikli hap, 16 paket kaçak sigara, 35 doluma hazır boş rakı şişesi, 35 bilyeli şişe kapağı ele geçirildi. Toplam 688 litre sahte içkiye el konuldu. Şüpheliler İ.G. ve M.Ü. gözaltına alındı. Şüphelilerin jandarmadaki işlemlerinin devam ettiği bildirildi.

 

 

BU AYRINTILARA DİKKAT..!

1-  Türkiye’de orjinal distile içkilerin cam ambalaj dışında satılması yasaktır. Diğer tüm ambalajlarda satılan distile içkiler sahte ya da kaçaktır.

2- Şişenin daha önce kullanılmış olup olmadığına veya bu izlenimi verip verilmediğine bakılmalı.

3- Fiyatı piyasa fiyatlarının çok altında olan bir üründen şüphelenilmelidir. Alkollü içkiler üzerinde yüksek vergiler olduğu için alkollü içki fiyatlarında yüksek miktarda iskonto yapılamaz. Dolayısıyla normal fiyatından çok düşük ürünler sahte olma olasığı yüksek ürünlerdir.

4- Alınan üründe, şişenin görüntüsünde, bariz hatalar ve deformasyon gibi bozukluklar varsa güvenlik adımları kontrol edilmelidir.

5- Restoranlarda şişenin önünüzde açılmasını isteyin. Ayrıca şişenin sıvı miktarı gözle görünür şekilde standart düzeyin altında ya da üstündeyse uyanık olun. (Fabrikalarda üretilen orijinal ürünlerin içindeki sıvı miktarı otomatik olarak ayarlanmaktadır.)

6- Kapağı açık olan alkollü ürünü kesinlikle almayın.

7- Kapağı kapalı olan, ancak daha önce açılmış ve bir şekilde yapıştırılarak tekrar kapatılmış izlenimi veren şişelerdeki alkollü ürünler kesinlikle tüketilmemeli.

8- İçki şişesinin üzerinde mutlaka hologram bulunmalı.

9- Şişenin kapak kodu ve boyun kodu birbirini tutmalı.

10- Alkollü içki şişesinin kapak kısmının tutkalla yapıştırılıp yapıştırılmadığına dikkat edin

11- Kapağında enjektör deliğine benzer delik bulunan şişelerden uzak durun.

12- Alkollü içkileri, ‘TAPDK Satış Belgesi’ olan perakende satıcılardan almalısınız,

13- Şişesinin arka yüzünde tüketiciyi bilgilendirme amaçlı Türkçe etiket olmasına özen gösterilmeli.

14- Etiket üzerinde üretici veya ithalatçı firma adı veya adresi bulunmasına dikkat edilmeli.

15- Görünür ve belirgin halde bulanıklık, tortu ve fiziki kirlilik içeren alkollü içkiler kesinlikle tüketilmemeli

16- BÜİS* kontrolü yapın.

 

*BÜİS NEDİR..? Orijinal ürünlerin üzerinde 14 basamaklı bir kod numarası bulunmaktadır. Bandrollerin üzerinde yer alan 14 basamaklı kod numarası  www.buis.com.tr adresinden veya 2847 numaralı telefona SMS ile gönderilerek, veya  Gelir İdaresi Başkanlığı’nın akıllı telefon kare kod doğrulama aplikasyonu üzerinden kontrol edilebilir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş