SU OYUNLARI ve ÇOCUKLAR

SU OYUNLARI ve ÇOCUKLAR
Yayınlama: 09.07.2024
Düzenleme: 10.07.2024
370
A+
A-

 

Merhabalar sevgili okurlar…

Yaz mevsimin ortalarındayız… Havalar sıcak… Çocukların en sevdiği şeylerden biri de suyla oynamak…Denizde veya havuzda olmak, ıslanmak, ıslatmak…

Su, saatlerce süren bir eğlence ve çok sayıda öğrenme fırsatı sağlayan önemli bir doğal malzemedir. Suyla oynamanın faydalarından bahsetmek istedim sizlere bu yazımda…. Su ile oyunun çok fazla fırsat sunduğunu ve oyun yoluyla öğrenmeye harika bir başlangıç ​​sağlayacağını bilmek çok güzel değil mi? Çocuklar su oyunlarından çok yararlanırlar. Çocukların kendi yöntemleriyle keşfedip deneyimleyebilecekleri harika bir süreçtir. Çeşitli deneyimler sunarak, çocukların kendi fikirlerini uygulamalarına izin vererek, onların deney ve keşiflere yol açacak doğal meraklarını harekete geçirebiliriz.

Çocuklar, sunulan aktiviteye bağlı olarak su oyununu hem sakinleştirici hem de canlandırıcı bulabilirler. Suyun içinde güçlü bir şekilde zıplamak, tekmelenmek ve koşmak; bastırılmış enerji için mükemmel bir çıkış olabilir. Çocukların eğlenmesi ve stres atması için harika bir yoldur. Su oyunu her zaman gürültülü ve yorucu olmak zorunda değildir. Çocukların sessizce daldığı sakin bir aktivite de olabilir. Çocuklar ellerini suda gezdirmenin, suyu dökmenin ve suyun içinde gezmenin rahatlatıcı ve tekrarlayan doğasından yararlanırlar. Tıpkı yetişkinlerin ılık bir banyoda dinlenmekten hoşlanması gibi, çocuklar da hafif su oyunlarının fiziksel tekrarında gevşerler, düşüncelerini düzene sokarlar ve rahatlarlar.

Kaba ve ince motor becerileri geliştirmek için de su bize birçok fırsat sunar. Küçük bir bebeğin önüne dökülen suyu gösterip, onu izlemeniz yeterlidir. Suyu hissetmek için uzanacak, önce avuçlarıyla ardından parmaklarıyla suyu yakalamaya çalışacaktır. Böylece gelişme devam edecektir. Çocuklar kepçeyle su dökerken ve kapları doldurup boşaltırken ince motor becerileri, el ve göz koordinasyonu sürekli olarak gelişir. Çocuklar daha ağır kaplarla su taşımaya ve dökmeye teşvik edildikçe kaba motor becerileri ve kas gücü de gelişir. Bir havuz edinme, yüzme havuzuna gitme, suyun içinde tekmelenme, su sıçratma, ellerini suda gezdirme koordinasyon ve kuvvetlenmenin keyifli bir yoludur.

Su oyunları, çocuklara bir başka çocukla veya grupla çalışırken önemli sosyal becerileri geliştirmeleri için birçok fırsat sunar. Çocukların sudaki fiziksel alanı ve oyun öğelerini paylaşırken paylaşmayı ve sıra beklemeyi öğrenmelerini sağlar. Su oyunları, çocukların diğer çocukların fikirlerini takip edip onlara katıldıkları ya da aynı şekilde kendileri bir fikir başlattıkları için “birinin yanında oynamaktan”, “gerçekten biriyle oynamaya” ilk adımlarını atmaları için bir yol olabilir. Bu bir kovayı küçük bardaklardan su kepçeleriyle doldurmak gibi basit bir iş olabilir. Ekip çalışması ve iş birliği, gelecekte arkadaşlıklar için gerekli olan becerilerin geliştirilmesinde önemli adımlardır.

Su oyunları o kadar çok yönlüdür ki oyuncak hayvanlar, yıkamak için arabalar, yakalamak için farklı objeler, yüzen ve batan farklı nesneler, süngerler ve köpükler olsun; bu oyuna birçok farklı materyal ekleyebilirsiniz. Ve tabi ki tüm oyun öğeleri ve ilgili oyun öyküleri için yeni kelime seçimleri de beraberinde geliyor. Bu nedenle kelime hazinesi geliştirmek için su oyunları harika bir kaynaktır. Çocuklar pek çok yeni kelime öğrenmenin yanı sıra suyla oynarken iletişim ve dil becerilerini de desteklerler. Küçük çocuklar tek başlarına oynarken bile genellikle oyunlarını yüksek sesle anlatırlar, kelimeleri bir araya getirme alıştırması yapar ve cümle yapısı oluştururlar. Çocuklar başkalarıyla oynarken konuşmalarda sıra alma ve dinleme alıştırması da yaparak sosyalleşme açısından adımlar atarlar.

Su oyunlarını çocukların hayal gücünü ve yaratıcılığını genişletmek için zengin ve değerli bir deneyim sunar. Su oyununu anında farklılaştırmanın kolay yolu, gıda boyası ile renk eklemek veya banyo köpüğü ile kabarcıklar eklemektir. Çocuklara suya ekleyecekleri alışılmadık şeyler sunmak, araştırmalarını canlandırmak için harika bir yol olabilir ve genellikle oyunları alışılmadık şekillerde ele alırlar. Çocuklar suyla oynarken onlara yumuşayacak ve dağılacak karton kaplar veya meyveler, çam kozalakları, nişasta gibi doğal ürünler sunmaya ne dersiniz? Sonuç olarak, ilgiyi arttırmanın pek çok yolu var.

Su, çocuklara problem çözme, sorgulama, keşfetme ve deney yapmaları için birçok fırsat sunar. Çocuklar oyunlar esnasında suyun özelliklerine ilişkin bilgiler ediniyor ve suyun yokuş aşağı aktığını, yatay bir seviyede duracağını keşfediyor olabilirler. Matematik becerilerini geliştiriyor ve büyük bir kovayı doldurmak için kaç küçük su kabı gerektiğini tahmin ediyor olabilirler. Bir sürahinin kenarındaki ölçümleri araştırıyor ve “fazla” veya “daha az” gibi matematiksel terimleri öğreniyor olabilirler. Su oyunu çok farklı şekillerde olabilir ve her yeni aktivite, öğrenmeyi birçok heyecan verici yolla geliştirme ve pekiştirme potansiyeli sunar.

Havuz ve deniz konusundaki müthiş sevgiyi ve elde edilen kazanımları da buraya eklemek isterim. Ancak su oyunları sadece yaz mevsiminde oynayacağımız anlamına gelmez elbette… Su oyunları, hava durumu ve uygun alan ne olursa olsun, içeride veya dışarıda her gün keyif alınarak yapılan bir şey olabilir. Çocuklar, lavaboda ve banyoda oynamaktan veya yerde bir kova su ile oynamaktan da aynı şekilde yararlanabilir. Dağınıklık ve alan eksikliği fikrinin sizi ertelemesine, vazgeçirmesine izin vermeyin.

Su gibi akıp giden zamana, her geçen biraz daha büyüyen çocuklarımıza…

Sevgilerle…

 

Ebru MUTLU ÖZDAMAR

Okul Öncesi Eğitimcisi

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş