VİYADÜKTE PANİK… ÇATLAKLAR OLUŞTU..!

Yapımı tartışmalara hizmete girdikten sonra ise ayaklarda meydana gelen oturma, çatlama ve kaymalar ile yaşanan heyelanlar nedeniyle skandallara neden olan İntepe Viyadükünde bir kez daha derin çatlaklar oluştu. Panikleyen sürücüler korku dolu anlar yaşarken yol acil olarak tek yönlü trafiğe kapatıldı…

VİYADÜKTE PANİK… ÇATLAKLAR OLUŞTU..!
Yayınlama: 19.05.2022
6.642
A+
A-

Yapımı tartışmalara hizmete girdikten sonra ise ayaklarda meydana gelen oturma, çatlama ve kaymalar ile yaşanan heyelanlar nedeniyle skandallara neden olan İntepe Viyadükünde bir kez daha derin çatlaklar oluştu. Panikleyen sürücüler korku dolu anlar yaşarken yol acil olarak tek yönlü trafiğe kapatıldı…

 

Çanakkale-İzmir Karayolu’nun 18’inci kilometresinde bulunan 202 metre uzunluğundaki Erenköy Viyadüğü, köprüde oluşan derin çatlaklar nedeniyle trafiğe kapatıldı. Trafik tek şeritten sağlanırken, Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından bakım ve onarım işlemlerine başlandı.

 

Çanakkale-İzmir Karayolu’nda üzerinden her gün binlerce aracın geçiş yaptığı, kış aylarındaki yağmurların ardından adı heyelanlarla anılan Erenköy viyadüğünde yine korku dolu anlar yaşandı.

Yağmurun da etkisiyle viyadüğün orta ayaklarında toprak kaymaları meydana gelirken, zemin de yaşanan oturmalar nedeniyle köprünün ana bağlantı noktalarında derin çatlaklar oluştu.

 

 

EKİPLER BÖLGEYE SEVK EDİLDİ…

 

Oluşan çatlaklar nedeniyle yolu kullanan sürücüler büyük panik yaşarken, durum hemen Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne bildirildi. Kısa sürede viyadüğe sevk edilen ekipler, bölgede hemen önlem aldı. Oluşan çatlaklar nedeniyle yol Çanakkale yönünde trafiğe kapatıldı. Yapılan çalışmanın ardından ulaşım tek şeritten kontrollü olarak sağlanmaya başlanırken, bakım ve onarım çalışmalarına başlandı.

2012 yılında hizmete açılan Erenköy Viyadüğü; 2014 yılında yaşanan heyelan nedeniyle çökmüştü.

 

 

PROFESÖR TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKTİ…

 

Orta ayaklardaki oturma nedeniyle ana bağlantılarda sürekli sorun yaşandığını belirten Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, tehlikenin önemine dikkat çekerek, en kısa zamanda alternatif bir yol yapılması gerektiğini söyledi.

Perinçek, “Her yağmur yağdığında viyadük ortasında; ayaklardaki oturma nedeniyle yağmur suyu birikiyor. Bölgedeki kayalar heyelan oluşturma potansiyeli olan killi kayalar. Bu nedenle ciddi önlemler alınması şart. Uyarıyorum; bir deprem yaşarsak viyadük sandığımızdan daha fazla zarar görebilir. Viyadük devreden çıktığında alternatif ikinci bir yol var mı? Yetkiler; bu sorumun cevabını verebilirler mi?” dedi. Profesör uyarı ve endişelerine şu şekilde dile getirdi;

 

UYARDIK DİYE GÜNAH BİZE FATURA EDİLDİ….

 

Erenköy viyadüğünde sorun bitmiyor. Hemen hemen her yıl, göstermelik yama tamiri görüyor.Hatırlanacağı gibi yıllardır uyardık, her yağmur yağdığında viyadük ortasında; ayaklardaki oturma nedeniyle yağmur suyu birikiyor dedik; sanki hatalı inşaatı biz yapmışız gibi yetkili “yetkisizlerin” hışmına uğradık. Günah bize fatura edildi.

 

 

VİYADÜK DEĞİL TÜNEL YAPIN DEDİK…

 

Hatırlayalım; 2014 yılı öncesinde defalarca uyardım; Çanakkale İzmir yolu çift  şeritli yapılmaya başlandığında “bölgedeki kayalar heyelan oluşturma potansiyeli olan killi kayalar; inşaat sırasında bile heyelan olabilir” dedik. Çanakkale karayolları ofisini ziyaret ettik; viyadük yapmayın tünel yapın önerisinde bulunduk. Kimse uyarılarımızı dinlemedi. 2014 yılı öncesinde viyadüğün Çanakkale tarafında ve daha sonrada viyadük üzerinde heyelanlar oldu. Viyadük üzerine ve ayakları üzerine tonlarca heyelan sonucu kayan toprak yığıldı. Tekrar uyardık; suçlular bizi doğru bilgiyi açıkladığımız için düşman ilan etti.

 

BİNLERCE YILLIK BECERİYİ GÖSTEREMEDİLER…

 

Benden öncede; aklı başında konuyu bilen uzmanlar uyarmıştı. Ne onlar nede benim uyarılarım dikkate alındı. Olan heyelanlar sonrasında; binlerce yıl önce  akıl kullanılarak yapılan mühendislik harikası Roma duvarıda heyelan ile yamaç aşağı kayarak yok oldu. Binlerce yıl önceki mühendislik bilgisi ve deneyimini 2013-2014 yılında yol yapılırken kullanma becerisini hayata geçiremedik. İşi ehline verme becerimizi kaybettik. Bu gidişle biz daha yüzlerce, zarar gören  viyadük, yol, köprü haberi yaparız.

 

 

BU VİYADÜĞÜN DÜNYADA BENZERİ YOK…

 

Dünyanın hiç bir ülkesinde 90 derece çıkış ve 90 derece ile çıkışı olan bir viyadük yok. Bu konuda Erenköy viyadüğü belki de dünyada ilk örnek. 90 derecelik giriş ve çıkış nedeniyle özelikle yükü ağır olan kamyonlar viyadükte sürekli kaza yapıyor. Bu kazalardan biride geçen hafta oldu. Kâğıt rulolar yüklü bir kamyon 90 derecelik viyadük girişini alamayıp kaza yaptı. Yetkili yetkisizlerin inşaa ettiği viyadüğün cezası bu kez de kağıt yüklü kamyona kesildi. O zigzag viyadüğü yapmayı beceren sivri akıllılar, orada olan kazaların baş sorumlusu önce sizsiniz (%65) sonrada kazayı yapan şoförler (%35)

 

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş