3 BİN EVİN ELEKTRİĞİNİ KARŞILAYACAK..!

Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği (ÇAKAB) tarafından Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) projesi kapsamında yapımı tamamlanan ‘Depo Gazından Elektrik Üretim Tesisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Tesis, yılda 9 bin megavat enerji üreterek, 3 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak…

3 BİN EVİN ELEKTRİĞİNİ KARŞILAYACAK..!
Yayınlama: 03.02.2021
8.272
A+
A-

Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği (ÇAKAB) tarafından Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) projesi kapsamında yapımı tamamlanan ‘Depo Gazından Elektrik Üretim Tesisi’nin açılışı gerçekleştirildi. Tesis, yılda 9 bin megavat enerji üreterek, 3 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak…

 

Çanakkale, Kepez, Lapseki, Umurbey ve Çardak Belediyeleri ile Çanakkale İl Özel İdaresi’nin yer aldığı Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği (ÇAKAB) ile SUEZ Çanakkale RR Atık Hiz. A.Ş arasında imzalanan imtiyaz sözleşmesi doğrultusunda hayata geçirilen EKAY projesi kapsamında yapımı tamamlanan Depo Gazından Elektrik Üretim Tesisi, düzenlenen törenle açıldı.

Merkeze bağlı Kemel köyündeki Suez Çanakkale Atık Hizmetleri A.Ş. tarafından düzenli depolama sahasında gerçekleştirilen açılışa, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdullah Köklü ile birlik üyesi belediye başkanları katıldı.

 

 

Çöp Deponi Alanı Enerji Üretim Tesisi sayesinde depolanan atık miktarının azaltılması ve depolama tesisinin uzun yıllar hizmet verebilmesi için hem kaynağında ayrı toplanan atıklardan hem de karışık çöpten ayrılan malzemelerden geri kazanım sağlanacak. Gaz toplama, gaz hazırlama, enerji üretimi ve elektrik dağıtımı olmak üzere 4 ana bileşenden oluşan ‘Depo Gazı Enerji Tesisi’ yılda 9 bin megavat elektrik üreterek, 3 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak.

 

16 milyon Euro maliyetli Avrupa Birliği projesi için Brüksel’de sunum yaptıklarını belirten Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yüzde 72,5 hibe alma hakkı kazandıklarını ve maliyetin yüzde 28’lik bölümünü de İller Bankası’ndan borçlanarak karşıladıklarını söyledi.

 

 

YANGIN RİSKİ YÜKSEK, KÖTÜ KOKU İSE DAYANILMAZDI…

 

16-17 yıl önce Çanakkale’nin çöp toplama alanının Üniversitenin Terzioğlu yerleşkesinin bulunduğu bölgede olduğunu ifade eden Başkan Gökhan; “Sene de 1 kez en az yangın çıkar, koku dayanılmaz noktadaydı. Çanakkale’de sağlıklı bir çöp depolama alanı yaratma ihtiyacı ortaya çıktı. Göreve başladığımda AB destekli Çevre Yatırım projelerinin kabulüne başlandı. 260 proje ile yarıştık Hibeden faydalanma hakkını ise Türkiye’de sadece Çanakkale Belediyesi ve Kuşadası Belediyesi kazandı. O günlerde başlayan Katı Atık yönetimi bugün gurur duyduğumuz bir noktaya ulaşmıştır. Bugün burada ÇAKAB, Altaş ve Suez firmalarının destekleriyle örnek bir projeye daha imza atıldı” dedi.

 

 

YENİ TEKNOLOJİLER GELİŞTİKÇE YATIRIMLAR DEVAM EDECEK…

 

Çanakkale’nin dört bir yanının ormanlar deniz ve tarihi mekanlar ile çevrili olduğunu vurgulayan Ülgür Gökhan; “Hepimizin bildiği gibi Çanakkale’de çöp depolama alanı büyük sorun. Bir yanımız deniz, bir yanımızda ormanlık alanlarımız var. Bir de bunların yanında biraz ötemizde de milli parklar var. Nereye elimizi atsak bir karşıtlıkla karşı karşıya kalıyoruz. Bu bölge eski bir maden sahası olduğu için tahsis almamız kolay oldu. 35 yıllığına bu alanın kullanım hakkını elde ettik. Burada biriken çöplerin ancak yüzde 8’ini şu anda dönüştürebiliyoruz. Gelen çöpler içinde ayrıştırılabilir çöpler var. Ayrışmadan gelen çöplerin dönüşüm oranı yüzde 8. Şimdi yeni bir teknoloji olduğunu öğrendik; bu alanda çöp ayrıştırma tesisini de yaparsak, gelen çöplerin ayrıştırılması kolaylaştırılacak. Bu tür çevre yatırımları ile çöp depolama alanını sorununu önümüzdeki en az 15 yıl boyunca çözmüş oluyoruz. Yeni teknolojiler geliştikçe yatırımlar devam edecek. Ülkemizin kaynaklarını en iyi şekilde kullanmak zorundayız. O yüzden buranın kurulmasında katkısı olan herkese, geçmiş ve şimdiki belediye başkanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş