3 BİN YILLIK ASSOS KAVGA ÇIKARDI..!

Çanakkale’nin iki önemli değeri olan, Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarından Jeoloji Profesörü Dr. Doğan Perinçek ve Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan arasında başlayan Assos gerilimi, bilimsel tartışma sırlarını aşarak karşılıklı sert açıklamalarla kavgaya dönüştü…

3 BİN YILLIK ASSOS KAVGA ÇIKARDI..!
Yayınlama: 22.01.2021
Düzenleme: 23.01.2023
3.713
A+
A-

Çanakkale’nin iki önemli değeri olan, Türkiye’nin önde gelen bilim insanlarından Jeoloji Profesörü Dr. Doğan Perinçek ve Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan arasında başlayan Assos gerilimi, bilimsel tartışma sırlarını aşarak karşılıklı sert açıklamalarla kavgaya dönüştü…

Assos antik limanda gerçekleştirilen kaya ıslahı projesini tarih ve doğa katliamı olarak değerlendiren ve durdurulması için mücadele eden ünlü Jeoloji Profesörü Dr. Doğan Perinçek, geçtiğimiz günlerde; “Assos antik kenti yakınında kaderine terk edilmiş, ahırlar arasında kalmış ikinci bir tiyatro ya da Odeon varlığı olabilir” iddiasında bulundu.

Prof. Dr. Perinçek; “Assos antik kentinin toprak altında bulunan değerlerini yeryüzüne çıkarıp halkımıza ve dünya haklarına kazandırmak yerine Assos’u katlediyoruz. Antik liman üzerinde taş ocağı açıyoruz. Türkiye’de hiçbir antik kentte olmayan katliam ASSOS antik kentinde hayata geçiriliyor” diyerek bilim dünyasında yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

TESPİTLERİ YANLIŞ, ELEŞTİRİLERİ ACIMASIZ…

Bu açıklamaya Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan’dan yanıt gecikmedi ve; “Doğan Hocamızın ilgisi ve heyecanını takdirle karşılıyoruz ama alanı olmadığı için tespitleri oldukça yanlış” diyerek tartışmayı daha da alevlendirdi.

Sit alanı içerisinde yer alan bu bölgenin 2020 yılında Kültür Bakanlığı’na tahsis edildiğini söyleyen Başkan Arslan, özellikle Assos gibi orta ölçekli antik kentlerde ikinci bir tiyatro olma ihtimalinin imkânsız olduğunu vurgulayarak; “Keşke ikinci tiyatro olsa biz de seviniriz. Keşif yapmak için arkeolog olmaya gerek yok bir çocuk da gözden kaçmış bir noktayı keşfedebilir ama mevcut yapının fotoğraflarını koyarak yeni bir yapıdan bizlerin haberin olmadığı algısını yaratmak doğru değildir, eleştirileri acımasız buluyorum, keşke bize sorsa idi” dedi.

Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan’ın bu yorumuna sinirlenen Jeoloji Profesörü Dr. Doğan Perinçek ise; “Assos katliamına ses çıkarmayanlar, tiyatro olabilir yorumuma takıldı. Talana-yıkıma-katliama dikkat çektik. Onlar konuyu başka yere çekmişler” diyerek sert bir çıkış yaptı.

NEDEN KAZINIZA SAHİP ÇIKMIYOR, KATLİAMA DUR DEMİYORSUNUZ…

Çanakkale ve bilim dünyasında gündem olan kavga da Prof. Dr. Perinçek, iddialarına şu cümlelerle devam etti;

“Assos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof Dr Nurettin Arslan Assos antik kentinde katliam gibi büyük bir yanlışlık yapılırken hiç ses çıkarmadı. Bizim küçük!! yanlışımız!! ikinci tiyatro yada odeon yorumumuza güçlü ses verdi. Arslan dışında herkesin gördüğü, çocukların bile görebileceği Assos antik limanı sırtlarında yapılan katliam için suskun kalmayı tercih eden Assos kazı başkanı benim odeon yerine tiyatro (açıklamamda tiyatro yada odeon olabilir demiştim) dememe takıldı.

Prof Dr Nurettin Arslan’a soruyorum. Kazınıza neden sahip çıkmıyorsunuz? Siz hiç meslek hayatınızda Assos gibi bir antik kent alanına 4 ağır iş makinesi ve kırıcı sokulduğunu gördünüz mü?

Siz Türkiye’de bir antik kentin içinde taş ocağı açar gibi 4 ağır iş makinesi ile hafriyat yapıldığını 7-9 m genişliğinde yol açıldığını gördünüz mü? Yolun devamında 40-80? metre genişliğinde bir seki düzlük oluşturulduğuna şahit oldunuz mu?

Ağır iş makineleri ile yapılan tahribata ses çıkarmadınız; tiyatro-odeon konusunda yaptığım gözlemim ve yorumuma neden takıldınız?  

Sizin birinci göreviniz kazı başkanlığını yaptığınız Assos antik kentini korumak ona gözünüz gibi bakmak değil mi? Yanlış anlamayın sizin gibi yıllarını arkeolojiye adamış bir bilim insanına yol göstermek benim haddim değil. Anadolu’da çok kullanılır, ‘Kulağınızı kesip arkanıza atın’ bakalım  meslektaşlarınız ve benim gibi işgüzarlar!! ve kültürel değerlerimize doğaya sahip çıkanlar hakkınızda  neler söylüyor.

Sayfamda fotoğraflarını paylaştığım bana göre Assos antik kentinin uydu kenti olabilecek alanın farkında olduğunuzu biliyorum. Orada bulunan sütunların ahır duvarlarında kullanıldığını ve antik kentin taşlarının toplanıp ahır duvarlarında ve tarla kenarlarında duvar oluşturmak için kullanıldığını da biliyor olmalısınız. Peki o alandaki arkeolojik buluntuları korumak için ne yaptınız? Dediğiniz gibi oradaki arkeolojik malzemeyi yada odeonu çocuklar bile görebilir. Bende gördüm, sizde gördünüz. Görmek yetmiyor sayın Arslan korumak lazım. Hem Assos kentini hem de onun uydu kentini korumak lazım. Onları siz biz korumazsak kim koruyacak?

Not: Sayın Arslan eminim Bergama antik kentinde iki tiyatro olduğunu biliyorsunuz. ASSOS için kesin konuşmak mümkün değil ama ikinci tiyatro imkansız demekte sakıncalı ya varsa!  Aslında tiyatro yada odeon bunlar ikinci planda kalıyor. Önemli olan Assos kenti ve civarının hak ettiği gibi korunmamış olması.”

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş