BU NE YAMAN ÇELİŞKİ..!

Sahilleri termik santrallerle çevrili olan Karabiga Beldesinde, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından verilen ‘Çevre Ödülü’ mavi bayrak, 4’üncü kez dalgalanmaya başladı..!

BU NE YAMAN ÇELİŞKİ..!
Yayınlama: 19.07.2017
8.186
A+
A-

Karabiga Belediyesi, sahiline uluslararası çevre ödülü olan ‘mavi bayrak’ almak için bu yıl 4’ncü kez başvuru yaptı. Yapılan değerlendirmenin ardından Karabiga sahili, 2017 yılında da mavi bayrak almaya hak kazandı…

 

 

Oysa ki aynı Karabiga’nın sahilleri uzun süredir termik santraller tarafından işgal edilmiş durumda. Hatta öyle ki, mavi bayrak alan plaj, CENAL Enerji Santralinin hemen dibinde bulunuyor. Bir taraftan doğası ve tarihi ile çevre katledilirken diğer taraftan ilginç bir şekilde çevre ödülüne layık görülüyor.

 

Daha da ilginç olan ise el değmemiş bakir koyları  termik santraller tarafından işgal edilip kirletilmeden önce hak ettiği mavi bayrağı alamayan Karabiga’nın şimdi nasıl olup ta 4 yıldır üst üste çevre ödülüne hak kazandığı akıllarda soru işaretleri oluşturuyor. CENAL Enerji Santralinin bölgede çalışmalara başlamasına denk gelen bu süreç bir tesadüf müdür yoksa bilinmeyen bir gücün desteği midir bilinmez ama çevreci mavi bayrağın asılına işgal altında ki Karabiga’nın teslimiyet bayrağı olduğu bir kara mizah gerçeğidir.

 

 

Cengiz Holding A.Ş. ve Alarko Holding A.Ş. şirketlerinin %50 – %50 ortak oldukları CENAL Elektrik Üretim A.Ş., Karabiga beldesi, Kadıoğlu Mahallesi’nde, şirkete ait parselde toplam 454.518 m²’lik alanda, 1320 MWe (2X660 MWe) / 1380 MWm / 2926 MWt kurulu gücünde “İthal Kömüre Dayalı CENAL Enerji Santrali, İskelesi, Kül Depolama Sahası ve Derin Deniz Deşarjı Projesi inşa ediyor.

 

Projeler kapsamında dağlar tıraşlanıyor, tarım arazileri betonlaştırılıyor, nesli tükenmek üzere olan Akdeniz foklarının yaşadığı bakir koylar yok ediliyor, altın kumlu sahil ve mavi renkli deniz gri taşlarla dolduruluyor. İnşaattan yükselen beyaz tozun, santralin hizmete gireceği yakın gelecekte kara dumana dönmesi için ise gün sayılıyor.

Öte yandan mavi bayraklı sahilde vatandaşlar CENAL Enerjiye ait dev bacanın gölgesi altında denize girerken bölgede diğer termik santral faaliyetleri de hızla devam ediyor.

 

 

Çünkü Çanakkale’nin en büyük ilçesi Biga, termik santral projesinin en yoğun olduğu ilçelerin başını çekiyor. Çanakkale’nin Termik Santral haritasına göre Biga’da 9 dolayında termik santral görülüyor. Bunlardan en tanıdık isim İÇDAŞ olmakla birlikte, yeni izinler veriliyor, CED’ler alınıyor, şirketler el değiştiriyor, isimler değişiyor, diğer taraftan tepkiler yükseliyor ancak enerji bir gereklilik olmakla birlikte çevre katledilmeye devam ediliyor. Projelerden biri olan Ağan Termik Santrali de, CENAL’in hemen yanında aynı sahili birlikte paylaşmaya hazırlanıyor.

 

 

Bölgede çevre ve doğa adına tüm bu gelişmeler yaşanırken sessiz kalan CHP’li Karabiga Belediye Başkanı Muzaffer Karataş ise, Karabiga sahilinde mavi bayrak dalgalanmasının hayallerinden bir tanesi olduğunu söylüyor.

 

Termik Santrallere karşı çıkmak bir yana destekleyen ve aynı zamanda da karşılıklı destek gören Başkan Karataş, çelişkilerle dolu açıklamasında; “Mavi bayrak almak için plajımızı düzenledik. Beldemize Atık Su Arıtma Tesisi’ni kurduk. Diğer kriterleri yerine getirerek ilk kez 2013 yılında bu ödüle sahip olduk. Son 4 yıldır sahip olduğumuz mavi bayrağı 2017 yılında da kazandık. Mavi bayrak sahilimizde dalgalanmaya başladı. Bildiğiniz gibi mavi bayrak 1 sezon için verilen bir ödül. Biz bu ödülü kazanmak için her yıl çalışmalarımızı tekrarlıyoruz. Mavi bayrak çevrenin ve plajı kullananların korunmasını öngördüğü kadar, uluslararası turizm pazarında da büyük öneme sahip. Çünkü tatil yöreleri için tıpkı tesislerdeki yıldız sayısı gibi güvenli bir standart içeriyor. Üstelik uluslararası bir standart. Böylece sahillerimizin, beldemizin güzelliğini tescillemiş olduk. Beldemize hayırlı olsun” şeklinde konuşuyor.

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş