AKARSULARIN EFENDİSİ ALABALIK

Kazdağı’nın bin pınarından biri olan ve gürül gürül akan buz gibi suyu, heybetli kayaları ve yemyeşil doğasıyla insanı şaşırtan Ayazma’da alabalığı bırakın yakalamayı, görebilmek bile çok zordur.
Son derece zeki ve bir o kadar yırtıcı bir avcı olan bu balığı yakından görmek ve hele de eşsiz lezzetini damaklarınızda bırakmak istiyorsanız mutlaka bölgede kurulu bulunan yetiştirme çiftliklerine uğramalısınız.

AKARSULARIN EFENDİSİ ALABALIK
Yayınlama: 03.01.2017
44.741
A+
A-

Kazdağı’nda saklı bir cennet köşesidir Ayazma. Güneşi perdeleyen yemyeşil ağaçların arasından yosun tutmuş devası kayaları adeta döverek akan coşkun suyun gürültüsü ise insana ninni gibi gelir adeta. Öyle bereketli bir sudur ki bu insanlara, bitkilere ve hayvanlara hayat kaynağı olmuştur yüzyıllarca.

 

 

Tatlı suların Lüferi olarak da bilinen alabalık, Türkiye’nin dört bir yanında ki akarsularda birbirinden farklı birçok çeşidiyle yaşasa da Kazdağları’nın serin sularında ki hemcinsleri bir başkadır.

 

Kazdağı’nın asi balığı…

 

En sıcak yaz aylarında bile buz gibi akan bol oksijenli bu temiz suyun gerçek ev sahipleri ise alabalıklardır. Kazdağı’nın bin pınarında farklı çeşitleriyle yaşasalar da yakalayabilmek bir yana görebilmek bile mümkün olmaz çoğu zaman onları. Zaten koruma altındaki türlerin yakalanması da çoktan yasaklanmış durumda. Son derece zeki ve bir o kadar yırtıcı bir avcı olan bu balığı yakından görmek ve hele de eşsiz lezzetini damaklarınızda bırakmak istiyorsanız mutlaka bölgede kurulu bulunan yetiştirme çiftliklerine uğramalısınız.

 

Tercih size kalmış…

 

Çünkü Ayazma sadece doğal güzelliklerini değil, alabalıklarının damağınızda kalacak lezzetini de sunuyor sizlere. Doğanın muhteşem güzelliği içersinde huzur veren sakinlikte ki ortamda önce havuzlarda yüzen boy boy alabalıkların doyumsuz seyrine dalıyorsunuz. Ardından istediğiniz balığı seçip sofranıza servis yapılmasını bekliyorsunuz huzur veren şırıltının eşliğinde. Yediğiniz alabalığın lezzetini unutmak mümkün değil, kesinlikle yeniden gelmek yine tatmak isteyeceğiniz bir tat kalacak damağınızda.

 

Gerçek bir şifa kaynağı…

 

Tatlı su balıklarının içinde alabalık, hem farklı tadı hem de sağlıklı bir besin kaynağı olarak ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Alabalık, sadece lezzeti ile değil sağlıklı bir besin kaynağı ve tedavilerde kullanılan bir şifa kaynağı olarak da ün salmıştır. Alabalık “A” ve “D” vitaminleri ile iyod ve fosfor bakımından zengin olup, romatizmal ağrılar, adele ağrıları, felç gibi hastalıklara da iyi geldiğine inanılmaktadır. Alabalığın sirke ile yıkanarak pişirildiğinde beyin damarlarına iyi geldiği söylenmekte, diğer taraftan da yağ dokusunda bulunan Omega-3 ile kalp dostu olduğu tüm dünya bilim adamlarınca teyit edilmektedir.

 

Bir mevsimde 6 bin yumurta…

 

Alabalıklar  sıcaklığı 10-15 derece arası soğuk, berrak ve bol oksijenli sularda yaşayan, çok hareketli,  yüzgeçleri dikensiz, pulları çok küçük,iç sularda yaşayan en lezzetli, etçil hayvanlardır. Göllerde mevsim başında oldukça aktif olup sürekli hareket halindedir. Suların ısınmasıyla derinlere inerler.

Yumurtadan yeni çıkmış yavru balıklar, çoğunlukla sudaki sinek larvalarıyla beslenir, büyüdükçe küçük balıklar, tatlısu karidesi, sinekler ve uçan böceklerle beslenir.

 

 

Tek bir dişi bir mevsimde 5000 -6000 kadar yumurta yumurtlayabilir. Yumurtalardan çıkan alabalık yavrularının  % 90’ı ilk üç ay içinde, daha büyük balıklara yem olurlar. Avlanmak için akarsuların hızlı akıntı altlarında, kaya diplerde saklanıp yem beklerler.

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş