ANAFARTALAR ZAFERİ’NİN 106’NCI YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI..!

‘Çanakkale Geçilmez Destanı’nın dönüm noktası olan ‘Anafartalar Zaferi’nin 106’ncı yıl dönümü, Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Conkbayırı’nda törenle kutlandı…

ANAFARTALAR ZAFERİ’NİN 106’NCI YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI..!
Yayınlama: 10.08.2021
2.108
A+
A-

‘Çanakkale Geçilmez Destanı’nın dönüm noktası olan ‘Anafartalar Zaferi’nin 106’ncı yıl dönümü, Tarihi Gelibolu Yarımadası’ndaki Conkbayırı’nda törenle kutlandı…

 

Çanakkale Boğazı’nı geçemeyeceklerini anlayınca Gelibolu Yarımadası’na karadan çıkarma yaparak buradan Boğaz’a ulaşmayı deneyen İtilaf Devletleri’nin umutlarının yok edildiği 10 Ağustos Anafartalar Zaferi’nin 106’ncı yıl dönümü kutlandı.

 

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ev sahipliğinde, Gelibolu Yarımadası’ndaki Conkbayırı’nda Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Mustafa Oğuz, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediyesi Başkan Vekili Süleyman Canpolat, Avustralya Hükümeti adına Avustralya Askeri Ataşesi Albay Richard Campbell katıldı.

 

ÜSTÜN KUMANDAN VE YETENEKLİ BİR ASKER, MUSTAFA KEMAL ATATÜRK…

 

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanlığı’nda görevli Albay Hakan Tek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk milleti önündeki üstün kumandan ve yetenekli bir asker olduğunu ilk kez Çanakkale’de kanıtladığını söyleyerek, “Çanakkale’de devleşen, gönüllerimizde ebedileşen ve tarihin altın sayfalarında destanlaşan yüce kahramanlar, huzur içinde uyuyunuz. Geçit vermediğiniz bu vatan emin ellerdedir. Uğruna hiç düşünmeden canlarını feda ettiğiniz bağımsızlık ve özgürlüğümüzün sembolü şanlı bayrağımız, bu aziz vatan toprakları üstünde sonsuza kadar dalgalanacaktır” dedi.

 

ÇANAKKALE’DEN BİR ‘ANAFARTALAR KAHRAMANI’ DOĞDU…

 

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “1915 Ağustos’unda, bugün üzerinde durduğumuz bu tepede, Conkbayırı’nda, düşman kuvvetlerinin vatanımıza dair beslediği tüm umutları kıran, yok eden bir zafer kazanılmıştır. Dünyanın yazgısına egemen olan, büyük ulusların ve hükümetlerin geleceğini belirleyen bir dünya savaşının yönünü değiştiren Çanakkale’de, İstanbul’un işgali de önlenmiştir. Tarihte bir kişinin, bir tümen komutanının, üç ayrı noktada böylesine geniş etkilere sebep olacak davranışlarda bulunması elbette çok nadirdir. 25 Nisan günü Anzak birliklerini başarısızlığa uğratan, Anafartalar çıkarmasını yenilgiye dönüştüren ve hemen ardından Conkbayırı’nda parlak bir zafer kazanan Mustafa Kemal Atatürk ve askerleri, dünya savaşının belki de üç yıl daha uzamasına neden olmuşlardır. Çanakkale’de Türk milletine kendisini tanıtan ve ispat eden Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ‘Anafartalar Kahramanı’ olarak çıkmıştır” diye konuştu.

 

GELİBOLU TARİHİ SUALTI PARKI TANITILDI…

 

“Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından şehitler için dua edildildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve Gelibolu 2’nci Kolordu Komutanı Tümgeneral Mustafa Oğuz Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı şeref defterini imzalamasıyla Conkbayırı’ndaki tören son buldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, beraberindekilerle Conkbayırı’ndaki Anafartalar Zaferi’nin 106’ncı yıl dönümü kutlama programı sonrası Mehmetçik Feneri’ne geçerek, burada ‘Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı Bilgilendirme Programı’na katıldı. Sanat Tarihçisi Yusuf Kartal ve Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Bakan Ersoy’a proje hakkında bilgilendirme yaptı. Bakan Ersoy ardından Alçıtepe’deki Çanakkale Muharebeleri Sıhhıye Müzesi açılışına geçti.

 

ANAFARTALAR’I DA GEÇEMEDİLER…

 

Çanakkale Savaşları sırasında, İtilaf birlikleri Seddülbahir ve Arıburnu’ndaki çarpışmalardan sonra Gelibolu Yarımadası’nı buralardan geçmenin imkansız olduğunu görerek, kuzeydeki Anafartalar’da yeni bir cephe açtı ve Conkbayırı’nı ele geçirdi. Ancak 10 Ağustos 1915’te Mustafa Kemal’in emriyle başlatılan süngü hücumuyla, düşman püskürtüldü ve İtilaf Devletleri, Anafartalar’dan Gelibolu Yarımadası’nı geçemedi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.