AVM’DE KRİZ BÜYÜYOR..!

Çanakkale 17 Burda AVM’de yönetime karşı esnafın başlattığı isyan giderek büyüyor. Kiralarını döviz cinsinden ödeyen işletmeler, kurda ki dalgalanmalar ve zamlar ile yüzde 120 gibi bir artışla karşı karşıya kalınca kapanma noktasına geldi….

AVM’DE KRİZ BÜYÜYOR..!
Yayınlama: 11.01.2019
10.874
A+
A-

Çanakkale 17 Burda AVM’de yönetime karşı esnafın başlattığı isyan giderek büyüyor. Kiralarını döviz cinsinden ödeyen işletmeler, kurda ki dalgalanmalar ve zamlar ile yüzde 120 gibi bir artışla karşı karşıya kalınca kapanma noktasına geldi….

Hükümetin 2 Ocak 2018’den önce yapılan sözleşmelerde TL’ye geçilecek maddesine uyulmayan AVM yönetiminin ortak kullanım alanlarının yaklaşık yüzde 40’nı kiralanabilir alana çevirerek haksız rekabet yaratması ise sıkıntıyı daha da körüklüyor.

Ortak gider adı altında para toplanmasına karşın müşteri çekecek etkinliklerin yapılmadığı iddia edilirken otoparkta görevli güvenlik görevlilerinin işine son verilmesinin AVM ve müşteriler açısından güvenlik zafiyeti yarattığı ileri sürülüyor.

 

 

BELEDİYEMİZİ ESNAFA SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUM…

 

Çanakkale 17 Burda AVM’de yaşanan sorunlar Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi’nde de gündeme geldi. AVM’de işletmesi bulunan üyelerle bir araya gelerek sorunlarını dinlediklerini ifade eden ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Gerçekten haksız bir rekabet var AVM’de. Ben yaptım oldu mantığı var yönetiminde. Bu konuda belediyemize de görev düştüğünü düşünüyorum ve buradan belediyemizi esnafa sahip çıkmaya davet ediyorum. Enformasyon alanlarında çay kahve tost satılıyor. Oysa bu amaca hizmet eden işletmeler zaten var. Bölüp bölüp kiralıyorlar, burada bir usulsüzlük var. Bu konuda bizim bir yaptırımımız yok. Belediyemiz ile görüşerek gerekli girişimleri başlatmasını talep edeceğiz” dedi.

 

 

ESNAF KİRALAR ALTINDA RESMEN EZİLİYOR…

 

Kendisi gibi AVM işletmecisi olan ÇTSO üyelerinin şikayetlerini dile getiren Semih Toprak ise; “AVM’de işletmesi bulunan üyelerimiz şartların yeniden gözden geçirilmesini istiyorlar. En başta kurdan kaynaklanan bir kira problemi sıkıntımız var. 2.86 ile girdik 3.5 sene önce, şuanda 5.40 küsur. Yani yüzde yüzden fazlaya denk geliyor. Birde Euro bazında yüzde 10’a yakın zam yedik. Dolayısıyla yüzde 120 gibi bir rakama tekamül ediyor. Ön görülmeyen çok hızlı ve yüksek bir artış yaşandı. Bu nedenle üyeler kiralar altında resmen eziliyor” diyerek yaşanan sıkıntıya ışık tuttu.

 

 

ORTAK ALANLAR KİRALANIYOR, REKABET ARTIYOR…

 

Diğer bir sıkıntının ise kiralanabilir alanların sürekli çoğalması ve ortak alanların kiraya verilmesi olduğunu vurgulayan Toprak; “Ortak alan için biz bir bedel ödüyoruz, dolayısıyla ortak alanda kiralanan yerlerin geliri bu bedelden düşmesi gerekir, fakat düşmüyorlar. Yeni yerlerin açılması aynı zamanda şunu da beraberinde getiriyor. Kendi işletmemden örnek verirsem 16 tane işletme yerinden 7 tanesi dönerci oldu bir anda. Yani sektörel dağılıma özen göstermiyorlar. Her konuda rekabeti arttırdığı için bu durum insanları ekonomik anlamda yoruyor” dedi.

 

 

PARA TOPLUYORLAR AMA ETKİNLİK YAPMIYORLAR…

 

Başka bir sıkıntılı konu ise etkinlik yapılmıyor diyen Semih Toprak; “AVM yönetiminin görevi bir etkinlik düzenlemek ve böylece müşteriyi çekmek. Etkinlik amacıyla ortak gider adı altında para toplanıyor ama yapılan bir şey yok. Üyelerimiz ve diğer esnaf bu yaşananlardan son derece mağdur. Bunlar kendi kafalarına göre ortak alanları sürekli bölüp parçalayıp kiralayarak yeni yerler katıyorlar. Bu da sektörel dağılımda ki dengesizliği çok etkiliyor” şeklinde konuştu.

 

 

AVM’DE GÜVENLİK ZAAFİYETİ VAR…

 

Son olarak ise can ve mal güvenliğinde ki zafiyete dikkat çekerek; “Eskiden otoparkta güvenlik vardı şimdi onu da kaldırdılar. Ekonomik tedbir amaçlı kaldırdılar ama güvenlik zafiyeti yarattılar. Normalde LPG’li araçların girmemesi gerek ama maalesef artık kontrol eden yok. Sıkıntılar saymakla bitmiyor ama birine dahi çözüm getirilmiyor. Bu nedenle çok sayıda işyeri kapatmayı düşünüyor. Ancak çıkınca da 6 ay cezai şart var. Sözleşmelerin bitmesine ise daha 1.5 yıl var” dedi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş