BU SÖZLE HOŞLARINA DEĞİL ZORLARINA GİDECEK..!

Amaçlarının birilerinin hoşuna gidecek sözleri konuşmak olmadığını vurgulayan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, iş dünyasının içinde bulunduğu sıkıntıları açık ve cesur dile gündeme taşıdı…

BU SÖZLE HOŞLARINA DEĞİL ZORLARINA GİDECEK..!
Yayınlama: 24.11.2022
1.960
A+
A-

Amaçlarının birilerinin hoşuna gidecek sözleri konuşmak olmadığını vurgulayan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, iş dünyasının içinde bulunduğu sıkıntıları açık ve cesur dile gündeme taşıdı.

Alelacele verilmiş kararlar üretmemin önünde çok büyük bir engel diyen Semizoğlu; “Enflasyon rekor üzerine rekor kırdı. Popülizm ve oy kaygısından uzaklaşılmalı, gerçekçi politikalarla sıkıntıların üzerlerine gidilmeli. Çözüm için biz burada konuşuyorsak Ankara’da konuşmalı” dedi…

 

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2022-2026 çalışma döneminin ilk olağan Meclis Toplantısında söz alan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, 2023 yılına sayılı günler kaldığını belirterek 2022 yılında yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.

 

ENFLASYON REKOR ÜZERİNE REKOR KIRDI…

 

2022 yılında, iş dünyasının, memurun ve emeklinin ortak gündemi rekor üzerine rekor kıran enflasyondur diyen Başkan Semizoğlu; “Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ekim ayında aylık baz da yüzde 3,54 yıllık olarak yüzde 85,51 olarak gerçekleşti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık % 157,69, aylık %7,83 arttı. TOBB’un son Ekonomi Bültenine göre yurtiçinde en çok konuşulan konu merkezi yönetim bütçe açığı, yurt dışında ise Euro Bölgesi tüketici fiyat endeksi oldu. Merkezi yönetim bütçe açığı Ekim ayında 83,3 milyar TL ile bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 2021 Ekim ayında bu rakam 17,4 milyar TL idi.

 

ÜRETMEDEN TÜKETİRSEK SONUÇ ORTADA…

 

Dış ticaret rakamlarımıza baktığımızda da; 2022 yılı Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre; İhracat, %15,4 oranında artarak 209 milyar 450 milyon dolar, ithalat, aynı döneme oranla %39,5 oranında artarak 300 milyar 553 milyon dolar, dış ticaret hacmi ise %28,5 oranında artarak 510 milyar 3 milyon dolar olarak gerçekleşti. Arkadaşlar bu bize neyi gösteriyor? Üretmemiz lazım. Üretmeden tüketirsek sonucu bu” şeklinde konuştu.

 

AMACIMIZ BİRİLERİNİN HOŞUNA GİTTİĞİ ŞEYLERİ KONUŞMAK DEĞİL…

 

Hiçbir şeyin televizyon programlarında gösterildiği gibi olmadığına hepimiz şahidiz diyen Selçuk Semizoğlu, kendi işinden ilginç bir örnek vererek iş dünyasının yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti ve sözlerine şu cümlelerle devam etti;

“Çünkü bu Meclislerin amacı birilerinin hoşuna gittiği şeyleri konuşmamız değil. Zaten öyle bir insan değilim kesinlikle. Geçtiğimiz 2 yıl boyunca şirket olarak araçlarımızı kiralardık. 4.950 TL araç başına ödediğimiz kirayı bu dönem biz 30.000 TL, 35.000 TL teklifler geldi. Segment de bir düşük segment. Bu çok acayip bir para, aracın fiyatına bakıyorsun yani hiçbir şekilde matematiğe sığmıyor. Satın alma yoluna gidelim dedik. Tabi araç sayısı 12 ile 14 olunca ister istemez bütçe ayırmak gerekiyor. Bu bütçe için de finans kuruluşlarına, bankalara gitmek gerekiyor. Şimdi o anlatılan İstanbul Sanayi Odası Meclisinde Sayın Merkez Bankası Başkanımızın söylediği %14 ile para alıyorsun dövize yatırıyorsun ile itham ettiği iş alemi, sanayiciler var ya Erdal Bahçıvan Başkanıma öncelikle şükranlarımı sunmak istiyorum. Çünkü layığıyla orada iş alemini temsil etmiştir, öyle bir şey olmadığını söylemişti.

 

AVRUPA’YA İŞ GÖRÜŞMESİ İÇİN TRAKTÖRLE Mİ GİDEYİM…

 

Biz de dedik ki kredibilitemiz var, Bankadan kredi alalım. Bizim şirketin özelinde şube yöneticisinin ifadesi şu; ‘Siz orman ürünleri sektöründe iştigal ediyorsunuz. Traktör alabilirsiniz, çift kabin araç alabilirsiniz. Ama otomobil gibi diğer araçlarda sizi fonlamamıza imkan yok’ dedi. Arkadaşlar yarın sabah inşallah ben ekibimle Yunanistan, Makedonya ve Bulgaristan’a ürettiğim ürünün pazarlaması ve ikili görüşmeler için yola çıkacağım. Şube yöneticisine şunu sordum; ‘Ben yarın traktörle mi gideyim, çift kabinli araçla mı gideyim?’ dedim.

 

ALELACELE VERİLMİŞ KARARLAR ÜRETMEMİZE BÜYÜK ENGEL…

 

Bu alelacele verilmiş kararların bizim üretmemize gerçekten çok büyük engel olduğunu düşünüyorum. Bunların konuşulması gerektiğini düşünüyorum. Gelin beraber tartışalım. Biz şu anda bana göre büyük ama Türkiye’ye göre nüfus olarak küçük bir ilin Ticaret ve Sanayi Odası Meclisiyiz. Biz bunları burada konuşuyorsak bunların Ankara’da da konuşulması gerekiyor. Bu alelacele alınmış kararların üretime, ekonomiye hiçbir yararı olmadığını düşünüyorum. Buna ben kendi sektörümden örnek verdim. Her birinizi sektörü ile de ayrı ayrı örneklendirebilirim. Çünkü her birinizin sorununu da biliyorum. Ama bunların artık bizlerle istişareler yapılarak bu kararların alınması gerektiğine inanıyorum.

 

POPÜLİZM VE OY ADINA BU HATALAR YAPILMAMALI…

 

Diğer bir konu da asgari ücret üzerindeki yükün ve 2023 yılında beklenen EYT düzenlemeleriyle iş dünyasının üzerine hazırlıksız gelecek maliyet yüklerinin bir şekilde alınması gerekiyor. Şimdi EYT’liler Selçuk Başkan bunu konuştu diye kızabilirler. Böyle bir emeklilik sistemi yok. Yani bayan olduğunuz sürece babanız rahmetli oluyor siz bekarsanız ölene kadar babanızın maaşını alıyorsunuz. Böyle bir sistem Dünya’da yok. Popülizm adına, oy adına bunlardan uzaklaşılması gerekiyor. Bunu her partinin dile getirmesi gerekiyor. Emeklilikte yaşa takılanlar, geçmişte 38 yaşında, 40 yaşında emekli arkadaşlarımız, kardeşlerimiz var. Ama her ortamda örnek gösterdiğimiz eğitimle, yaşam kalitesiyle Avrupa’ya dönelim, Amerika’ya dönelim, Kanada’ya dönelim. Almanya’ya gidiyorsunuz 65 yaşında kadın markette kasiyerlik yapıyor. Aynı şekilde takside şoförlük yapıyor. Biz de 38 yaşında emekli oluyor, kız çocuğu varsa artık o ölecek mirasla da emeklilik geçiyor.

 

BİZ VERGİMİZİ ÖDEYEMEZSEK MERKEZİ YÖNETİMİN BÜTÇE AÇIĞI KAPANMAZ, BİZ ÜRETİM YAPAMAZSAK, İHRACAT YAPAMAZSAK DIŞ TİCARET AÇIĞIMIZ KAPANMAZ…

 

Popülizm adına farklı şeylerin konuşulması değil, bunların konuşulması lazım. Bunları unutmayın, her bir yapılan zam bizden iş aleminden çıkıyor. Asgari ücret 2.825 TL netken, asgari ücretin üzerindeki vergi ve diğer yükümlülüklerin oranı %46 idi. Yine bu kürsüden defalarca konuştum. Asgari ücrete zam yapmak çözüm değil. Asgari ücrete zam yapmak sadece çalışanın cüzdanının cirosunu artırır. Asgari ücretin üzerindeki vergi ile diğer yükümlülüklerin azaltılması lazım. Hamdolsun 46 oranı 38’lere şimdi de 17’lere düştü. Ama adı üzerinde asgari ücret bunu sıfırlayın. Her iş veren çalışanının mutlu olmasını, verim almasını ister. Adam elektrik faturası, su faturası, çocuk bezi nasıl alacağını düşünürken işyerinde verimli olamaz. Ama maalesef bu düzenin değişmesi lazım. Popülizmden uzak gerçekçi politikalarla bu işlerin üzerlerine düşülmesi lazım. Enflasyon muhasebesinin mutlak hayata geçirilmesi lazım. 2023 yılına iş dünyasının umut ve güvenle girmesi hepimizin ortak dileği.”

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş