Türkiye’nin gıda devi 52 fabrikaya ev sahipliği yapmaya hazırlanan ve bu nedenle Çanakkale’nin sanayi devrimi olarak adlandırılan Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde (EGİOSB), bacası tütmeye başlayan 2 fabrikada üretim başlarken yılsonuna kadar yaklaşık 16 firmanın daha çarkları döndürerek üretime geçmesi planlanıyor.
2 yıl gibi kısa bir sürede ise 52 fabrikanın tamamı faaliyete başlayacak ve istihdam edilen 8 bin kişi iş ve aşa ulaşırken Türkiye yüzyılında Çanakkale ekonomisi şaha kalkacak…
Çanakkale ekonomisinin bel kemiğini oluşturan tarımsal üretimi sanayi ile buluşturarak katma değer kazandıran ve bu nedenle Çanakkale yüzyılının yatırımı olarak adlandırılan Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, kuruluş aşamasında ki inanılmaz hızıyla fabrikalarda bacaları tüttürmeyi, çarkları döndürerek üretime geçmeyi başardı.
Sütten peynire, etten balığa, sebzeden meyveye sayısız gıda ürününün işlenip paketlenerek pazarlanmasına imkan sağlayacak Ezine Gıda İhtisas OSB’de, şimdiden 2 firma faaliyete başlarken yıl sonuna kadar 16, iki yıl içinde ise 52 fabrikanın tamamının 8 bin çalışanıyla birlikte üretim ve ihracata başlaması planlanıyor.
İŞVEREN VE İŞÇİ İÇİN CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELDİ…
Süt ve süt ürünlerinin yanı sıra tarım ürünlerinin de işleneceği Ezine Gıda İhtisas OSB, yatırımcılara birçok muafiyet ve teşvik imkanı sunması nedeniyle iş dünyası için adeta cazibe merkezi haline geldi. 125 milyon TL’lik yatırımla planlanan ve bin 360 dönüm arazi üzerinde kurulması planlanan Gıda İhtisas OSB içerisinde 91 parsel yer alıyor.
Türkiye gıda devlerinin 52 fabrikada yapacağı üretim, ülke ve şehir ekonomisine sağlayacağı katkı kadar yaratacakları yaklaşık 8 bin kişilik istihdam ile de bölge halkı için çok büyük önem taşıyor.
A‘DAN Z’YE HERKES KAZANACAK…
Çanakkale sanayileşme anlamında çok ileri de bir şehir olmadığına dikkat çekerek bölgede işsizlik konusunun en ciddi sorun olduğu vurgulayan Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölge Müdürü Alper Altınok; “OSB’miz üretim kadar istihdamında merkezi haline gelecek. Çünkü Organize Sanayi Bölgesi’yle birlikte ciddi anlamda hem ara eleman, hem teknik eleman, hem beyaz yaka dediğimiz personellere ihtiyaç olacak. Aynı zamanda Gıda İhtisas olması bölgedeki tarım ve hayvancılığa ciddi anlamda fayda sağlayacak. Öte yandan Organize Sanayi Bölgesinin yan kollarını da düşünürsek lojistiğinden, yan sanayisinden, ham madde üretimine kadar bölgeye tamamen ekonomisine can verecek bir proje olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Türkiye’de ve Çanakkale’de OSB sayılarının artmasının bir çarpan etkisi yaratacağına inandıklarını ifade eden Müdür Altınok, yakın gelecekte ekonomik düzeyi çok daha yüksek, ticaretin daha hızlı döndüğü bir kent haline geleceğimizi söyledi.
YENİ YATIRIMCILAR SIRADA BEKLİYOR…
Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde ki altyapı çalışmalarının 2019 yılında başladığını hatırlatan Alper Altınok; “Özellikle Pandemi dönemine rağmen diğer birçok yatırıma göre çok hızlı yol aldığımızı ve hedeflediğimiz amaca erken ulaştığımıza inanıyorum. 52 firmaya yer tahsisini gerçekleştirdik, 36. firma ile ise ruhsat işlemlerini tamamladık. Şuanda 16 firmamız sahada aktif olarak çalışıyor. İki fabrikamız işletme ruhsatını aldı ve üretime geçti. Diğerleri ise inşaat aşamasında çalışmaları devam ediyor. Gurur duyarak ifade etmek istiyorum ki hala OSB’ye yatırım yapmak için kapımızı aşındıran yatırımcılarımız var” şeklinde konuştu.
ÇANAKKALE’NİN YÜZYILI BAŞLADI…
Türkiye’nin 2’nci Yüzyılında, Türkiye Yüzyılında üretimin önemine vurgu yapan Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Alper Altınok; “Organize Sanayi Bölgelerin de üretimin ana noktası ulaşabilir olmaktır. Çanakkale’mizde bu konuda hem 1915 Çanakkale Köprüsü’yle, ulaşım anlamında yapılan tünellerle ulaşılabilir ve lojistik anlamda kilit bir noktaya geldi. Yatırımcılarımızdan bundan sonra yatırımlarını hızlandırmalarını bekliyoruz. İnşallah bütün bölge olarak da bunun etkilerini görmeye başlayacağız” dedi.