ÇANAKKALE’NİN BALI

Çok yüksek kalitede bal yetiştiren Çanakkaleli Arıcılar ballarının daha iyi yerlere gelmesi için birlik olup bir marka yaratmışlar. Bu markaya da Çanakkale’nin şanlı tarihine yakışan bir isim bulmuşlar ARIBURNU. Hedeflerinin başında Çanakkale balını Ezine Peyniri gibi üne kavuşturabilmek yer alıyor. Ürünlerine sonsuz bir güven duyuyorlar.

ÇANAKKALE’NİN BALI
Yayınlama: 22.01.2021
Düzenleme: 22.01.2023
7.527
A+
A-

Çeşitli coğrafi özellikleri, coğrafi farklılığın getirdiği iklim çeşitliliği, üç kıta arasında doğal bir köprü olması, Anadolu Yarımadası’nı dünyada benzerine az rastlanan bir bitki çeşitliliğine sahip kılmış. Avrupa’nın tamamında var olan bitki sayısı toplam 12.000 adet iken bu sayı ülkemizde 9.000 adet. Endemik bitki sayısına bakıldığında ise Türkiye Avrupa’dan çok üstün, dünyada sayılı ülkeler arsında yer alıyor. Bu bilgileri vermemizin nedeni balın kalitesinin doğadaki bitki çeşitliliğinle alakalı olması. Çanakkale’de bitki çeşitliliği açısından oldukça zengin, pek çok endemik bitkiye ev sahipliği yapıyor. Bundan dolayı da dolayı Türkiye’nin en iyi balının üretildiği bölgelerin başında geliyor. Ezine Peyniri’ni dünyaca ünlü yapanın bu değerler olduğunu bilmekte yarar var.

350 üyesi bulunan Çanakkale Arıcılar Birliği de elde ettikleri kaliteli balın daha iyi yerlere gelmesi için tesis kurup, Çanakkale balını markalaştırmışlar.  Çanakkale’nin şanlı tarihine yakışan Mustafa Kemal Atatürk’ün askerlerine, ‘‘Düşmandan kaçılmaz, cephaneniz yoksa süngünüz var’’ dediği yerin ARIBURNU’nun ismini koymuşlar.

Arıları gibi çalışkan

Arıburnu balına Çanakkaleli Arıcılar Birliği’nin güveni sonsuz. Arıcılar Birliği Çanakkale’de 2003 yılında 35 üyenin katılımıyla kurulmuş. Bugün birliğin başkanlığını emekli öğretmen Cahit İleri yapıyor.  İleri’nin arıcılığa merak sarmasının hikayesi bir hayli ilginç. 1985 yılında bir mesai gününün ardından öğrencilerin velilerinden birisinin arılarına bakmaya gidiyorlar.  O gün o çalışkan hayvanlara büyük hayranlık duyup arıcılık yapmaya karar veriyor. O günden sonra boş zamanlarını kahvede zaman öldürmek yerine arıcılık yapıp bal üreterek değerlendirmeye başlıyor. 2007 yılında emekli olunca tüm mesaisini de bu işe harcamaya başlıyor. Arıcılıkta ustalaşıyor ve üyesi olduğu birliğin başkanlığına seçiliyor. Arıları gibi çalışkan bir başkan İleri Çanakkale’de arıcılığın gelişmesi için gecesini gündüzüne katarak çalışıyor.

Arıburnu markası ortaya çıkamadan önce Çanakkale’nin balının olduğunu fakat adının olmadığını vurguluyor İleri, daha önce Çanakkaleli üreticilerin ballarını diğer markalara sattıklarının altını çiziyor. Enine boyuna düşünüyorlar ve tesis kurup kendi markalarını yaratmaya karar veriyorlar.  2008 yılında örnek bir güç birliği oluşturarak Arıburnu balını ortaya çıkartıyorlar. Bugün birliğe kayıtlı 350 üye var. 41 bin adet kovanları var bu kovanlardaki milyonlarca arı yılda 750 ton bal üretiyorlar.

Hem kaliteli hem hesaplı

Ballarının kalitesinin çok yüksek olduğunu altına basa basa söyleyen İleri, ‘‘Arıburnu vatandaşın güvenebileceği bir kapı. Ürünlerimiz kaliteli ve tamamen doğal’’ diyor. Arıburnu Balının fiyatının da son derce uygun olduğunu belirten İleri, ‘‘ Biz 2008 yılından önce ürettiğimiz balları ucuz fiyatlarla toptancılara ve diğer markalara satardık. Şimdi ise aynı fiyata vatandaşa satıyoruz. Türkiye’de bu kalitede balın bu kadar ucuz olduğu başka yer yok. Biz herkes bal yesin istiyoruz. Vatandaşla balımızı beğeniyor. Bir kere alan bir daha vazgeçmiyor zaten. Amacımız Çanakkale balını Ezine peyniri gibi ünlü yapabilmek. Bizim balımız bunu hak ediyor’’dedi.

Balı kaynağından sofraya kadar takip ediyoruz

Üyelerin arılarıyla yaptıkları her işi yakından takip ettiklerini söyleyen İleri, ‘‘Eğitim çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Sık sık konusunda uzman kişileri Çanakkale’ye getirip üreticilerimizle buluşturuyoruz. Onların mesleklerini daha iyi yapabilmeleri için seminerler, konferanslar ve sempozyumlar düzenliyoruz.  Hasat zamanı tesisimize gelen balları sınıflandırıp EGE Üniversitesi’nde polen ve kimyasal analizlerini yaptırıyoruz. Bunu yaptırmamızın nedeni balda ilaç kalıntısı ve şeker var mı yok mu görmek için. Çok şükür bizim ballarımızda ilaç kalıntısı şeker gibi doğal olmayan maddeler çıkmıyor. Üreticilerimiz son derece bilinçli tamamen doğal yollarla bal üretimi yapıyorlar. İki türlü bal satışımız var çam ve çiçek balı. Çiçek ballarını harmanlayıp koku ve tat olarak zenginleştirerek satışa sunuyoruz’’dedi.

Siz siz olun balı özellikle kahvaltı sofranızdan kesinlikle eksik etmeyin. Çanakkale’nin değeri Arıburnu Balının tadına bakmayı da ihmal etmeyin.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş