DOĞALLIK VE SAFLIK BU SABUNDA

Zeytinyağı sabununun Çanakkale bölgesinde yoğun olarak üretimi yapılıyor. Geleneksel yöntemlerle üretilen zeytinyağı sabununun faydaları saymakla bitmiyor. Doğallığı ve saflığı ile ön plana çıkan zeytinyağı sabunu sağlığına düşkün birçok kişinin banyolarında başköşede yer alıyor.

DOĞALLIK VE SAFLIK BU SABUNDA
Yayınlama: 22.01.2021
Düzenleme: 23.01.2023
45.130
A+
A-

Zeytinyağı sabununun Çanakkale bölgesinde yoğun olarak üretimi yapılıyor. Geleneksel yöntemlerle üretilen zeytinyağı sabununun faydaları saymakla bitmiyor. Doğallığı ve saflığı ile ön plan çıkan zeytinyağı sabunu sağlığına düşkün birçok kişinin banyolarında başköşede yer alıyor.

Peki, zeytinyağı sabununun faydaları nelerdir? Hangi yöntemlerle yapılır? Nasıl renklendirilir,  Nasıl böyle güzel kokar bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız tam size göre bir yazı dizisi hazırladık.

Eski çağlardan beri vücuda canlılık ve parlaklık vermek için zeytinyağının kullanıldığı biliniyor. Kralların, rahiplerin, asillerin vücutları zeytinyağı ile ovulurmuş. Antik olimpiyatlarda zafer kazanan atletlere içi vücuda sürülen zeytinyağı dolu seramik kaplar hediye edilirmiş.

Zeytinyağının yaraları iyileştirici özelliği binlerce yıldır bilinmekte. Zeytinyağı tende nefes alan bir tabaka oluşturarak cildin doğal etkinliklerini sürdürmesini sağlıyor. Böylece bir yandan ölü derilerin dökülmesine, terlemeye imkan verirken nem kaybını engelliyor. Bakterilere karşı doğal bir koruma sağlıyor. Sürekli olarak nem dengesini koruyor. Özellikle içerdiği E vitaminiyle hücre yenilenmesini hızlandırarak cildin genç kalmasını sağlıyor.

Bu mucize sıvının faydaları saymakla bitmez biz zeytinyağının sabun olma hikayesini öğrenebilmek için geleneksel yöntemler ile yüzde yüz zeytinyağından sabun üreten Adatepe Zeytinyağı Fabrikasına konuk olduk.

Tamamen doğal

Öncelikle şunu söylemekte yarar var. Adatepe sabunları tümüyle doğal malzemelerle ve geleneksel yöntemlerle üretiliyor.

Adatepe zeytinyağı sabunları hayvani yağlar içermiyor. Sabunlarda yapay sertleştiriciler, köpük vericiler, koruyucular ve kimyasal koku verici maddeler kullanılmıyor.

Burada modern teknolojinin ve alternatif kimyasal malzemelerin yaygınlaşmasıyla unutulmaya başlanan geleneksel sabunculuk böylece yeniden yaşatılmaya çalışılıyor.

Esas olarak yoğun bir el emeğine ve ustalığa dayanan geleneksel yöntemle sabun üretimi zor ve zahmetli bir iş. Modern makinelerin ve karmaşık kimyasal maddelerin kısa bir zamanda gerçekleştirdiği üretim geleneksel yöntemle hava ve iklim koşullarına da bağlı olarak günler ve bazen geceler süren yoğun bir uğraş gerektiriyor.

İş malzemede bitiyor

Adatepe sabunları yüzde yüz zeytinyağı ile üretiliyor. Piyasada bulunan diğer zeytinyağı sabunlarının aksine Adatepe sabunlarında kullanılan zeytinyağı, düşük vasıflı posa zeytinyağı veya prina yağı değil. Adatepe sabunları ” soğuk baskı ” usulü ile imal edilmiş, yemeklik nitelikte halis zeytinyağı ile üretiliyor.

Sabun Üretimi

Zeytinyağı sabun kazanlarında odun ateşinde kaynatılır. Yüzlerce yıllık geleneğin bilgisiyle sabuncu ustaları kaynayan zeytinyağı kazanlarına sulandırılmış sabuncu sodası ( NaOH ) ilave ederek kaynatmayı sürdürürler. Sonunda zeytinyağı sabuncu sodasının etkisiyle sabunlaşmaya başlar . Sabunlaşmış zeytinyağı en az bir gece dinlendirilerek reaksiyonun yavaşça sürmesi sağlanır. Ertesi gün kazanlar tekrar odun ateşiyle kaynatılırken gerekli miktarda doğal kaya tuzu ilave edilir. Sabunlar soğumaya bırakılır.

Sabunlar henüz sıvı halde iken kovalarla tavlalara dökülür ve bir gece kurumaya bırakılır. Sabah erkenden sabuncu ustaları en hummalı faaliyetlerine başlarlar. Sabun dolu tavlalar iyice sertleşmeden yüzeyleri raspa ile düzlenir. Boyalı iplerle kesilecek yerler işaretlenir. Özel bıçaklarla işaretli yerlerden yatay ve dikey sıralar halinde kesilir. Ardından şimşir ağacından elle oyulmuş mühürlerle tek tek damgalanır. Bütün bu işlemlerin sabunlar tavlalarda iyice sertleşmeden bitirilmesi gerekmektedir.

Sabunlar artık hazırdır. Ancak iyi bir sabunun tüketiciye sunulmadan önce sabunların kurutulup içindeki nemin azalması gerekir. Bu nedenle kesilip damgalanmış sabunlar özel raflara serilip hava durumuna bağlı olarak iki üç hafta kurumaya bırakılır.

Çeşit çeşit sabun

Adatepe, saf zeytinyağı sabunlarının yanı sıra lavanta, biberiye, portakal, defne yaprağı uçucu yağları ile de zenginleştirilerek piyasaya sunuluyor. Kokulu sabunlarda kullanılan uçucu yağlar doğal yöntemlerle bitki özlerinin imbikten geçirilmesiyle elde ediliyor. Lavanta ve biberiye özlü sabunlara ayrıca öğütülmüş lavanta ve biberiye taneleri de ilave ediliyor.

Lavanta Sakinleştirici bir etkiye sahiptir ve antiseptik özellikler içerir. Cilde ve saçlara canlandırıcı etki yapar.

Biberiye Kan dolaşımını hızlandırır. Uyarıcı ve zindelik vericidir. Saçların dökülmesini engelleyici özelliği bilinmektedir.

Portakal Ruhu canlandırıcı , sinirleri yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Cilde canlılık verir.

Defne yaprağı Cildi ve saçları besleyip canlandırır. Uyarıcı ve dengeleyici özelliğe sahiptir.

Neden zeytinyağlı sabun?

Geleneksel kullanımın yanı sıra doğallığa önem veren herkesin tercih ettiği sabundur. Bitkisel yağ bakımından zengin olan zeytinyağlı sabun, E, D, K, vitaminlerini içerir. Banyoda kullanılan zeytinyağı sabunu genel vücut, yüz ve saç temizliğinde de güvenle kullanabileceğiniz doğal bir üründür.

Bol köpüğü ve yumuşak yapısı ile mükemmel bir banyo sabunudur. Düzenli kullanıldığında cildi güzelleştirir, saçları güçlendirir, cilt hastalıklarına karşı cildin direncini artırır. Antiseptik özelliği sayesinde yüz ve vücut derisindeki sivilce, tahriş egzama, mantar, sedef, pişik, isilik, alerji gibi cilt rahatsızlıklarında kanıtlanmış yararları vardır. Saç dökülmesi, kepek ve baş derisindeki sivilcelerin giderilmesinde kullanabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş