ÇANAKKALE’NİN OLMAZSA OLMAZI

Çanakkale’ye özgü ‘oğlak çevirme’ sezonu başladı. Nisan ayında başlayıp eylül ayına kadar devam eden sezonda oğlak çevirme büyük rağbet görüyor. Odun ateşinde nar gibi kızaran oğlakların tadına doyum olmuyor.

ÇANAKKALE’NİN OLMAZSA OLMAZI
Yayınlama: 10.04.2017
10.197
A+
A-

Sert geçen kış mevsiminden yaza geçişte havaların ısınması ve doğanın uyanışıyla ilkbaharın güzelliklerini yaşayanlar, lezzet bakımından ve düşük yağ oranı nedeniyle kırmızı etin en sağlıklısı olarak kabul edilen oğlak çevirmenin tadına varıyor.

 

Oğlak eti mevsiminin açılmasıyla birlikte çok sayıda kişi oğlak çevirme yapılan mekanlara akın etmeye başladı. Bu mekanlardan biri de büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de, İran Şahı Rıza Şah Pehlevi ile birlikte 1934 yılında oturup kahve içtikleri yer olarak bilinen Çanakkale- Çan karayolu üzerindeki lokanta. Buranın işletmecisi 47 yaşındaki Nevzat Dağlı, 1982 yılından bu yana sezonu geldiğinde oğlak çevirme yaptıklarını söyledi. Bu yıl da oğlak eti sezonunun başladığını belirten Dağlı, şöyle dedi:
 

“Pişmiş oğlak çevirmenin kilosunu 60 liradan satıyoruz. Mart ayı sonu itibariyle sezon başladı ve eylül ayına kadar süt oğlak, süt kuzu çalışıyoruz. Oğlağın semiz olmasına dikkat etmek lazım. Bahar ayları körpe ve tam lezzetli olduğu zamandır. Oğlağı odun ateşinde, közde pişiriyoruz ve yaklaşık 2 saat sürüyor. Gayet lezzetli oluyor. Kuzuya göre biraz daha az yağlı ve hafif olduğu için daha çok tercih ediliyor.”
İşletmeye gelenler ise masalarına servis edilen oğlak etini büyük bir iştah ile yerken, tadının damaklarında kaldığını söylüyor.

 

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş