ÇANAKKALE’YE İSTİHDAM, EKONOMİYE CAN OLACAK..!

Türkiye’nin doğaya saygılı en çevreci enerji yatırımları arasında yeralan Çanakkale’de kurulu Saros Rüzgâr Enerji Santrali, tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 267 bin ton karbon salımını engelleyecek.

Aynı zamanda Türkiye’nin doğal gaz ithalatını yılda yaklaşık 90 milyon metreküpe karşılık 24 milyon ABD doları azaltarak ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azalmasında önemli bir rol oynayacak…

ÇANAKKALE’YE İSTİHDAM, EKONOMİYE CAN OLACAK..!
Yayınlama: 08.12.2021
3.446
A+
A-

Türkiye’nin doğaya saygılı en çevreci enerji yatırımları arasında yeralan Çanakkale’de kurulu Saros Rüzgâr Enerji Santrali, tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 267 bin ton karbon salımını engelleyecek.

 

Aynı zamanda Türkiye’nin doğal gaz ithalatını yılda yaklaşık 90 milyon metreküpe karşılık 24 milyon ABD doları azaltarak ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının azalmasında önemli bir rol oynayacak…

 

Sürdürülebilirliğin gündemde olduğu bugünlerde hem “0” emisyonlu olması hem de az yer kaplayarak büyük enerji üretimi yapabilmesi ile rüzgâr enerji santralleri öne çıkıyor.

Doğal kaynakların verimli bir şekilde kullanımı her geçen gün daha büyük önem kazanıyor. Sonsuz zannettiğimiz kaynakları büyük bir hızla tüketiyor, yerine yenisini koymakta güçlük çekiyoruz. Özellikle coğrafi özellikleri ve konumu sayesinde doğal enerji kaynakları konusunda adeta bir hazine olan Türkiye’de özellikle rüzgar enerjisi öne çıkıyor.

 

267 BİN TON KARBON SALIMI ENGELLENECEK…

 

Rüzgar enerjisi, ülkemizin coğrafi konumu sayesinde önemli bir kaynak olurken sıfır emisyonlu olması ve az yer kaplayarak büyük enerji üretimi yapabilmesi ile diğer yenilenebilir enerji kaynakları arasında da öne çıkıyor. Doğal ve sosyal çevreyle uyumlu olarak geliştirilmiş bir yenilenebilir enerji santrali projesi olan Saros Rüzgâr Enerji Santrali’nin kurulumu ve işletmesinde yaşanabilecek çevresel ve sosyal etkileri minimuma indirmek için de birçok önlem alındı.

 

Türkiye’nin hâkim rüzgârlı bölgelerden biri olan Çanakkale’de kurulmuş olan Saros RES en az adet türbinle en yüksek santral gücünün kurulacağı tesis olarak ön plana çıkarken proje kapsamındaki türbinler büyük oranda ağaçsız arazilerde, kullanılmayan şahıs arazilerinde ve yerleşim bölgelerinden uzakta konumlandırıldı. Santralin nakliye ve servis yolları köylerin içinden geçmeyecek şekilde mevcut orman yolları üzerinden planlandı. “RüzgarEv” olarak adlandırılan tesis kontrol binası sürdürülebilirlik ilkeleri gereği özenle projelendirildi; temiz su kullanımında ve elektrik tüketiminde enerji verimliliği sağlanacak şekilde önlemler alındı.

 

Alınan tüm bu doğaya saygılı önlemlerle birlikte, Saros RES kapasite artışı tamamlanarak tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 267 bin ton karbon salımını engelleyecek.

 

DOĞAYA SAYGILI ENERJİ ÜRETİMİ…

 

Saros Rüzgâr Enerji Santrali hayata geçirilirken bölgedeki biyoçeşitliliğin ve habitatın korunması için gerekli tüm önlemler alındı. Uzmanların görüşleri ve yorumları doğrultusunda çevre çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalarda tüm yatırım dönemi boyunca sahadaki hayvan türlerinin korunması amacıyla tam zamanlı biyologlar sahada görevli olarak çalıştı ve bölgede çalışanlara konuyla ilgili gerekli eğitimler verildi. Saros Rüzgâr Enerji Santrali’nin bulunduğu konumun kuş göçlerinde yoğun olarak kullanılan bir bölgede olmadığı tespit edilmesine rağmen her göç mevsiminde uzmanlar tarafından kuş gözlemleri yapılarak sonuçlar değerlendirilmeye devam ediyor. Bölgede bulunan endemik bitki türleri içinse konusunda uzman isimlerden danışmanlık alarak, Saros Rüzgâr Santrali’nin endemik bitki olumsuz bir etkisi olmayacağı öğrenildi. Bunun yanı sıra, proje sahası yakınlarında karşılaşılan endemik türlerin tohumlarının toplanarak Türkiye Tohum Bankası’na teslim edilmeleri, mevcut yerlerinde yeni ekimler yaparak bu türlerin yayılımının mevcut hallerine göre daha da artırılması için projeler geliştirildi.

 

Tüm bu çalışmalar yapılırken ulusal mevzuat gereği Çevresel Etki Değerlendirme süreci işletilerek, bu sürecin tüm gereklilikleri yerine getirildi. Diğer yandan uluslararası standartlarda Çevresel ve Sosyal Etki Değerlendirme çalışması da yapıldı. Tüm çevre köylerin sakinleri ile görüşmeler, anket çalışmaları yapılarak herhangi bir olumsuz dönüş olmadığı görüldü. Ayrıca, tüm çevre köylerin kamusal ihtiyaçlarıyla ilgili bilgi alınmaya, her köyde bu ihtiyaçları karşılama yönünde sosyal projeler hayata geçirilmeye devam ediyor.

 

BÖLGE HALKINA İSTİHDAM FIRSATI…

 

Her zaman ülkemizin ekonomisine katkı sağlamayı hedeflerinden biri olarak belirleyen Boylam Enerji, Saros Rüzgâr Enerji Santrali’nde kullanılacak türbinlerin kuleleri ve kanatlarını da Türkiye’de imal edilmiş olarak tercih etti. İnşaat çalışmaları, türbinlerin montajları ve yıllarca sürecek operasyonları sırasındaki tamir ve bakımları da yine yerli firmalar tarafından sağlanacak. Bu özelliği ile Saros Rüzgâr Enerji Santrali ülkemizin yenilenebilir enerji sektörünün gelişimine katkı sağlayacağı gibi hem ülkemizde hem kurulduğu Çanakkale’de önemli istihdam yaratacak, ekonomiye katkıda bulunacak ve teknolojik gelişim sağlayacaktır.

 

Aynı zamanda tam kapasite devreye alınmasıyla birlikte, Türkiye’nin doğal gaz ithalatını yılda yaklaşık 90 milyon metreküpe karşılık 24 milyon ABD doları azaltacak. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığının önüne geçerken yeşil enerjiye bağlı yeni bir gelecek için atılmış önemli bir adım olacak.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş