ÇEVRECİ RÜZGAR ENERJİSİNE YATIRIMLAR ARTIYOR..!

ÇEVRECİ RÜZGAR ENERJİSİNE YATIRIMLAR ARTIYOR..!
Yayınlama: 27.03.2023
Düzenleme: 30.03.2023
1.272
A+
A-

Türkiye’de 4 binin üzerinde aktif rüzgar türbiniyle elektrik üretimi sürdürülürken, doğa dostu temiz enerjinin kaynağı rüzgar türbinleri yeni yatırımlar ve teknolojilerle Türkiye’nin elektrik üretimine katkı sağlamaya devam ediyor.

 

Rüzgar enerjisi konusunda önemli oyunculardan biri olan Borusan EnBW Enerji’nin bir şirketi olan Boylam Enerji, Saros RES tesisi ile Çanakkale bölgesinin sürdürülebilirliğine önemli bir katkı sağlıyor…

 

Türkiye’nin elektrik ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamasının yanı sıra iklim değişikliğiyle mücadele ve cari açığın azaltılmasında önemli rol oynayan yenilenebilir enerji kaynakları arasında hidroelektrikten sonra en yüksek kapasiteyi rüzgar enerjisi oluşturuyor.

 

 

DÜŞÜK MALİYETLİ, ÇEVRE DOSTU TEMİZ ENERJİ…

 

Doğal ve temiz bir kaynak olmasıyla tercih edilen ve sürdürülebilir bir gelecek için öne çıkan rüzgar enerjisinin tarihi Antik çağlara kadar uzanıyor. Günümüzde gelişen teknolojilerle kullanımı yaygınlaşan rüzgar enerjisine yapılan yatırımlar artarken çevre dostu olması, düşük işletme maliyeti ve iyi bakım onarımla yıllarca kullanılabilmesiyle bugünün ve geleceğin önde gelen enerji kaynaklarından biri olarak görülüyor.

Rüzgar enerjisi, yel değirmenlerinden modern rüzgar türbinlerine kadar insanlık tarihinde önemli bir rol oynadı. Rüzgar enerjisi, temiz olmasının yanında doğal bir kaynak olarak birçok amaç için kullanıldı. Günümüzde ise en önemli yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olarak görülüyor.

 

ANTİK ÇAĞDAN 19. YÜZYILA RÜZGAR ENERJİSİ…

 

Rüzgar enerjisinin kullanımını tarihte Antik Çağlar’a kadar uzanıyor.Tahılların öğütülmesi ve yelkenlilerin seyahatinde binlerce yıldır rüzgar enerjisinden faydalanılırken ilk rüzgar türbinleri ise 19. yüzyılın sonlarında Danimarka’da kullanılmaya başlandı. Günümüze ise rüzgar enerjisi birçok ülkenin enerji portföyünün önemli bir parçası haline gelirken özellikle yenilenebilir enerji alanında önemli yatırım yapılan kaynakların arasında yer alıyor.

Rüzgar enerjisi çevre dostu olmasıyla tercih edilirken düşük işletme maliyeti, sürdürülebilirliği, yerli bir enerji kaynağı olması ve iyi bakım ve onarımla yıllarca kullanılabilmesiyle bugünün ve geleceğin önde gelen enerji kaynaklarından biri olarak görülüyor.

 

 

YERLİ BİR KAYNAK OLARAK RÜZGAR ENERJİSİ…

 

Türkiye’de rüzgar enerjisi kullanımı ise 1990’larda başladı. Türkiye’nin ilk rüzgar enerjisi santrali 1998 yılında Germiyan’da 1,5 MW’lık 3 adet türbin olarak kuruldu. Yine aynı yıl Alaçatı’da 12 adet 0,6 MW’lık türbin ile Türkiye’nin rüzgar enerjisi yolculuğu başladı. 2000’li yılların başında, Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik teşviklerinartmasıyla rüzgar enerjisi yatırımları hız kazanırken Türkiye’nin Aralık 2022 sonu itibariyle rüzgar enerjisine dayalı elektrik kurulu gücü 11.396 MW olarak kayda geçti. Türkiye’de 4 binin üzerinde rüzgar türbini bulunurken bu alanda yeni yatırımlar da planlanıyor. Uluslararası Enerji Ajansı Dünya Enerji Görünümü 2022Raporu’na göre rüzgar ve güneş yatırımları önümüzdeki yıllarda yeni kapasite artışlarında tüm diğer kaynak türlerini geçerek yeni yatırımlarda ilk sırada yerlerini alacak.

 

AVRUPA’DA 6, DÜNYADA 12. SIRADAYIZ…

 

Türkiye, rüzgar enerji santrali kurulu gücü olarak Avrupa’da 6’ıncı, dünyada ise 12’nci sırada yer alırken Türkiye coğrafi konumu nedeniyle rüzgar enerjisi açısından avantajlı olarak görülüyor.Karasal rüzgar enerjisinde Türkiye’nin tüm bölgelerinde üretim potansiyeli bulunurken, deniz üstü rüzgar potansiyeli açısından Ege Denizi dikkat çekiyor.Türkiye’de rüzgar enerjisi ağırlıklı olarak lokal ihtiyaçlar için kullanılırken sanayi kuruluşlarında lojistik, depolama gibi işlemler için rüzgar enerjisinden elde edilen elektrik kullanılıyor.

 

 

BORUSAN ENBW ENERJİSİNİ DOĞADAN ALIYOR…

 

Rüzgar enerjisi konusunda önemli oyunculardan biri olan Borusan EnBW Enerji’nin bir şirketi olan Boylam Enerji, Saros RES tesisi ile bölgenin sürdürülebilirliğine önemli bir katkı sağlıyor.

 

Tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşan portföyü ile Borusan EnBW Enerji, rüzgâr enerjisi üretiminde Türkiye’nin lider enerji üretim şirketleri arasında yer alıyor. Yatırım ve işletme süreçlerinde verimlilik ile doğal ve sosyal çevreye uyumu odağına yerleştiren Borusan EnBW Enerji, elektrik satış ve ticaretinde de öncü rol üstleniyor. İşletmede olan 12 tesisi ve 725 MW kurulu gücüyle Türkiye’nin geleceği için enerji üreten kurum, kaynağı doğal olarak yenilenen enerji yatırımlarıyla ve doğaya ve topluma duyarlı proje ve tesis yönetimiyle gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmayı hedefliyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş