DEPREMLERİN SAYI VE BÜYÜKLÜĞÜ UZMANIDA KORKUTTU..!

DEPREMLERİN SAYI VE BÜYÜKLÜĞÜ UZMANIDA KORKUTTU..!
Yayınlama: 03.02.2025
Düzenleme: 03.02.2025
2.135
A+
A-

Ege denizini sarsan deprem fırtınası, bilim insanlarını endişelendiriyor. Uzmanlar sismik hareketlikte azalma beklerken tam tersi korkutan bir durum yaşanıyor. Depremler nedeniyle okulları tatil eden Yunanistan, adalara kurtarma ekipleri yığarken uzmanlar olası bir tsunamiye karşı uyarıyor.

Depremlerin sayı ve büyüklüğünün arttığına dikkat çeken Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek; “Aynı zamanda sığ depremler oluyor. Bunun anlamı volkan aktivitesinin yüzeye yaklaştığının işareti olabilir. İş ciddiye doğru gidiyor, umarım korkulan olmaz” dedi. Perinçek, tarihte aynı bölgede yaşanan depremlerin tsunami ve diğer etkilerine ilişkinde çarpıcı açıklamalarda bulundu…

 

Ege Denizinde süren sismik hareketlilik endişe yaratıyor. Bir haftadır deprem fırtınası yaşanan Yunanistan’da, tsunami uyarısı yapıldı. Halk depremden önce gelen uğultulardan da korkarken adalarda tahliye planları yapılmaya başladı.

 

VOLKAN AKTİVİTESİNİN YÜZEYE YAKLAŞTIĞININ İŞARETİ OLABİLİR…

 

Uzmanlar sismik hareketlikte azalma beklerken tam tersi bir durum yaşanıyor. Sismik hareketliliğin başladığı 28 Ocak’tan bu yana Ege Denizinde 7 günde 1,3 ile 4,8 büyüklüğünde 400’den fazla deprem meydana geldi. Yunanistan bazı adalarda kurtarma ekiplerini hazır bekletiyor.

 Saat 11.13’te Bodrum açıklarında 4.7, saat 11.26’da 4.8 büyüklüğünde deprem meydana gelirken bazı depremlerin büyüklüğü 5’i geçmeye başladı. Depremlerin sayılarını arttırarak devam ettiğine dikkat çeken Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek; “Bunlardan beş tanesinin büyüklüğü 5 den yüksek. Depremlerin büyüklüğü artıyor, aynı zamanda sığ depremler oluyor. Bunun anlamı volkan aktivitesinin yüzeye yaklaştığının işareti olabilir” uyarısında bulundu.

 

TSUNAMİ YAŞARIZ VE BUNDAN EĞER KIYILARIMIZ ETKİLENİR…

 

İş ciddiye doğru gidiyor, umarım korkulan olmaz diyen Perinçek, tarihte bölgede yaşanan deprem etkilerinden çarpıcı örnekler vererek şu bilgileri paylaştı; “Depremleri önce ciddiye almamıştım. Sayıları hızla artınca bilgi vermek istedim. Santorini adası dolayında derinlerde volkanik aktivite giderek gücünü artırıyor.

Günümüzden 3500-3600 yıl önce Santorini adası dolayında çok büyük bir volkanik patlama oluyor. Bu patlama Mioan Medeniyetinin sonunu getiriyor. Volkanik patlama sonrası oluşan tsunami dalgaları tüm Ege Denizini ve kıyılarını etkiliyor. Tsunami dalgaları Mısır’ın İskenderiye sahillerinde ve Akdeniz kıyılarındaki bir çok kentte yıkıma neden oluyor. Volkandan çıkan küller Ege Bölgesindeki kentlerin üstüne yağıyor. Volkan patlaması sonucu Ege Denizine saçılan pomza taşları su üstünde yüzerek kuzey Ege ve Mısır kıyılarına kadar ulaşıyor.

Söz konusu pomza taşlarını Yeniköy kuzeyinde, Geyikli kıyılarında ve Saroz Körfezinde bulduk ve topladık. Gökçeada Bademli Höyüğünde Santorini patlamasının küllerini bulduk. Santorini tekrar patlar mı? Patlaması az olasılıkla mümkün. Patlarsa ne olur. Yine tsunami yaşarız ve bundan Eğer kıyılarımız etkilenir. Patlama sırasında gökyüzüne yayılacak küller sorun yaratabilir. Patlama sırasında büyük depremler olur ve Muğla ve Aydın kıyılarındaki yerleşimler etkilenir” dedi.

 

1956 YILINDA 7.8’LİK FELAKET…

 

9 Temmuz 1956 yılında Ege Denizi’nin güneyindeki Amorgos Adası yakınlarında meydana gelen ve Uluslararası Sismoloji Özeti (ISS) tarafından rapor edilen 7.8 büyüklüğündeki deprem, 20. yüzyılda Yunanistan’ı vuran en şiddetli sarsıntıydı.

En çok Santorini adasında olmak üzere 53 kişinin ölümüne ve 100’den fazla kişinin yaralanmasına yol açan deprem, ciddi hasara yol açtı. Evlerin yüzde 35’i çöktü ve yüzde 45’i büyük ya da küçük hasar gördü. Neredeyse tüm kamu binaları tamamen yıkıldı. Sarsıntı ayrıca Kiklad ve Oniki Adalar, Girit ve Türkiye kıyılarını etkileyen deniz yükselmeleri yarattı.

 

TSUNAMİLER 30 METREYİ BULDU…

 

Amorgos’un güney kıyısında, Astipalya ve Folegandros’ta sırasıyla 30, 20 ve 10 metrelik tsunamiler meydana geldi. Bu değerler 20. yüzyılda tüm Akdeniz Havzası’nda rapor edilen en yüksek değerler olarak kayıtlara geçti.

Bu tür bir yıkım, Santorini nüfusunun başta Atina olmak üzere büyük bir iç göçüne yol açtı. Santorini dışında depremin merkez üssü olan Amorgos ile birlikte Anafi, Astypalea, Ios, Paros, Naxos, Kalymnos, Leros, Patmos ve Lipsi adaları da ağır hasar gördü. Toplam 529 ev yıkılırken, 1482’si ağır hasar, 1750’si hafif hasar gördü.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş