ELDE KILIÇ DİLDE DUA

Gelibolu Gazi Süleyman Paşa Camii’nde tam 630 yıldır Cuma hutbelerini imam elinde kılıç ile okuyor. İlk kez şahit olanların ilgisini çeken bu gelenek Osmanlının kılıç ile fethettiği birçok ilde halen yaşatılıyor.

ELDE KILIÇ DİLDE DUA
Yayınlama: 25.12.2016
3.130
A+
A-

Örfüne, adetine sımsıkı sarılan, gelenek ve göreneğine sahip çıkan Türk milleti, hatıralarını korumaktan ve anılarını yaşatmaktan gurur duyuyor. Tıpkı Gelibolu ilçesinde bulunan Gazi Süleyman Paşa Camii’nde 630 yıldır aralıksız olarak Cuma hutbelerini imamların elinde kılıç ile okuması gibi.

 

 

Osmanlı’nın kılıçla fethettiği yerlerdeki en büyük camilerde hutbeye kılıçla çıkılmanın bir gelenek olduğu biliniyor. Bu gelenek aynı zamanda İslam’da da sünnet sayılıyor. Çünkü Peygamber efendimizin kılıcına dayanarak hutbeleri okuduğu biliniyor. O yüzden ecdadımızda fethettikleri yerlerdeki en büyük camilerde kılıçla hutbeye çıkmayı bir gelenek haline getirmiş.

 

 

Gazi Süleyman Paşa Camii, Osmanlı’nın Avrupa’da yapmış olduğu ilk cami olmakla birlikte camide kılıçla hutbe okuma geleneği Osmanlı’nın bölgeyi fethinden bu yana sürüyor. Bu gelenek fethedilen diğer birçok yerde olduğu gibi Edirne’de ki Eski Camii’de de yaşatılıyor. Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapan Edirne’de padişahların tahta çıkarken ve sefere giderken kılıç kuşandıkları Eski Camii’nde imam cuma günleri hutbeye kılıçla çıkıyor. Fatih Sultan Mehmet Han’ın da İstanbul’u fethe çıkarken kılıç kuşandığı Eski Camii’nde, imam eline kılıcı alıp hutbeye çıkarak yüzyıllardır sürdürülen geleneğe Gelibolu’da olduğu gibi ortak oluyor.

    

Gelibolu Gazi Süleyman Paşa Camii

  

Gazi Süleyman Paşa Camii, Gelibolu`da Osmanlıdan günümüze kalan en eski, ender ve görkemli eserlerden birisidir. Halk arasında Büyük Camii diye de anılmaktadır. Süleyman Paşa Vakfiye defterinde “Camii Hüdavendigar” diye geçmektedir. 1385 yılında Murat Hüdavendigar tarafından Gazi Süleyman Paşa’ya yaptırılmıştır. Mimarı Çandarlı Kara Halil Hayrettin Paşa`dır. Burası cami yapılmadan önce kilise olarak kullanılmış. Zamanın hükümdarı Murad-ı Hüdevandigar’ın talimatıyla Gazi Süleyman Paşa tarafından cami haline getirilmiş.

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş