32 yıl önce FETÖ’nün izlerinin tespit edildiği Çanakkale’de ki ilk operasyonun ayrıntılarına ulaşıldı…
YIL 1985… FETÖ İÇİN ONLAR BİR İLKTİ…
FETÖ’nün örgüt elemanlarının deşifre olmamak için kod adı kullandıkları, ilk kez 1985’te Jandarma’nın Çanakkale’nin Ayvacık İlçesi Adatepe köyünde yaptığı operasyonda tespit edildi. 23 Temmuz 1985’te gözaltına alınan 34 kişiden 5’i geleceğin emniyet müdürü adayı polis koleji öğrencisiydi. 15 günde tamamlanan soruşturma sonunda şüpheliler hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı kararı verildi…
12-17 YAŞINDA ÇOCUKLAR…
Çanakkale’nin Adatepe köyü sakinlerinden Fevzi E. jandarmaya başvurarak Talip Sabancı’ya ait evde kalabalık bir grubun ayin yaptığını, teypten yüksek sesle dini içerikli yayınlar dinledikleri yönünde bir ihbar yaptı.
Jandarma eve gittiğinde, evdeki 34 kişi Fetullah Gülen’in vaaz kasetlerini dinliyordu. Önlerinde Said-i Nursi’ye ait kitaplar vardı. Evde yakalananlardan 31’inin yaşı 12 ile 17 yaş aralığındaydı. Ev sahibi fırıncı Talip Sabancı, Edremit Hayır İşleri Hizmet Vakfı Köşk Talebe Yurdu Müdürü Mehmet Koçaş ve Ankara Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Zülkarneyin Karaosmanoğlu’nun yaşı 18’den büyüktü.
KİTAPLAR, VAAZ KASETLERİ…
Jandarmanın arama el koyma tutanaklarında, Said-i Nursi, Aldulfettah Şahin, Saffet Senih ve Abdullah Aymaz’a ait kitaplar ile Feytullah Gülen’e ait vaaz kasetlerinin bulunduğu yazıyordu. Jandarmanın o gün zabıtlara bile yanlış geçirdiği Fetullah Gülen aslında Abdulfettah Şahin ve Saffet Senih takma ismi ile yazılmış kitapları da kaleme alan Fetullah Gülen’di.
Ankara Polis Koleji öğrencisi 17 yaşındaki İbrahim Yün’ün kolejdeki öğrenci arkadaşlarını davet ettiği ve adresi kroki ile çizerek tarif ettiği mektup da bulunanlar arasındaydı. İbrahim Yün o mektupta arkadaşlarına “Parayı sorun etmeyin” diyordu. Mektup, “İhsan Abin 82201” imzasıyla bitiyordu.
KOD ADI: İHSAN SAVAŞÇI…
O gün alınan ifadeler sonunda İbrahim Yün’ün İhsan Savaşçı kod ismi kullandığı tespit edildi. Yalakama tutanağına da İbrahim Yün’ün kimlik bilgilerinin karşısına İhsan Savaşçı kod ismi yazıldı. Bu, FETÖ’cülerin kod ismi kullandığının tespitine yönelik ilk bilgi olarak 1985 yılında polis kayıtlarına geçti.
O gün orda yakalananlar arasında İbrahim Yün dışında Polis Koleji öğrencileri Hasan Güner, Turan Odabaşı, Erkan Çapoğlu ve Yılmaz Avcı da vardı.
Öğrencilere Said Nursi ve Fetullah Gülen’in mahlas isimle yazdığı kitapları okuyarak ders veren kişi ise Ankara Hukuk Fakültesi öğrencisi Zülkarneyin Karaosmanoğlu’ydu. Diğerleri ise Edremit İmam Hatip Lisesi öğrencileriydi.
JET TAKİPSİZLİK…!
Olay jandarma kayıtlarına “Yakalanan 34 adet Nurcu ve laikliğe karşı faaliyetler” olarak geçti. Devlet Güvenlik Mahkemesi’ne intikal ettiren soruşturmayı İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Cumhuriyet Savcısı Aytekin Gani Ataman 14 günde bitirdi. 34 kişi hakkında 8 Ağustos 1985’te takipsizlik kararı veren savcı, öğrencilerin evde gürültü yaptıkları, pikap çaldıkları, laikliğe aykırı davranışta bulunduklarına dair herhangi bir delil bulunmadığı, evde bulunan kitapların da suç unsuru oluşturmadığını belirtti.
ŞİMDİ NEREDELER..?
Peki o gün yakalanan 5 Polis Koleji öğrencisi ile Ankara Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi Zülkarneyin Karaosmanoğlu şimdi neredeler ?
Zülkarneyin Karaosmanoğlu: 1987’de Ankara Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Aynı yıl Zülkarneyin olan ismini mahkeme kararı ile Fatih’ olarak değiştirdi. 1989’da Polis Akademisi’nde Araştırma Görevlisi olarak işe başladı. 1992’de İngiltere’deki Nottingham Üniversitesi’nde Uluslararası Hukuk üzerine Yüksek Lisans yaptı. 1997’de yine İngiltere’nin Surrey Üniversitesi’nde Dil ve Uluslararası Çalışmalar bölümünde doktara yaptı. Eğtimini tamamladıktan sonra aynı yıl Polis Akademisi’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Avrupa Konseyi “Polislik ve İnsan Hakları-1997-2000 Proğramı” Türkiye temsilciliğini yürüttü. 2011’de Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcılığı ve vekilliği görevine başladı. Parlak kariyerinin son halkaları ise Pamukkale Üniversitesi İletişim Fakültesinde dekanlık, Pamukkale İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde dekan vekilliği ve son olarak da Adıyaman Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı Başkanlığı oldu. Bu görevini sürdürdüğü sırada 15 Temmuz darbe girişimin ardından önce açığa alındı, ardından ihraç edildi. Karaosmanoğlu, Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü FETÖ soruşturması kapsamında Eylül 2016’da tutuklandı.
İBRAHİM YÜN: “FETÖ’nün kod adı kullandığı tespit edilen ilk mensubu olarak kayıtlara geçti. Edremit’teki gözaltına alınma süreci Polis Koleji’ndeki öğrencilik hayatını olumsuz yönde etkilemedi. 1987’de mezun olarak komiser yardımcısı olarak göreve başladı. 2004’te Bursa’da görev yaptığı dönemde ciddi bir rahatsızlık geçirdi. 2004-2007 arasında Bursa’da tedavi gördü. Emniyet amiri rütbesindeyken malulen emekli oldu. Türkye’den ayrıldığı yurtdışına yerleştiğine dair iddialar var.
HASAN GÜNER: “1987’de mezun oldu. O da geçmişte yaşadığı gözaltına alınma sürecinden olumsuz etkilenmedi. Meslek kariyerindeki basamakları hızla tırmandı. Siirt ve Mersin Emniyet Müdürlükleri’nde Personel Şube Müdürü olarak görev yaptı. Meslek hayatı boyunca özellikle Personel Şubeleri’nde “atama” görevlerinde çalıştı. 17-25 Aralık süreci sırasında Mersin Personel Şube Müdürü olarak görev yaptığı sırada pasif görev olan Polis Meslek Yüksek Okulu’na atandı.
TURAN ODABAŞ: “1987’de Polis Koleji’nden mezun oldu. Uzun yıllar İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde çalıştı. Ankara Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev aldıktan sonra en son görev yeri Malatya oldu. Malatya Asayiş Şube Müdürlüğü görevini yürüten Turan Odabaşı, 2012’de Emniyet Müdür yardımcılığı görevine atandı. 17-25 Aralık’tan sonra emniyet teşkilatı içindeki FETÖ mensuplarının görevden alındığı ve uzaklaştırıldığı tarihlerde mesleğinden istifa etti. 7 Haziran 2015’te BBP’den Malatya Milletvekili adayı oldu. Adaylığı sırasında FETÖ mensuplarına yönelik olarak yapılan operasyonları şiddetle eleştirdi. 15 Temmuz darbe girişimin ardından, Kasım 2016’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sürdürdüğü FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındı, tutuklandı.
YILMAZ AVCI: “1987’de mezun oldu. O da diğer arkadaşları gibi sorunsuz bir şekilde mesleğinde yükseldi. Komiser yardımcısı olarak başladığı mesleğinde 2.sınıf emniyet müdürlüğüne kadar yükseldi. İstanbul’da Beykoz İlçe Emniyet Müdürlüğü yaptı. 2015’te önce açığa alındı, ardından ihraç edildi.
Erkan Çapanoğlu: Polis Koleji’nde 1986’da ihraç edildi. İhraç gerekçesi kişisel bilgi kapsamında olduğu için öğrenilemedi.