GESTAŞ MERCEK ALTINDA..!

Yayınlanan Sayıştay Raporu, bir zamanların lider şirketi, Çanakkale’nin vergi rekortmeni, denizlerin tek(el) hakimi GESTAŞ’ın adeta batırılmak istenircesine içeriden bombalandığını ortaya koydu. Şimdi sıra o bombacıların imhasına geldi…

GESTAŞ MERCEK ALTINDA..!
Yayınlama: 11.10.2017
10.234
A+
A-

 

Yayınlanan Sayıştay Raporu, bir zamanların lider şirketi, Çanakkale’nin vergi rekortmeni, denizlerin tek(el) hakimi GESTAŞ’ın adeta batırılmak istenircesine içeriden bombalandığını ortaya koydu. Şimdi sıra o bombacıların imhasına geldi…

 
 
2015 yılı mali kayıtlarını inceleyen Sayıştay Denetçilerinin raporlarına göre şirketin dönem net karı 4.340.973,38 TL olarak tespit edilirken, GESTAŞ Yönetim Kurulu Başkanının talimatıyla toplam 6.788.920,92 TL faaliyet konusu dışında harcamanın yapıldığı tespit edildi. Bu nedenle de raporda; “Şirket net karının %156’sı kadar harcama yapıldığı, bedelsiz hizmet verildiği ve bu nedenle yenileme ile yatırım bütçesi ayrılmadığı görülmüştür” ifadelerine yer verildi. Raporun en can alıcı kısmı ise; “Şirket net karının %156’sı kadar harcama yapıldığı, bedelsiz hizmet verildiği ve bu nedenle yenileme ile yatırım bütçesi ayrılmadığı görülmüştür” ifadeleri oldu.

Raporda daha pek çok usulsüz uygulamayla şirketin ve dolayısıyla devletin zarara uğratıldığına dikkat çekildi.

 

 

KENDİ İŞİ DIŞINDA HER YERE PARA HARCANMIŞ…

 

Sık sık yaşanan arıza ve kazalarla gündemden düşmeyen, çok ciddi iddialarla sürekli eleştirilen, faaliyet dışı yaptığı harcamalar nedeniyle tepki çeken GESTAŞ, bir süre önce gemi ücretlerine bazı kalemlerde yüzde 50’ye varan bir oranda zam yapmıştı. Gerekçe olarak ise gemilere iki yıl sonra yapılacak olan bakım için paraya gerek olduğu açıklanmıştı. Çanakkale gündemine bomba gibi düşen Sayıştay Denetçilerinin raporu gösterdi ki, GESTAŞ parasını kendi işi dışında ki her yere harcarken, yeni yatırımlar ile gemilerin bakım ve oramı için kasasında para bırakmamış. Diğer bir deyişle, parasızlıktan gemilere gereken özen gösterilmediği için kaza ve arızaların önü açılarak vatandaşın can ve mal güvenliği tehlikeye atıldığı gibi, 2 yıl sonra bakım yapacağız denilerek bir de o vatandaşların cebinde ki paraya göz dikilmiş.

 

 

TEK TEK HESABI SORULACAK…

 

GESTAŞ’a yönelik iddiaların neredeyse tamamı Sayıştay Raporu ile belgelenerek doğrulanmış oldu. Bu noktadan sonra devletin ve siyasilerin tavrı ne olur, kimler koltuğundan olur, kimlere yargı yolu sunulur zaman gösterecek. Devletin acelesi yok fakat yapılanların hesabının sorulacağından da kimsenin şüphesi yok. Ancak yaşanan gelişmeler üzerine bazı kurumlar yargıdan önce harekete geçti.

 

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının hemen hemen her meclis toplantısında adı geçen GESTAŞ, son olarak boğaz geçiş ücretlerine yaptığı yüksek zam ile gündeme gelmişti. ÇTSO üyelerini de mağdur eden zam uygulamasının gerekçelerinin öğrenilmesi ve yaşanan bu son gelişmeler hakkında bilgi vermesi için GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu’nun Ekim ayı meclis toplantısına davet edilmesi kararlaştırıldı.

 

Volkan Uslu, her davete icabet etmediği için ÇTSO toplantısına katılır mı, kamuoyunu aydınlatır mı henüz bilinmiyor. Ancak İl Genel Meclisinin çağrısını geri çevirebilecek gibi görünmüyor. Çünkü, şirket il Özel İdaresine bağlı olduğu için istenen bilgiler ışığında meclisi aydınlatması bekleniyor. Diğer bir deyişle meclis üyelerinin Kasım ayında Genel Müdür Uslu’yu sorularıyla sıkıştırarak ifadesini alması bekleniyor.

 

 

GESTAŞ’ TA SİYASALLAŞMA VE ADAM KAYIRMA HIZLANDI…

 

Sayıştay raporu ile birlikte en sert eleştirilerden biri de İl Genel Meclisi içinden, CHP’li üye Hicri Nalbant’tan geldi. GESTAŞ siyasi hareketlerin içerisinde kullanılmaya başlandı diyen Nalbant; “GESTAŞ’ ta siyasallaşma, adam kayırma hızlandı. Önce arıza ve kazalarla, ardından deniz ulaşımına yaptığı zamlarla konuşuluyordu şimdi ise Sayıştay Raporunda geçen uygulamalarla. GESTAŞ ile ilgili 2016 yılı Sayıştay raporu elimize geçtiğinde o raporu da kamuoyuyla paylaşacağız”.

 

 

GESTAŞ’TA ÇALIŞMAYAN PERSONELE YAKLAŞIK 1 MİLYON TL ÖDENMİŞ…

 

GESTAŞ ile ilgili 2016 yılı Sayıştay raporları henüz yayınlanmadığı için 2015 yılı raporuna ulaştıklarını belirten Hicri Nalbant; “Şirketin 27 çalışanı, işçisi GESTAŞ ile ilgisi olmayan yerlerde çalışmış. Sayıştay denetçisinin 2015 yılı raporunun 21. sayfasında bu var. Bu çalışanlardan bir kısmı Çanakkale Valiliğinde görevlendirilmiş diğer kısmının ise nerede görevlendirildiği raporda yer almamış. GESTAŞ’ ta çalışmayan bu çalışanlar için neredeyse 1 milyon lira yakın para harcanıyor. Aynı şekilde ilgili olmayan yerlerde GESTAŞ ın araçları bulunuyor. Bu araçlar içinde neredeyse 200 bin TL’ ye yakın akaryakıt ödemesi yapılmış. Bu 27 kişinin sicili, çalışma düzeni iş riski açısından ciddi sorun oluşturuyor. Yani GESTAŞ’ ın elemanı GESTAŞ’ tan maaş alıyor ama GESTAŞ’ ta çalışmıyor. Personel yönetimi açısından çok büyük bir sorun olduğunu 2015 yılı Sayıştay denetçisi raporunda belirtmiş” şeklinde açıklamada bulundu.

 

 

VALİLİĞE BÜYÜK PARA AKTARILMIŞ, BAZILARI İSE BİLİNMİYOR…

 

2015 yılında Çanakkale Valiliğine GESTAŞ’ tan 4 Milyon 777 bin TL temsil ağırlama ödeneği ayrıldığına da dikkat çeken CHP’li Nalbant; “Tahminimce bu ödeneğin tamamı Çanakkale savaşlarının 100. Yılı nedeni ile harcanmış. Aynı dönem Çanakkale valiliği özel idare bütçesinden 1.5 Milyon temsil ağırlama ödeneği de var. GESTAŞ hiç kendisini ilgilendirmeyen, şirket ile ilgili olmayan işler için neredeyse 6 Milyon TL para harcamış. Ayrıca bazı derneklere 200 bin TL civarında kaynak aktarmış. Sayıştay’ ın raporunda derneklerin ismi yok” dedi.

 

 

GESTAŞ KENDİ İŞİNE BAKACAK, HAR VURUP HARMAN SAVURMAYACAK…

 

CHP İl Genel Meclis Üyesi Hicri Nalbant açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi; “Şimdi zam yapanlar zam yapmaz isek gemi tamirlerini yaptıramayız, yatırım yapamayız diyorlar. Şimdi GESTAŞ sorumsuzca işi olmayan yerlerde paraları harcıyor, ondan sonrada zammın gerekçesi olarak ta ‘Zam yapmazsak yatırım yapamayız’  diyorlar. Büyük çoğunluğu oruç tutmayan insanlara iftar yemeği veriyor GESTAŞ hepimiz biliyoruz. GESTAŞ ramazan ayında karada iftar verdiği gibi denizin ortasında, geminin içinde iftar verdiklerini herkes hatırlayacaktır. Mesela birkaç gün öncede aşure dağıttılar. Yani bunların bir bölümü yapılmasın demiyoruz. Mesela örnek vermek gerekirse kısa süre öncede üniversitede öğrencilere çorba dağıttılar, sevindim. Özette GESTAŞ üzerine  vazife olmayan işlere karışmayacak. Böyle har vurup harman savurmayacak. Bu ilin GESTAŞ’ a ihtiyacı var. GESTAŞ elemen alırken çok titiz davranacak. Çünkü GESTAŞ’ a ait gemiler yola çıkmadan gidip karaya oturuyor. Avşa adasında hiçbir sebep yokken GESTAŞ’ a ait gemi limana bindiriyor.”

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.