HAYATIMIZ ÜZERİNE KUMAR OYNANIYOR..!

Çanakkale’de Terziler ve Serçiler köyleri arasında Koza Altın Şirketi tarafından işletilmek istenen madene karşı açılan dava dosyasına bilirkişi raporu sunuldu.
Koza altın madeni için bilirkişi raporu: Maden içme suyu sağlayan barajı kirletebilir” diyerek içinde bulunduğumuz tehlikeye dikkat çekildi…

HAYATIMIZ ÜZERİNE KUMAR OYNANIYOR..!
Yayınlama: 10.12.2020
5.349
A+
A-

Çanakkale’de Terziler ve Serçiler köyleri arasında Koza Altın Şirketi tarafından işletilmek istenen madene karşı açılan dava dosyasına bilirkişi raporu sunuldu.

Koza altın madeni için bilirkişi raporu: Maden içme suyu sağlayan barajı kirletebilir” diyerek içinde bulunduğumuz tehlikeye dikkat çekildi…

 

Koza Altın Şirketi tarafından Çanakkale merkeze bağlı Terziler ve Serçiler köyleri arasında işletilmek istenen altın madenine karşı açılan davada yapılan bilirkişi keşfine ilişkin rapor açıklandı. Maden ruhsat sahasının Çanakkale’nin içme suyunu sağlayan Atikhisar Barajının koruma havzasında olduğuna dikkat çekilen raporda maden işletmesinin yer altı ve yer üstü sularını kirletebileceği uyarısında bulunuldu.

 

Bölgede işletme durumunda 5 adet, ÇED olumlu kararı alınmış 3 adet, ÇED süreci devam eden 18 adet maden şirketi bulunduğu, bunun dışında yörede çok sayıda termik santral yer aldığına dikkat çeken bilirkişiler, kümülatif etki değerlendirmesinin yapılmamasının büyük noksanlık olduğunu belirtti.

 

ALTIN MADENİ ATİKHİSAR BARAJININ KORUMA ALANINDA…

 

Çanakkale İdare Mahkemesine sunulan bilirkişi raporunda maden alanının yüzde 85’inin orman arazisi, yüzde 15’inin ise tarla olduğu belirtildi. Projenin Terziler köyüne 2.26 kilometre, Serçiler köyüne ise 2.55 kilometre uzaklıkta olduğu aktarılan raporda, “ÇED alanı, Atikhisar Barajının uzun mesafeli koruma alanı içerisinde kalmaktadır. Proje alanının Atikhisar Barajı Gölü’ne en yakın mesafesi yaklaşık 2.8 kilometredir. Proje alanının yaklaşık 2 kilometre kuzeyinden geçen Kocadere (Sarıçay) Atikhisar Baraj Gölü’nü beslemektedir” denildi.

 

BİLİRKİŞİLER YER ALTI MADENCİLİĞİNİ ÖNERDİ…

 

Altın madeninin açık işletme yöntemiyle işletilmesi halinde Çanakkale’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajının kirlenebileceği uyarısında bulunan bilirkişiler, “yer altı işletme yöntemi” önerdi. 67 sayfalık bilirkişi raporunun sonuç kısmında ise “Proje alanındaki teknik bilgi ve tecrübe gerektiren uygulamalarda bilimsel yaklaşım hataları, yetersizlikleri ve çelişkilerin olduğu, bilimsel bir yaklaşım ile hazırlanmamış olduğu değerlendirilmiştir. ÇED olumlu kararının iptal edilmesinin uygun olduğu kanısındayız” dedi.

 

PROJE ALANI KAZ DAĞLARI BÖLGESİNDE…

 

Bilirkişi raporunda yer alan bazı tespitler ve öneriler şu şekilde yer aldı:

Proje alanı Troia Tarihi Milli Parkına 18 kilometre, Kaz Dağları Milli Parkı’na 40 kilometre uzaklıkta.

Yeni rezervler bulunması durumunda 2 yıllık projenin ömrü uzatılabilecek.

Proje yöre halkına yönetmeliğin istediği şekilde duyurulmadı.

Çanakkale’de yaşayan insanların geleceğini belirleyecek böylesi bir çalışmada günümüzden yaklaşık 15 yıl öncesine ait veriler ve bilgilerin kullanıldığı görülmektedir.

Yöredeki kaynak sularında yapılan analizlerde mangan oranının limitlerin üstünde olduğu görülmüştür. Altın madeni su kalitesini daha da düşürecektir.

Patlatmaların yer altı sularını nasıl etkileyeceği bilinmemektedir.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş