İŞÇİLER KAPIDA, PATRONLAR MASADA..!

Başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan seramik fabrikasının iflas ettiği ileri sürüldü. Çanakkale’de faaliyet gösteren fabrikanın sabah saatlerinde ödenmemiş yüklü borç nedeniyle elektriklerinin kesilmesinin ardından üretimin tamamen durduğu iddia edildi.

İŞÇİLER KAPIDA, PATRONLAR MASADA..!
Yayınlama: 26.11.2019
8.952
A+
A-

Başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan seramik fabrikasının iflas ettiği ilerli sürüldü. Çanakkale’de faaliyet gösteren fabrikanın sabah saatlerinde ödenmemiş yüklü borç nedeniyle elektriklerinin kesilmesinin ardından üretimin tamamen durduğu iddia edildi.

Alacaklılar avukatların telefonunu kilitlerken, yaklaşık 3 aydır maaşlarını alamadıklarını belirtilen işçiler gergin bir bekleyiş içersine girdi. Ancak, fabrikanın başka bir seramik firmasına devredilmesi için masa başında görüşmelerin devam ettiği ve her an anlaşmanın imzalanabileceği öğrenildi…

 

1993 yılında Bursa’da bir bordür fabrikası olarak kurulan Pera Seramik, 1997’de Çanakkale’nin Çan ilçesinin Etili Köyü’ne taşınarak duvar karosu üretimine başlamıştı. Başlangıçta ürün gamı bordür, dekor ve duvar karosundan oluşan tesis, ilerleyen yıllarda hem fiziki hem de ürün çeşitliliği olarak büyümüş ve bullnose, havuz ürünleri ve seramik mozaikler üreterek ürün gamını genişletmişti.

Ülke ekonomisine ve Çanakkale bölgesine katkısıyla önemli bir değer olan Pera Seramik’ten maalesef bugün kötü haber geldi. Ekonomik krize dayanamayan fabrikanın iflas ettiği ve üretimi durdurduğu iddia edildi. Yaşanan sıcak gelişme sosyal medyada en çok konuşulan konu haline geldi.

 

BORÇ NEDENİYLE FABRİKANIN ELEKTRİKLERİNİ KESMİŞLER…

Alınan bilgiye göre, elektrik idaresine olan yüklü borç nedeniyle sabah saatlerinde fabrikanın elektrikleri kesildi. Vardiyada olan işçilerinde işyerini terk etmesiyle fabrika tamamen boşaltılarak üretim durduruldu. Uzun süredir mali kriz içinde olduğu ileri sürülen fabrika yönetiminin, piyasaya olan borçlarını ödeyemediği gibi yaklaşık 3 aydır 125 dolayında ki işçisinin de maaşlarını alamadığı iddia edildi.

Fabrikanın akıbeti konusunda şirket yetkililerince henüz resmi bir açıklama yapılmazken, birçok alacaklı avukatının haciz işlemi başlatmak için sırada beklediği öğrenildi. İşinden olan ve içeride birkaç aylık maaş alacakları olan işçilerden bazılarının fabrika önüne giderek bilgi alabilmek için kapıda beklediği ileri sürüldü.

 

PATRONLAR DEVİR İÇİN MASA BAŞINDA…

Öte yandan firma yetkililerinin daha önce konkordato için müracaatta bulunduğu öğrenilirken fabrikayı devretmek istedikleri de gelen bilgiler arasında yer aldı. Alınan bilgiye göre fabrika kapanmayacak. Bunun için, Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren çok büyük bir seramik markasına sahip şirket ile masa başında görüşmeler devam ediyor. Anlaşma sağlanır ve imzalar atılırsa devir gerçekleşecek ve fabrika yeniden faaliyete geçerek işçiler işbaşı yapacak. Fabrikanın devir edilmesinin ardından yetkililerce kamuoyuna resmi açıklamanın yapılması bekleniyor.

 

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINA İHRACAT YAPIYORDU…

Yıllık 2.500.000 metrekare duvar karosu üretimi yapan fabrika, 300.000 adet üretim kapasiteli bordür-dekor tesisiyle üretimini desteklemekteydi. Pera Seramik ürettiği ürünlerin yüzde 60’ını yurt içine verirken yüzde 40’ını ise başta Yunanistan, Belçika, Fransa, Ukrayna, Bugaristan, İngiltere ve ABD  olmak üzere Ortadoğu, Kafkas ülkeleri, Rusya ve Türki Cumhuriyetlerden oluşan bir çok ülkeye ihraç ediyordu.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.