Kazdağları Kuruyor..!

Termik Santraller, madenler derken Kazdağlarını şimdide hastalık vurdu. Ağı ve Katran Dağları bölgelerindeki ormanda, yüzlerce karaçam ağacı kurudu.

Kazdağları Kuruyor..!
Yayınlama: 03.12.2016
975
A+
A-

Çan İlçesi sınırlarında kalan, Kazdağları’nın Ağı Dağı ve Katran Dağı bölgesinde, yüzlerce hektarlık alandaki karaçam ağaçları kuruyor. Kazdağı ormanlarını tehdit eden durumun farkına ilk önce yöre halkı vardı. Çan’ın Zeybekçayırı, Terzialan, Bardakçılar, Yaylacık ve Söğütalan köylerini içine alan bölgede, karaçam ağaçlarının büyük bölümü soldu. Yeşil ormanın üzerine karabulut gibi çöken hastalığın mantar olduğunun sanıldığı belirtildi. Yöre halkının ifadesine göre, karaçam ağaçları tepeden kurumaya başlayıp, hastalık tüm gövdeyi sarıyor. Köylüler, ormanda yapılan kesime rağmen hastalığın yayılmaya devam ettiğini belirtti. Karaçam ağaçlarındaki hastalığın, kestane ve kavak ağaçlarına da sıçradığını belirten köylülerin uyarısı üzerine yetkililer de harekete geçti. 

 

Önce tespit ardından mücadele yapılacak 

 

Çanakkale Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy, Çan ile Yenice ilçeleri arasında ağaçlarda kuruma tespit ettiklerini belirterek, “Bu yıl kurak geçti. Zararlı böceklerle mücadelemizi yaptık. Kurumanın sebebi bu değil. Mantar olabileceğini düşünüyoruz. Hastalığın sebebinin belirlenmesi için değişik üniversiteden hocaları davet ettik. Çanakkale’ye gelerek, bölgede inceleme yapacaklar. Hastalık kesin olarak tespit edildikten sonra da nasıl bir mücadele yöntemi uygulayacağımızı belirleyeceğiz. Şu an için tamamen kurumuş olan ağaçları keserek mücadele ediyoruz. Bir kısmı kuruyan ağaçlar için kararı, yapılacak incelemeden sonra vereceğiz” dedi. Çan’ın Zeybekçayırı Köyü Muhtarı Ramazan Yılmaz ise ağaçlardaki kurumanın yaklaşık 1.5 yıl önce baş gösterdiğini söyledi. Yılmaz, son 6 ayda ise kurumanın büyük yayılım gösterdiğini ve ormanları kapladığını ifade etti. Bölgede 5 yıl orman muhafaza memuru olarak görev yapan 60 yaşındaki Muharrem Kolsal, “Şu ana kadar gördüğüm ağaçlardaki kurumanın çamkese böceğinden kaynaklanmadığını biliyorum. Fakat kurumaya neyin neden olduğu konusunda bir fikrim yok. Bir an önce araştırılmalı ve sebebi bulunmalı” diye konuştu.

 

Bölgede, Çan ilçesinin Etili Köyü ile Bayramiç ilçesinin Karaköy bölgesine kadar olan 10 kilometrelik ormanlık alanda ağaçlarda kuruma olduğu gözlendi. 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.