Komşumuz Bir Padişah..!

Sultan 2. Abdülhamid’in 1869-1908 yıllarına ait, Anadolu, Ortadoğu ve Balkanlar’daki mal varlığına ilişkin 7 bin 756 taşınmazının tapu kayıtları ortaya çıktı. Çanakkale’nin ilk yatırımcılarından birinin de Abdülhamid olduğu anlaşıldı…

Komşumuz Bir Padişah..!
Yayınlama: 15.02.2017
4.632
A+
A-

Sultan 2. Abdülhamid’in çeşitli ülkelerde yaşayan torunlarının açtığı miras davalarıyla zaman zaman tartışılan mal varlığına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivlerinde ayrıntılı kayıtlar yer aldığı ortaya çıktı.

 

Bu kayıtlar incelendiğinde Sultan 2. Abdülhamid’in 1869-1908 yıllarına ait, Anadolu, Ortadoğu ve Balkanlar’daki mal varlığına ilişkin 7 bin 756 taşınmazının tapusuna ulaşıldı. İlginç olan ise kimse bilmese de Osmanlı padişahının Çanakkale’nin ilk yatırımcılarından biri olduğu gerçeğinin anlaşılması.

 

Rantın merkezi Çanakkale…

 

Boğaz Köprüsü’nün ne projesi, nede ihalesi ortada yokken adının duyulmasıyla birlikte rant merkezine dönen Çanakkale, şuan Türkiye’nin yatırım açısından en çok kazandıran bölgesi konumunda. Bir toprak parçası birden fazla el değiştirerek fahiş fiyatlara ulaşsa da çok sayıda kişiye kazandırmaya halen devam ediyor. Aynı şekilde konut fiyatları ve kiraları da yükselişini sürdürüyor. Gelinen noktada el yakan arazi fiyatlarına yaklaşmak mümkün gibi görünmese de il dışından büyük şirket ve holdingler arazi toplamaya, gücü yetmeyenler ise güç birliği oluşturarak satın almaya devam ediyor. Bu sirkülasyon ve rant Çanakkale’de hemen hemen herkesi resmi yada gayri resmi emlakçı pozisyonuna sokarken il dışından gelen emlakçılarda artmaya devam ediyor.

 

Fahri hemşerimiz Sultan 2. Abdülhamid…

 

Çanakkale Boğaz Köprüsünün hayalinin bile kurulmadığı yıllarda geleceği ve Çanakkale’nin değerini gören Sultan 2. Abdülhamid’de bölgeye yatırım yapanların başında geliyor. Tapu kayıtlarının detayı açıklanmasa da sahip olduğu taşınmazların ciddi miktarda arazi olduğu sanılıyor. Mirasçıları tarafından tapu ile birlikte resmi bir başvuru yapılmadığı için mal varlığının özelliği, yeri, miktarı ve son durumu bilinmiyor. Çünkü 2. Abdülhamid’in mirasının bir kısmı halen üzerinde görünürken bir kısmı hazineye bir kısmı ise şahıslara geçmiş durumda.

 

14 il arasında Çanakkale’de var…

 

Arşiv Daire Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu, 2. Abdülhamid’in şahsi mal varlığına ilişkin 3 tapu kayıt defteri bulunduğunu söyledi. Türkoğlu, “3 defterde 2. Abdülhamid’e ait 1869-1908 yıllarına ait Anadolu, Ortadoğu, Balkanlar ve Trakya’da 7 bin 756 taşınmazın tapu kaydı bulunuyor. Kayıtlar içinde tarla, bağ, bahçe, mera, koru, çiftlik, konak, hane, değirmen, maden, zeytinlik, kahvehane ve dükkan gibi birçok taşınmaz yer alıyor. Abdülhamid’in Anadolu’da 2 bin 369 taşınmaz kaydı da var. İstanbul, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ, Adıyaman, Denizli, Giresun, Aydın, Sivas, Burdur, Manisa, Kırklareli ve Edirne illerinde yer alıyor. Bu taşınmazların bir milyon 256 bin 947 dekarı halen 2. Abdülhamid’in üzerinde kayıtlı. 391 bin 573 dekarı Hazine’ye, 8 bin 627 dekarı da şahıslar adına geçmiş gözüküyor” dedi.

 

Balkanlar’da da mal sahibi…

 

2. Abdülhamid’e ait Balkanlar’da da 2 bin 843’ü Yunanistan, bin 424’ü Arnavutluk, 8’i Bulgaristan, 5’i Makedonya’da olmak üzere 4 bin 280 taşınmaz kaydı olduğunu belirten yetkililer, bunların da 220 bin 23 dekarının halen Abdülhamid’in adına kayıtlı olduğuna dikkat çekti.

 

Ortadoğu’daki mal varlığı…

 

Sultan 2. Abdülhamid’in Ortadoğu’daki mal varlıklarına ilişkin olarak, defterlerde Suriye’de 390, Lübnan’da 333, Filistin’de 223, Irak’ta 83, Arabistan’da 60, İsrail’de 10, Libya’da da 8 olmak üzere toplam bin 107 kaydın bulunduğu açıklandı. 

 

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.