MÜDÜRLER İSTİFA ETTİ, GESTAŞ BAŞSIZ KALDI..!

MÜDÜRLER İSTİFA ETTİ, GESTAŞ BAŞSIZ KALDI..!
Yayınlama: 20.03.2023
3.520
A+
A-

GESTAŞ’da önce müdür yardımcısı ardından Genel Müdürü Mahir Sevinç, istifasını vererek Çanakkale’den ayrıldı. Milletvekili aday adayı olacağı öğrenilen Sevinç’ten boşalan koltuğun yeni sahibi belirsizliğini korurken şirketin yönetim ve kalifiye personel kadrosunda ardı ardına yaşanan istifalar dikkat çekiyor.

 

Türkiye’nin en önemli deniz Ulaşım şirketlerinden olan GESTAŞ’da adeta bir kaçış süreci yaşanırken bu durum kamuoyunda; “Batan gemiyi ilk onlar terk ediyor” şeklinde yorumlanıyor…

 

2020 yılından buyana GESTAŞ Deniz Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü olarak görev yapan Mahir Sevinç, istifasını vererek şirket ve dolayısıyla Çanakkale ile olan işliğini keserek şehirden ayrıldı.

 

2 ​ 3 ​

ANLAŞMALI MÜDÜRLÜKTEN VEKİLLİĞE…

 

2015 yılında AK Parti Manisa Milletvekili Aday Adayı olan ancak listeye giremeyen Sevinç’in siyaset gömleği giymek için bir kez daha milletvekilli adayı olacağı öğrenildi. Tercihini beklendiği gibi AK Partiden yana kullanan Mahir Sevinç’in siyasi referansla GESTAŞ Genel Müdürü olduğu dönemde bu görevi kabul etmesi için 2023 seçimlerinde milletvekili seçilebileceği listenin üst sıralarından garantili sıra sözü verildiği ileri sürülmüştü. Mahir Sevinç, verilen sözler tutulur ve seçilebilirse sadece milletvekilliğini değil her türlü yargılamaya karşı dokunulmazlıkta kazanmış olacak.

 

YENİ MÜDÜR KİM OLACAK…

 

Deprem sonrası koordinasyon valisi olarak görevlendirilen Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ın Ankara’da bulunması nedeniyle GESTAŞ Genel Müdürlüğüne henüz yeni bir atama ve vekaleten görevlendirme yapılamadığı öğrenildi. Boşalan genel müdür koltuğuna ise yine ithal mi yoksa Çanakkale’den bir isim mi getirilecek merak konusu oldu.

 

 

GESTAŞ’I KAÇARCASINA TERK EDİYORLAR…

 

Mahir Sevinç’ten sadece bir hafta önce GESTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Ahmet (Kaldırım) Karaduman’ın istifa etmesi de dikkat çekti. Volkan Uslu döneminde göreve getirilen Karaduman, Erzurumlu olması nedeniyle geldiği günden buyana AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın danışmanı Yavuzhan Ahıskalı’nın hemşeri kontenjanından torpilli olmakla eleştirilmişti. Kamuoyu tarafından görev liyakati sorgulanan Karaduman’ın istifa gerekçesi iş nedeniyle şehir değişikliği olarak öğrenilse de şirket içinde bir takım sıkıntılar yaşandığı ileri sürüldü.

Öte yandan GESTAŞ’ın yönetim kadrosu kadar idari kadrosunda da son zamanlarda çok sayıda istifa yaşandığı öğrenildi. Müdürler bir bir şirket ile ilişiğini keserek kaçarcasına ayrılırken GESTAŞ’ta özellikle kuruluş kadrosundan geriye neredeyse hiç kimse kalmadı.

 

KURULUŞ, DURAKLAMA VE ÇÖKÜŞ…

 

GESTAŞ Deniz Ulaşım, 2006 yılı Ağustos ayında Çanakkale bölgesindeki iskeleler ve deniz ulaşımının özelleştirme kararıyla Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden (TDİ) Çanakkale İl Özel İdaresi’ne devriyle faaliyetlerine başladı. Yüzde 99.87’si Çanakkale İl Özel İdaresine ait olan şirket, ilk yıllarında Genel Müdür Hasan Yürükçü yönetiminde hızla büyüyerek vergi rekortmenleri listesine girerken sonra ki yönetimlerde önce duraklama ardından hızla çöküş sürecine girdi.

 

BASKI VE KORKU İSTİFAYI GETİRDİ…

 

Aytaç Sucuklarının da üretimini yapan Yıldız Holding bünyesinde çalışırken siyasi referansla 2016 yılında GESTAŞ Genel Müdürü yapılan Volkan Uslu döneminde, yanlış yönetim politikaları, liyakatsiz kadrolaşma, torpille personel sayısının aşırı şişirilmesi, işe gelmeden maaş alanların artması, sermayenin denizcilikle ilgisi olmayan işlere harcanması gibi uygulamalarla kasa hızla boşaltıldı. Yargının kapısını aralayabilecek aldığı tartışmalı kararlar ve attığı imzalarla yasal sorumluluk yükünün altında ezilen Uslu, 3 Eylül 2019 tarihinde istifa etti.

 

 

BORÇLANMA POLİTİKASIYLA DAMGA VURDU…

 

3 Ocak 2020 tarihinde ise GESTAŞ Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla şirketin yeni Genel Müdürü Mahir Sevinç oldu. CHP’nin İl Genel Meclisinde çoğunlukta olduğu süreçte şirketin mali durumu hakkında meclis üyelerine bilgi vermekten kaçınan Sevinç, akıllara meclisten sürekli borçlanma yetkisi istemesiyle kazıdı. Şirketin ne kadar borçlanacağını ve alınan paranın nereye harcanacağını asla açıklamayan Mahir Sevinç, destek bulamayınca kredi alamadı ama nasıl olduysa yinede 8 adet gemi almayı başardı. İl Genel Meclisinde çoğunluğun tekrar AK Partiye geçmesinin hemen ardından ise GESTAŞ’ı 100 milyon TL daha borçlandırmayı başardı.

 

KURUŞ KURUŞ KAZANILDI, MİLYON MİLYON HARCANDI…

 

Ancak boyanarak yeni gibi lanse edilen o gemilerinde kısa sürede kullanım ömrünü dolduran hurda niteliğinde eski gemiler olduğu ortaya çıktı. Çok eski olan gemilerin eski sahiplerinin siyasi bağları tartışma konusu olurken bakım ve onarımları için tersanelerde yapılan büyük harcamalar şirketi mali olarak iyice zora soktu.

GESTAŞ Genel Müdürü Mahir Sevinç, gemilerin para basacağını ve kısa sürede borçlarını ödeyeceğini ileri sürdü ama beklendiği gibi 1915 Çanakkale köprüsü hizmete girmesiyle birlikte araç sayısı azalıp, akaryakıta aşırı zam gelince önce seferler bir bir azaltıldı ardından çalıştırılamayan gemiler tek tek limanlara bağlandı.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.