MÜSİLAJ İLE TOPYEKÜN MÜCADELE..!

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığında hazırlanan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında Çanakkale Belediyesi Yat Limanı’nda müsilaj temizleme etkinliği gerçekleştirildi.
Deneme çalışmaları kapsamında Çanakkale’de ilk gün denizden 17 ton müsilaj çekildi…

MÜSİLAJ İLE TOPYEKÜN MÜCADELE..!
Yayınlama: 08.06.2021
3.050
A+
A-

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ortaklığında hazırlanan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı kapsamında Çanakkale Belediyesi Yat Limanı’nda müsilaj temizleme etkinliği gerçekleştirildi.

Deneme çalışmaları kapsamında Çanakkale’de ilk gün denizden 17 ton müsilaj çekildi…

 

Yat Limanı’nda deniz yüzeyinden müsilajı temizlemek amacı ile düzenlenen etkinliğe, Vali İlhami Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay’ın yanı sıra ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojileri bölümü akademisyenleri de katılım gösterdi. Tüm Marmara Denizi’ni etkisi altına alan müsilaj ile mücadele kapsamında hazırlanan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı doğrultusunda düzenlenen etkinlikte, yat limanı içerisinde yer alan deniz yüzeyindeki müsilajı temizlemek amacı ile çeşitli çalışmalar gerçekleştirildi.

 

MÜSİLAJI TEMİZLEMEK İÇİN ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİYORUZ…

 

Etkinlik hakkında açıklamada bulunan Başkan Gökhan ise; “Bugün Çevre Günleri etkinlikleri kapsamında Sayın Valimizin başkanlığında toplandık. Tüm Türkiye’de bu saatte Çevre Günü etkinlikleri yapılıyor. Bizim için Çanakkale’de ve Marmara’da en büyük sorun, müsilaj ve buna bağlı olarak kirlilik sorunu. Müsilaj yat limanımızı burayı kaplamış durumda. Burayı acaba temizleyebilir miyiz? Yüzeyde oluşmuş olan bu salya denilen ölmüş planktonların ya da yüzeyde birikmiş planktonların temizlenmesi de söz konusu olabilir mi? Onun denemesini yapıyoruz. Biz de burada çıkan atıkların nasıl bertaraf edileceği konusunda fikir alışverişinde bulunuyoruz. Çünkü bu atık her yere atılamaz, onun da bir standardı var. Şu an itibari ile deniz yüzeyini temizleyebilir miyiz? Onları alabilir miyiz? diye çalışıyoruz, ama çok küçük çaplı borularla değil de bunu büyük temizlik gemileri ile komple yapmak günlerce çalışmak lazım. Bu şekilde başarılı olması mümkün değil” dedi.

 

TÜM BELEDİYELERE DENİZ TEMİZLİĞİ YAPAN ARAÇLARIN TEMİNİ ŞART…

 

Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm belediyelere müsilaj temizliği yapabilecek araçların teminin sağlanması gerektiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Mutlaka kıyılara deniz temizliğini sağlayan gemilerin, araçların temini şart. Bunlar belediyelerimize verilmesi lazım. Bununla ilgili Bakanlığa yurtdışı kaynakları da önerdim. Çevre konusunda hibe şeklinde Avrupa Birliği fonlarından yararlana bilinir ya da devlet destek olabilir. Bunlar bize verilirse, müsilajı etkin bir biçimde temizlemek için çaba gösteririz. Bu sadece müsilajı değil katı atıkları da toplar” dedi.

 

ÇANAKKALE’DE İLK GÜN DENİZDEN 17 TON MÜSİLAJ ÇEKİLDİ…

 

Yat Limanı içerisindeki müsilaj, çekilen bir bariyerin içerisine hapsedildi. Ardından İstanbul’dan etkinlik için gelen şirketin görevlileri, su motoruna bağlı hortum ile birer tonluk tanklara müsilajı çekmeye başladı. Ardından bir firmadan temin edilen ve deniz üzerindeki kirliliği temizlemede kullanılan ‘deniz süpürgesi’ ile tankın içerisine müsilaj çekildi. Temizlik çalışması için getirilen birer tonluk 5 tank dolunca, daha etkin bir yönteme geçildi. Çanakkale Belediyesi’ne ait bir vidanjör ve hortumu denize sarkıtılarak tankına 12 ton müsilaj çekildi. Vidanjör de dolunca, ilk günkü temizlik etkinliği sonlandırıldı. İlk gün denizden çekilen tonlarca müsilaj maddesinin bertaraf edileceği belirtildi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş