ÖFKELİ ÜRETİCİ KAZAN KALDIRDI..!

Küçükbaş yetiştiren süt üreticileri, artan maliyetlere rağmen keçi ve koyun sütüne geçen yılın altında fiyat verilmesini sütleri yere dökerek protesto etti. Çanakkale’de yaklaşık 5 bin ailenin süt üretiminden geçimini sağladığına dikkat çekilerek soruna çözüm bulunmaması halinde 550 bin küçükbaş hayvanın kesilmek zorunda kalacağı vurgulandı. Bu durumun sadece üreticiyi değil coğrafi tescilli markamız Ezine Peynirinin de sonunu getireceği açıklandı…

ÖFKELİ ÜRETİCİ KAZAN KALDIRDI..!
Yayınlama: 03.03.2022
4.791
A+
A-

Küçükbaş yetiştiren süt üreticileri, artan maliyetlere rağmen keçi ve koyun sütüne geçen yılın altında fiyat verilmesini sütleri yere dökerek protesto etti. Çanakkale’de yaklaşık 5 bin ailenin süt üretiminden geçimini sağladığına dikkat çekilerek soruna çözüm bulunmaması halinde 550 bin küçükbaş hayvanın kesilmek zorunda kalacağı vurgulandı. Bu durumun sadece üreticiyi değil coğrafi tescilli markamız Ezine Peynirinin de sonunu getireceği açıklandı…

 

Bayramiç ilçesinin Söğütgediği köyündeki S.S. Söğütgediği, Bezirganlar, Cazgirler, Hacıdervişler Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Süt Toplama Merkezi’nde toplanan süt üreticileri, mandıracıların keçi ve koyun sütüne düşük fiyat vermesini protesto etti. Süt üreticilerine Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Doç. Dr. Ferhan Savran, Başkan Yardımcısı İlhan Ulus, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan da destek verdi.

 

İSYAN EDEN SÜT ÜRETİCİLERİ ADALET İSTİYOR…

 

Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ferhan Savran, süt sezonunun başladığını, koyun ve keçi sütüyle yapılan Ezine peynirinin marka değerini korumak için toplandıklarını söyledi. Savran, “Süt fiyatları geçen yıl aldığımız fiyatı bu yıl alamıyoruz. Biz özellikle küçükbaş hayvancılar olarak yaklaşık 5 bin aileden bahsediyoruz. Bu 5 bin aile yaklaşık 550 bin küçükbaş hayvan ile üretim yapıyor. Hayvan sayısıyla birlikte süt üretimi de arttı. Bölgede 40 bin ton kadar keçi sütü, 25 bin ton kadar da koyun sütümüz var” diye konuştu. Başkan Yardımcısı İlhan Ulus ise süt üreticisinin isyanının büyük olduğunu belirterek, “Geçmiş yıllarda Ezine peynirine bağlı olarak Çanakkale merkez, Ezine, Ayvacık ve Bayramiç ilçelerini de teşvik ederek hayvanların sayısını çoğaltmak için uğraş verdik.

 

TEK ÇARE HAYVANLARIMIZI KESMEK…

 

Hayvan sayısı çoğalınca süt üretimi de arttı. Bakanlık ile yaptığımız görüşmelerde süt verimi de arttı ve devlet bunun için de destek verdi üreticilere. Geldiğimiz noktada süt üretimi fazla diye geçen yıldan itibaren pandemi bahane edildi, ‘Satılmıyor’ denildi. Buzhanelerin dolduğunu bahane eden mandıracılar, keçi sütünün 4,5 liraya verilmesi halinde alınacağını, 7 liraya da koyun sütünü alacaklarını söylüyorlar. Geçen yıl da keçi sütü 4,5 liraydı, 7,5 lira da koyun sütüydü. Bugün yakıt ve yem ve çoban maliyetleri arttı. Bugün 7 lira 17 kuruşa mal olan keçi sütünü mandıracı 4,5 liraya almak istiyor. 8 lira 90 kuruşa mal edilen koyun sütünü de 7 liraya almak istiyor. Geçen yılın altında bir fiyata alınmak isteniyor ki bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu şekilde devam ederse üreticilerimiz hayvanlarını kestirmek zorunda kalacak. Çözüm olarak, Ulusal Süt Konseyi’nin büyük başta olduğu gibi küçükbaşta da süt fiyatlarının belirlemesini bekliyoruz. Keçi sütünün inek sütünden 1,5 kat, koyun sütünün de 2 kat daha fazla olmasını istiyoruz” dedi.

 

EZİNE PEYNİRİ BİTER YERİNE SAHTELERİ TÜRER…

 

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ise Ezine peynirinin geleceğinin bölgedeki küçükbaş sütüne bağlı olduğunu belirterek, “Üreticilerin hayatını devam ettirebilmesi için keçi sütünün 7 lira, koyun sütünün ise 10 lira olması gerekiyor. Bu şartlarda hayvanlar bıçağa giderse Ezine peyniri tükenme noktasına gelir. Sahte Ezine peynirleri piyasaya çıkar” dedi. Fiyatları protesto etmek için temsili olarak süt döken üretici İsmail Karaman da “Mandıracılar şuanda taban fiyat olarak 7,5 lira fiyat vermesi lazım. Zaten İzmir’de keçi sütü 10, koyun sütü 13 lira. Burada keçi sütü 4,5 lira. Mandıracılar ‘Bizde süt 4,5 lira, ister dökün ister dökmeyin.

 

HAKKIMIZI ARARSAK TEHDİT EDİYORLAR…

 

Zaten hiç süt almasak bizim 3 yıl yetecek peynirimiz var’ diyorlar. Biz keçi sütünü 4,5 liradan verirsek buzhanede yer var ama daha yüksek fiyat istersek buzhanede yer yok. Bizim hayatımız 5 tane mandıracının elinde. Bunların dışında biz konuşamıyoruz. Konuşursak sütümüzü almayacaklarını söylüyorlar. Bizi bir nevi tehdit ediyorlar” diye konuştu.

 

5 BİN AİLE GEÇİMİNİ SÜTTEN SAĞLIYOR…

 

Çanakkale, süt keçiciliği ve süt koyunculuğunda önde gelen illerin başında yer alıyor. Özellikle coğrafi işarete sahip Ezine Peynirinin ham maddesini oluşturan koyun ve keçi sütüne olan talep, Çanakkale’de süt tipi küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine olan ilgiyi daha da arttırdı. Bu kapsamda Çanakkale’de yaklaşık 5 bin aile koyun ve keçi sütü üreterek geçimini sağlıyor.

 

550 BİN KÜÇÜKBAŞTAN YILDA 65 BİN TON SÜT ALINIYOR…

 

Çanakkale, süt tipi koyun ve keçi ırkları açısından aynı zamanda damızlık merkezi konumunda bulunuyor. Çanakkale’ de yaklaşık 350 bin baş koyun ve 200 bin baş keçi varlığı bulunuyor. Söz konusu ırkların % 70’i verimi yüksek süt tipi ırklardan oluşuyor. Çanakkale’de yılda yaklaşık 40 bin ton keçi sütü, 25 bin ton da koyun sütü üretilirken üretilen sütün hemen hemen tamamı il genelinde faaliyet gösteren mandıralara satılıyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.