ÖZEL DEĞİL SANKİ ÖZELLEŞTİRME İDARESİ..!

ÖZEL DEĞİL SANKİ ÖZELLEŞTİRME İDARESİ..!
Yayınlama: 04.03.2023
Düzenleme: 04.03.2023
2.575
A+
A-

Çanakkale İl Özel İdaresine ait Assos’da ki kelepir otelin satışı valilik tarafından onaylanarak resmileşti.

İhaleye tek başına giren kamu müteahhidi, rekabet ortamı oluşmadığı için Kadırga Koyunda ki 4 bin 501 m2 yüzölçümlü kupon oteli yok pahasına satın almış oldu.

İl genelinde bir çok arsa, tarla ve bina için kat kat fazlası ödenirken 5 bloktan oluşan denize sıfır otel sadece 41 milyon lira gibi son derece düşük bir fiyata özelleştirildi…

 

Devlet adına sahip olduğu tarla, arsa, bina, otel gibi kamu mülklerini tek tek satan Çanakkale İl Özel İdaresi, kamu vicdanını yaralayan bir satışa daha imza attı.

 

VALİLİK SATIŞI RESMEN ONAYLADI…

 

Geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılan Kadırga Koyu’nda ki 4501,39 m2 yüzölçümlü, hali hazırda 5 blok, 36 oda, açık havuz ve restorandan oluşan denize sıfır otel için muhammen bedel olarak 39 milyon 500 bin lira gibi son derece düşük bir fiyat belirlenmiş ve ihaleye sadece bir kişi katılarak 41 milyon lira teklif vermişti.

 

Daha önce katılım olmadığı ve rekabet ortamı oluşmadığı için bir çok ihale iptal edilirken yada satışlar onaylanmazken bu defa beklentilerin aksine Çanakkale Vali Vekili Hakkı Uzun’un imzasıyla ihale onaylandı ve satış resmen gerçekleşerek son derece değerli olan otel ve arazisi, neredeyse yok pahasına Hasyol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hasan İçten’in malı oldu.

 

 

KAMU İHALELERİNE AŞİNA BİR İSİM…

 

Muhalefetin, ekonomik kayıp gerekçesiyle satışına itiraz ettiği otelin yeni sahibi Hasyol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hasan İçten’in ise adını yurt genelinde aldığı kamu ihaleleri ile duyuran ve bakanlarla boy boy fotoğrafları bulunan tanınmış bir işadamı olması kimseyi şaşırtmadı.

Kamu ihaleleri alarak otoyol ve benzeri inşaat işleri yapan Hasan İçten’in 1915 Çanakkale Köprüsü bağlantı yolları işinde de yer aldığı öğrenildi.

 

KAMU VİCDANI SATIŞTAN VE FİYATTAN RAHATSIZ…

 

Her şeyin değeri özellikle döviz bazında yükselirken otel için son derece düşük olan muhammen bedel ve sonrasında kabul edilen 41 milyon liralık satış bedeli kamu vicdanında büyük rahatsızlık yarattı.

Dünyanın hayran kaldığı Assos’un eşsiz güzelliğe sahip doğa harikası Kadırga Koyunda ki denize sıfır otelin fiyatı, il genelinde satılan birçok bina, arsa ve hatta tarladan bile düşük kaldı.

 

 

BEDAVADAN BİRAZ PAHALI…

 

Bozcaada’da bir bağ evinin 110 milyon liraya, kordonda 230 m2’lik bir arsanın yaklaşık 70 milyon liraya satıldığı bir dönemde, 4501,39 m2 yüzölçümlü, hali hazırda 5 blok, 36 oda, açık havuz ve restorandan oluşan ve oldukça geniş bir kumsala sahip olan denize sıfır otel için verilen 41 milyon lira kamuoyunda bedavadan biraz pahalı yani kelepir olarak hafızalara kazındı.

 

2017 YILINDA 4 MİLYON 200 BİN DOLAR DEĞER BİÇİLMİŞTİ…

 

Kamu zararını gösteren bir diğer parametre ise döviz kurunda ki artışa rağmen satış fiyatında yaşanan düşüş. Çanakkale İl Özel İdaresi, tarih ve deniz turizmi açısından son derece değerli bir konumda bulunan otel ve arazisini 2017 yılında satışa çıkartarak 15 milyon TL muhammen bedel belirlenmişti. İhale tarihi olan 28 Eylül 2017’de dolar kuru 3,57 TL idi. Bir başka ifadeyle arsa için yaklaşık 4 milyon 200 bin dolar fiyat belirlenmişti.

 

 

DOLAR BAZINDA %50 DEĞER KAYBETTİ…

 

16 Şubat 2023 tarihinde gerçekleştirilen ihale için ise aynı arazinin muhammen bedeli 39 milyon 500 bin TL olarak belirlendi. TL cinsinden arsanın fiyatı yüzde yüzden fazla artırılmış gibi görünse de dolar cinsinden arsanın fiyatı yüzde 50 oranında düşürülmüş oldu.

Arsa için belirlenen yeni muhammen bedelin dolar karşılığı, 18.86 olan güncel kur üzerinden yaklaşık 2 milyon 94 bin dolar ediyor. 2017 yılında belirlenen yaklaşık 4 milyon 200 bin dolarlık muhammen bedel ise bugün neredeyse 80 milyon lira yapıyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş