Dünyanın en uzun aralıklı köprüsü olma unvanını alacak olan Çanakkale 1915 Köprüsü’nün temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile bakanların katıldığı törenle atıldı.
Lapseki’deki tören alanında konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım, geçmişten geleceğe bir köprü kurduklarını belirterek, “Türkiye’ye yakışan büyük bir eserin 1915 Çanakkale Köprüsü’nün temelini atıyoruz. Cumhuriyetimizin en büyük projelerinden birisinin temel atma töreninin 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde gerçekleşmesi ayrı bir anlam ifade ediyor. Adeta geçmişten geleceğe bir köprü kuruyoruz. Bugün Avrupa ve Asya’yla 6.kez birleştiriyoruz. Çanakkale Boğazı’nın altın gerdanlığı hayırlı uğurlu olsun. Çanakkale’den dünyaya güçlü büyük Türkiye gerçeğini haykırıyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da açılışa Çanakkale Stadyumu’ndan canlı yayında bağlandı. Cumhurbaşkanı ve Başbakan,
“Butonlara basıyoruz, ya Allah ya Bismillah… Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diyerek köprüye ilk harç atılmış oldu. Erdoğan, ”1915 Çanakkale Köprüsü’nün temel atma töreni hayırlı olsun” dedi.
Köprünün özellikleri
Bugün temeli atılan Çanakkale 1915 Köprüsü, hizmete girdiğinde Japonya’yı tahtından indirerek dünyanın en uzun aralıklı köprüsü unvanına sahip olacak.
1915 Çanakkale Köprüsü’nün Lapseki tarafındaki yaklaşım viyadüğü 650 metre, Gelibolu tarafındaki yaklaşım viyadüğü ise 900 metre uzunluğunda olacak.
Proje kapsamında Çanakkale 1915 Köprüsü’nün yanı sıra yapılacak 354 kilometrelik otoyolda 31 viyadük, 5 tünel, 30 köprülü kavşakla 143 alt ve üstgeçit yapılacak.
Çanakkale Boğazı’nın ilk, Marmara Bölgesi’nin de 5. asma köprüsü olacak
3 geliş ve 3 gidiş olmak üzere toplam 6 şeritten oluşacak
Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’te açılması planlanıyor.
Köprü ve otoyol ihalesini 10.3 milyar lira bedel ve 16 yıl işletme süresiyle Daelim – Limak – SK – Yapı Merkezi kazanmıştı.