ALGI OPERASYONUNA GÖĞÜS GERDİ..!

Çanakkale İl Genel Meclisi üzerinde basın ve siyasi söylemler ile oluşturulmaya çalışılan algı operasyonu sonrası Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, ilk kez konuştu ve içinde öz eleştiri de barındıran bir açıklama yaparak kamuoyunu bulandıran soruları yanıtladı.
Meclis üyelerinin zan altında bırakılarak kararlara etki edilmeye çalışıldığını iddia eden Göğüsgeren; “Siyaset bazen bedel ödetir. Ancak doğru gördüğünü bildiğini savunmaktan korkan insandan da siyasetçi olmaz” dedi…

ALGI OPERASYONUNA GÖĞÜS GERDİ..!
Yayınlama: 29.04.2020
9.509
A+
A-

Çanakkale İl Genel Meclisi üzerinde basın ve siyasi söylemler ile oluşturulmaya çalışılan algı operasyonu sonrası Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, ilk kez konuştu ve içinde öz eleştiri de barındıran bir açıklama yaparak kamuoyunu bulandıran soruları yanıtladı.

Meclis üyelerinin zan altında bırakılarak kararlara etki edilmeye çalışıldığını iddia eden Göğüsgeren; “Siyaset bazen bedel ödetir. Ancak doğru gördüğünü bildiğini savunmaktan korkan insandan da siyasetçi olmaz” dedi…

 

Çanakkale İl Genel Meclisinin CHP’li Başkanı Sadık Göğüsgeren, meclisin olağanüstü toplanması ve özellikle GESTAŞ’ın borçlanması ile RES Projesi üzerinden yaratılan bilgi kirliliğini bir nebze olsun temizlemek için söz verdiği gibi açıklamada bulundu. “Son günlerde Çanakkale Kamuoyunu çokça meşgul eden Olağanüstü İl Genel Meclis toplantısı hakkında bilgi eksikliği yada kirliliğinden oluştuğunu tahmin ettiğim görsel ve sanal medya haberleri üzerine açıklama yapma gereği oluşmuştur” diyen Göğüsgeren, sürece ilişkin şu değerlendirmede bulundu…

 

OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI NEDENİ…

5302 Sayılı yasa gerek görülen durumlarda İl Genel Meclis Başkanlarına 1 yıl içerisinde 3 defadan fazla olmamak üzere olağanüstü toplantı yapma yetkisi vermiştir. Ancak Ülkemiz için de tehdit oluşturan Koronavirüs (Covit-19) tehdidi nedeniyle İl Genel Meclisi Olağanüstü toplantı yapma yetkisi 2019/5 Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile İl Valisi yetkisine verilmiştir. Nisan ayında İl Genel Meclisi çalışma yönetmeliğinin 19. maddesi ile İl Genel Meclislerinde görev yapan ihtisas komisyonları seçimi, İl encümen üyeleri seçimi yapılır hükmü mevcuttur. Olağanüstü dönemlerde her ne kadar meclis toplantısı yapılmasa dahi haftalık encümen toplantıları yapılmaya devam etmektedir. Ayrıca ihtisas komisyonları da çalışma ve araştırmalarına devam etmektedir. Bu konuda yeni bir yasal düzenleme yapılmadığından mayıs ayında encümen ve komisyon çalışmalarının muallâkta kalmadan çalışabilmesi için toplantı yapılması şart olmuş ve Sayın Valimizin izni ile 28 Nisanda Olağanüstü İl Genel Meclisi toplantısı düzenlenmiştir. Bu arada Valilikten gelen konular gündeme alınmak zorundadır. Bu yüzden kamuoyunda isimleri ile GESTAŞ borçlanma, RES ve köy yolları bakım bütçe aktarma da gündeme alınmıştır.

 

NEDEN BASINA KAPALI YAPILDI…

Çanakkale’mizin basın emekçilerinden sadece bir kısmı basına kapalı yapılan oturumu anlayamadığımız duygular içinde değerlendirmesine anlam veremedim. Çünkü yapılan toplantının tutanaklarına erişebilmek mümkün. İl Genel Meclislerinde her konuşmanın kaydı elektronik ortamda tutanaklara geçmektedir. Tutanaklara ulaşamayan basın emekçimiz var ise derhal yardımcı oluruz. Karar sadece basına değil ziyaretçilere de kapalı olarak alınmıştır. 34 İl Genel Meclis Üyemizden 3 tanesi zaten sağlık koşulları yönünden risk taşımakta ayrıca 3 tanesi de 65 yaş üzerinde olduğundan özel izin ile toplantıya katılabilmiştir. Meclis Üyelerimiz ve daire memurlarımızın sağlığını daha fazla risk altında bırakmamak için mecliste bulunan 3 siyasi partinin mutabakatı ile ortak karar alınmış ve Meclis Başkanlığımız kararı uygulamıştır. Türkiye geneli genel uygulama da bu şekildedir.

 

GESTAŞ KEFALET VE BORÇLANMA TALEBİ…

Gündemi meşgul eden konular üzerinde bilgi açıklaması yapacağımı da sosyal medya hesabım üzerinden beyan etmiştim. GESTAŞ Deniz Ulaşım Şirketi Türk Ticaret Kanununda Kamu Yararına çalışan özel bir şirkettir. GESTAŞ şirketinin imtiyaz sahibi ve başı Çanakkale Valisidir. GESTAŞ yönetim kurulunu oluşturma yetkisi Çanakkale Valisine verilmiştir. İlk Meclis Başkanı seçildiğim günlerde CHP’li Meclis Başkanı olarak sayın Vali CHP grubundan iki kişiyi GESTAŞ yönetim Kuruluna atama yapmamış yerine bir MHP bir AKP’li arkadaşlarımızı meclisten GESTAŞ yönetimine atamasıyla gündem de kalmıştır. Yasa ve mevzuat Sayın Valiye bu yetkiyi vermiş Vali’de yetkisi bu yönde kullanmıştır. Bu konuya dönemin İl yönetimi, CHP’nin tüm örgütleri ve Milletvekillerimiz ile birlikte eleştirmiştik. O günlerde Meclis Başkanı olarak yaptığım tek açıklama, “ yönetim kurulunda mecliste çoğunluğu bulunan parti temsilcilerinin bulunması gelecek günlerde GESTAŞ’ın teknik ve iktisadi bilgilerinin meclise taşınması için uygun olurdu. Hatta birçok dedikodu ve duyumun belki de aydınlatılmasını sağlardı” şeklindeki açıklamamdır. Bu günlerde GESTAŞ’ın borçlanması ve kefalet isteğine şirket yönetim kurulu içinden arkadaşlarımız vasıtası ile talep gelseydi bu süreç beklide hiç sıkıntısız çözülebilirdi. Ancak maalesef bunun için geç kalındı. Geldik bu günlere. Meclise gelen talep sonrası Meclis Başkanlığına gelen Plan ve Bütçe Komisyonu isteği doğrultusunda GESTAŞ’ın Mali durumu hakkında bilgi isteği olan soruları Çanakkale Valiliğine ilettim. Sayın Valimiz usulüne uygun olmadığı gerekçesi ile talebimizi iade etti. Meclisimiz de yeterli bilgi alamadığı gerekçesiyle GESTAŞ borçlanmasını bilgilerin tamamlanması esası ile daireye iade etti. Yani GESTAŞ borçlanma ve kefalet isteği reddedilmedi “ gerekli bilgilerin verilmesi” talep edildi. CHP grubunun da aldığı grup kararı gerekçesi gerekli bilgilerin Plan ve Bütçe komisyonuna verilmemesidir.

 

Şimdi yeni komisyonlar oluşturuldu. Yeni kurulan Plan ve Bütçe Komisyonumuz konu hakkında çalışacak, gerekli görüşmeleri yapacak ve raporu meclise sunacaktır. Yeterli bilgi alındığında konu yeniden değerlendirilecektir. Yeni atanan GESTAŞ Genel Müdürü Mahir Sevinç bu konuda açık ve şeffaf bir anlayış sergilemektedir.

 

RES PROJESİ…

Merkez ilçe Bodurlar, Haliloğlu, Akçalı, Dedeler, Kocalar ve Alan Köyleri ile Çan İlçesi Kumarlar, Üvezdere, Dondurma, ve Kadılar köylerinde 27 adet rüzgar tribünü gündeme gelmiştir. Bu arada Çanakkale Belediye Spor’dan alacağı olan şahıslar tarafımı aramış Çanakkale Belediye Spora söz konusu şirket tarafından 200.000 TL bağış yapılacağını ve bu projenin meclis tarafından onaylanıp onaylanmayacağını sormuşlardır. Konunun Mecliste çoğunluğu bulunan CHP grubu tarafından ele alınacağını ve meclis tarafından sonuçlandırılacağını, kendi adıma yetkili olmadığımı açık yüreklilikle cevapladım. İmar Komisyonuna havale edilen konu imar komisyonumuzca yapılan çalışma sonrasında bir takım evrakların eksik ve yetersiz olduğu gerekçesiyle daireye iadesi kararı meclisimizce oy birliğiyle karar alındı. Daha sonraki süreçte söz konusu şirket eksik evrakları tamamlayıp daireye sundu ve biz tekrar gündeme aldık.

 

Bu dosyada sorun Çanakkale Belediye Spora yapılacak bağıştan ibarettir. Özellikle Çanakkale de AKP’ye yakın basın kuruluşları hiçbir RES dosyasıyla ilgilenmez iken bu dosyayı her gün gündeme taşıdılar. Hatta bazı yerel gazeteler bu dosyaya evet oyu veren İl Genel Meclis Üyelerini neredeyse rüşvet almış gibi algı yarattılar. Hatta Meclis Başkanı olarak Meclis toplantısında bu tür haberlere tepki göstermiş ve kasıtlı haber olarak nitelemiştim. Sağ basın haber yaptı sol çevreciler harekete geçti. Meclis üyelerimiz ağır ithamlar altında kaldı. Daha önce meclisimizde İlimiz Ayvacık İlçesi Sapanca Köyü, Lapseki İlçesi Yaylalar Karaömerler Kızıldam köyü ve Ayvacık İlçesi Kırca köyü sınırlarında olmak üzere 3 adet RES projesi bulunmaktadır. Ancak bu dosya Çanakkale’de dedikoduların ve bilgi sahibi olmadan her şeye karşı olan bazı çevrelerin kurbanı oldu. Açıkçası şahsım olarak bu karar içime sinmiyor ve konuyu konuşmak bile cesaret istiyor. Mecliste grubu bulunan siyasi partilerde bu konuda irade koymakta zorlanıyor. Söz konusu RES dosyası şimdi yeniden imar komisyonunda ve şirket bir önceki kararımızda eksik bulduğumuz belgeleri tamamlamış halde. Şimdi ne olacak konusu ise belli değil. Meclis Başkanı Meclisi adına konuşamaz. Bizim statümüz Belediye Başkanları gibi değil. Ben konuşmadan ve Meclis karar vermeden karar alan siyasileri de anlayamıyorum. CHP RES’lere olumlu bakan ve seçimde broşür bastıran bir parti. Mecliste çoğunluğu bulunan partide CHP. Bu konuda grupta fikir ayrılıkları var. Bu fikir ayrılıklarının büyük kısmı söz konusu dosyaya karşı olmak ve RES’lere karşı olmaktan değil, akçeli işlere bulaşmak ve para dedikodularına kurban edilmek korkusundan kaynaklanıyor. Şimdi bu işin sorumluları olarak karar vermek zorundayız. Siyaset bazen bedel ödetir. Ancak doğru gördüğünü bildiğini savunmaktan korkan insandan da siyasetçi olmaz. Siyasi partilerin sadece Çanakkale Merkez endeksli otoritelerden değil kendi seçim bölgelerinden de RES konusunda fikirler alınarak karar verilebileceğini düşünüyorum. Meclisin aldığı karara da İl Genel Meclis Üyelerinin vereceği oyada herkes saygı duymak zorunda. Bu arada bu konuyu bulandıran ve çevre örgütlerini ateşleyen bir neden de Sayın valinin bu RES dosyası üzerinde ricacı olduğu dedikodusudur. Sayın Vali söz konusu dosya üzerinde en ufak bir yorum yapmadı.

Eğri oturacağız doğru konuşacağız. Eleştiri yapacaklara açık açık yol gösteriyorum. Ben bugün bu makamda otururum yarın başka arkadaşım oturur. Görev kalıcı değil. Kaygılarına yenilen biri değilim. İftira atmak karakterimde yok. Mızlanmak çaresiz kalmak yok. Kendi fikrim ve düşüncem bellidir. Ancak ne grubum adına ne meclis adına karar veremem hatta yorumda yapamam.

 

ŞİMDİ KONUŞMAMI SİYASİ CHP’Lİ KİMLİĞİM İLE TAMAMLIYORUM…

 

Bugün AKP’nin Türkiye’de kan kaybetmesinin en önemli nedeni CHP’li belediyelerini çalışmalarını engellemeye çalışması, AKP’li belediyelere ayrımcılık yapmasıdır. CHP’li belediye ekmek dağıtıyor AKP yönetimi engelliyor. Neden? Çünkü ekmeği dağıtan CHP’li belediye. AKP’li belediye dağıtırsa serbest. Ama toplum eski toplum değil. AKP seçmeninin düzgün muhafazakarların vicdanı hiç rahat değil. Aynı ANAP ve DYP gibi şımarık yönetimlerin gazabına uğrayan bir AKP hükümeti geriye gidiyor. Bunu niye anlattım Bir CHP’li olarak bizim bundan ders çıkartmamız lazım. Sadece AKP yapıyor diye eleştirirsek asla iktidar olamayız.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.