ALTIN ÇAĞINDA BIRAKTI, ENKAZ DEVRALDI..!

ALTIN ÇAĞINDA BIRAKTI, ENKAZ DEVRALDI..!
Yayınlama: 09.06.2023
Düzenleme: 12.06.2023
2.564
A+
A-

2006’da kurucu müdür olarak atandığı GESTAŞ’tan 2016 yılında siyasi bir operasyonla uzaklaştırılan Hasan Yürükçü, tam 7 yıl sonra bu defa kurtarıcı genel müdür olarak geri döndü.

 

Yürükçü, uluslararası başarı ödülleriyle denizcilik sektörünün parlayan yıldızı haline getirdiği ve vergi rekortmeni yaparak kasası dolu şekilde teslim ettiği GESTAŞ’tan geriye borç batağında bir enkaz devralsa da doğru kadrolar ve doğru kararlarla şirketi yeniden eski günlerine döndürmesi bekleniyor…

 

Kurucusu olduğu GESTAŞ’ın filosunu yenileyip boğaz ulaşımının kalite ve hızını yükselten, gelirlerini arttırarak vergi rekortmeni yapan, Uluslararası Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülünü kazanarak şirketi denizcilik sektörünün parlayan yıldızı haline getiren Genel Müdür Hasan Yürükçü, zorda olan şirketi kurtarması için zorla bıraktırıldığı göreve ikinci kez getirildi.

 

GESTAŞ’IN TEMELLERİNİ ÜÇÜ BİRLİKTE ATTI…

 

Gestaş Deniz Ulaşım, AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş ve Çanakkale İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ayhan Gider döneminde, Hasan Yürükçü’nün Kurucu Genel Müdür olarak atanmasıyla 2006 yılı Ağustos ayında kurulmuş, Çanakkale bölgesindeki iskeleler ve deniz ulaşımının özelleştirme kararıyla Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden (TDİ) Çanakkale İl Özel İdaresi’ne devriyle faaliyetlerine başlamıştı.

Hisselerinin %99.87’sine Çanakkale İl Özel İdaresi’nin sahip olduğu şirket, 7 hatta, 16 iskelede, 17 sayıda gemiyle, Çanakkale Boğazı, Gökçeada, Bozcaada ve Güney Marmara hattında araç ve yolcu taşımacılığı hizmeti yürütmeye devam ediyor.

 

 

KURULDUĞU YIL VERGİ REKORTMENİ OLDU…

 

Genel Müdür Yürükçü döneminde işinin uzmanı kadrolar ile güçlendirilen, liyakatli yönetim ve doğru kararlarla kısa sürede hızla büyüyen GESTAŞ, sadece denizcilik alanında değil Çanakkale’nin sosyo-kültürel ve ekonomik anlamda da gelişimine katkı sağlamıştı.

Filoya dahil edilen yeni gemiler ve modernize edilen iskeleler ile hizmet kalitesini yükselterek müşteri memnuniyetini arttıran şirket, kısa sürede adeta para basmaya başlamış ve kurulduğu ilk yıl vergi rekortmeni olmayı başarmıştı. Türkiye’nin önde gelen köklü denizcilik şirketleri arasında yükselmeyi başararak Uluslararası Altın Çıpa Denizcilik Başarı Ödülüne hak kazanmış ve denizcilik sektörünün parlayan yıldızı haline gelmişti.

 

GESTAŞ’A SİYASİ OPERASYON…

 

Ancak 2016 yılına gelindiğinde GESTAŞ için artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Bülent Turan’ın AK Parti Çanakkale Milletvekili seçilmesinin hemen ardından sona eren Mehmet Daniş dönemine ait izlerin silinmesine yönelik başlatılan siyasi operasyondan birçok bürokrat ve siyasetçi ile birlikte GESTAŞ’da nasibini aldı.

Başarılarına rağmen bir gece ansızın görevden alınan Hasan Yürükçü, zor kullanılarak makamından uzaklaştırılmış ve kelimenin tam anlamıyla kapının önüne konulmuştu. Ne ilginçtir ki GESTAŞ’ın başına denizcilikle hiçbir alakası olmayan sucuk pazarlamacısı Volkan Uslu getirilirken şirket o günden itibaren derin karanlığa doğru su almaya başlamıştı.

 

 

SAYIŞTAY MÜFETTİŞLERİ HERŞEYİ BELGELEDİ…

Müfettiş denetimleri sonucu Sayıştay Raporlarına da yansıyanlara göre siyasi referanslarla personel kadroları şişirilirken, liyakatsiz görevlendirmelerle yüksek maaşlı amir ve müdür sayıları hızla arttı, şirkette çalışmadan maaş alanlar ve başkalarının hizmetine sunulan araçlar tespit edildi. Şirketin faaliyet alanı dışında yüksek harcamalar yapıldı, gelirler giderleri karşılamamaya başladı ve bu nedenle gemilerin bakım ve onarımlarına gerekli para bulunamadığı için arıza ve kazalar artarak mal ve can güvenliği tehlikeye düştü.

 

AMİRAL GEMİSİNİ TERK EDEN EDENE…

 

Tespit edilen usulsüz uygulamalar karşısında zor zamanlar geçiren Genel Müdür Volkan Uslu, bir süre sonra yasal sorumluklar ve hukuki yaptırımlardan kaçmak için istifa etmek zorunda kaldı. Boşalan koltuğa bu defa 2015 yılında AK Parti Manisa Milletvekili Aday Adayı olan ancak listeye giremeyen Mahir Sevinç oturtuldu. Ancak o da sürekli borçlandırdığı şirketteki mali açık deliğinin büyümesine yol açtı ve su alan GESTAŞ’ı yüzdürmeyi başaramadı. Sonunda da 2023 Genel Seçimlerinde yeniden milletvekili adaylığını bahane ederek batmak üzere olan GESTAŞ amiral gemisini ilk terk edenlerden oldu.

 

GESTAŞ SİL BAŞTAN BAŞLIYOR…

 

Bu karanlık günlerin ardından adeta enkaz devralan GESTAŞ Genel Müdürü Hasan Yürükçü, şimdi kurucu olduğu şirkete adeta kurtarıcı olarak geri döndü. Ancak onu giderken milyonlar ile dolu bıraktığı boş bir kasa, ağır bir borç yükü, maaşları ödenmekte güçlük çekilen şişirilmiş bir personel gücü, yıpranmış bir gemi filosu ve marka değeri zedelenmiş bir GESTAŞ bekliyor.

Yürükçü’yü kurucu genel müdür olarak tayin etmekle isabetli bir karar alan AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider’in onu yeniden göreve getirmesi ise “Gemisini kurtaran Kaptan” olacağına güvendiğini gösteriyor.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş