AMD BAŞKANINDAN HALİLAĞA KARARINA SERT ELEŞTİRİ..!

AMD BAŞKANINDAN HALİLAĞA KARARINA SERT ELEŞTİRİ..!
Yayınlama: 15.01.2025
Düzenleme: 16.01.2025
4.025
A+
A-

Altın Madencileri Derneği (AMD) Başkanı Hasan Yücel, Çanakkale 2. İdare Mahkemesi’nin Halilağa Bakır Madeni için verdiği yürütmeyi durdurma kararını eleştirerek, “Bu karar, yalnızca Halilağa projesini değil, Türkiye’deki tüm maden işletme ruhsatlarını tartışmalı hale getirme riskini taşımaktadır” dedi. Yücel, kararın hukuki ve teknik açıdan ciddi sorunlar içerdiğini vurguladı…

 

MEVZUATTA ÇED İLE İŞLETME İZNİ AYNI OLMALI ŞARTI YOK…

 

Yücel, açıklamasında, ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) alanlarının işletme izni sınırlarıyla birebir uyuşması gerektiği iddiasının mevzuatta hiçbir karşılığı olmadığını belirterek, “ÇED sınırlarının dışında işletme izni verilen alanlarda faaliyet yapılamaz, ancak bu sınırların birebir aynı olması gerektiğine dair bir düzenleme yoktur. Bu karar, mevzuata aykırı bir yorumdur ve zorlama bir mantık içermektedir. Yani esas olan ÇED sınırlarıdır. ÇED, sınırları dışında faaliyette bulunulması söz konusu değildir. Bununla ilgili hem maden kanununda, hem çevre mevzuatında ağır yaptırımlar mevcuttur. İşletme izin alanları belirlenirken, mevcut rezerv durumu, tesis yerleşim alanı ve benzeri kriterler gözönünde bulundurulur. İşletme izni alanı içerisinde alınan ÇED kurulacak tesisin ve üretilecek madenin kapasitesine göre belirlenir. İşletme izni büyük rezerv alanlarını kapsayabilir. Ama büyük rezerv alanlarının içerisinde yatırımcı, daha küçük kapasitede yatırım yapabilir. Bunun aksine mevzuata bir durum söz konusu değildir” şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE’DE 4 BİN MADEN RUHSATI TEHLİKEDE…

 

Yücel, kararın etkilerinin yalnızca Halilağa Bakır Madeni’ni değil, Türkiye’deki tüm madencilik faaliyetlerini kapsayacağını vurgulayarak, “Bu karar emsal teşkil ederse, Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 4 bin maden sahasının kapısına kilit vurulabilir. Bu, hem yer altı kaynaklarımızın değerlendirilmesini engeller hem de uluslararası yatırımcıları Türkiye’den uzaklaştırır.”

 

İHTİSAS MAHKEMELERİ ZORUNLULUKTUR…

 

Yücel, özellikle madencilik gibi karmaşık mevzuat ve teknik gereklilikleri içeren alanlarda, uzmanlaşmış yargı mercilerinin kurulmasının, doğru ve sürdürülebilir kararlar alınması için kritik olduğunu ifade ederek, “Türkiye’nin madencilik potansiyelini doğru değerlendirebilmesi için, hukuki altyapının sektörü destekleyecek şekilde geliştirilmesi gerekiyor. İhtisas mahkemeleri, yanlış yorumlara dayanan kararların önüne geçmek için bir zorunluluktur” çağrısında bulundu.

 

YASAMA YETKİSİNİ AŞAN ZORLAMA BİR KARAR…

 

Mahkemenin, mevzuatta açıkça tanımlanmayan bir düzenlemeyi kendi yorumuyla zorlayarak karara bağladığını savunan Yücel, şu ifadeleri kullandı: “Mahkeme burada kendisini yasama yerine koymuştur. Yasalarda olmayan bir zorunluluğu empoze ederek hem sektöre hem de kamu yararına aykırı bir karar vermiştir.”

 

ÜST MAHKEMEDE DÜZELTİLECEĞİNE İNANIYORUZ…

 

Son olarak, bu kararın üst mahkeme tarafından düzeltileceğine inandığını belirten, “Bu yanlış karar bir an önce düzeltilmezse, Türkiye’deki bütün madenlerin faaliyetleri durabilir. Ümidimiz, üst mahkemelerin mevzuata uygun bir karar vermesidir” dedi.

Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

betnis giriş
betnis
yakabet giriş